„Să găsesc soluții pentru situații complexe și inedite este ceea ce mă ține în priză”
Absolventă a Facultății de Drept, studii postuniversitare de Drept European și ulterior a unui EMBA, Ileana Dumitru a devenit, în mod natural, avocat. „A fost doar o decizie de ce parte să mă poziționez ca adviser: extern sau intern”, spune ea. În fapt, a lucrat de ambele părți ale baricadei. Mai întâi, a profesat ca avocat, iar apoi a optat să lucreze într-o companie și să se dedice protejării intereselor acesteia.
Practica de avocat a ajutat-o să își perfecționeze cunoștințele dobândite în timpul studiilor, să înțeleagă cum o situație de fapt se încadrează juridic și cum poate reduce situații complexe la o esență pe care să o poată prezenta într-o pledoarie care, dacă este suficient de pertinentă, poate să convingă o instanță. Munca în interiorul companiei, însă, a ajutat-o să își dezvolte abilitățile manageriale, să coordoneze echipe și să înțeleagă resorturile de business.
Din industria berii în cea a tutunului
În cadrul British American Tobacco (BAT) s-a angajat în 2014, pe poziția de Head of Legal and Security, după ce anterior, timp de șase ani, lucrase pe o poziție de Legal și Corporate Affairs în prima companie multinațională, din industria berii, în cadrul căreia s-a angajat. Ileana Dumitru își amintește că au fost mai multe interviuri, cu managerul funcțional de la vremea respectivă și cu general managerul. „La interviu am fost întrebată dacă văd această poziție prea nișată față de expertiza mea de până atunci, însă faptul că veneam într-o industrie nouă pentru mine și într-o companie lider de piață mi s-a părut suficient de provocator pentru început. Însă provocările nu au întârziat să apară”, explică Ileana Dumitru.
La foarte scurt timp de la angajare, ea a preluat responsabilități care presupuneau atât analiza cadrului legislativ european – în speță, nou apăruta Directivă Europeană a tutunului, cât și interacțiunea directă cu autoritățile care urmau să adopte reglementarea în legislația românească și să o aplice. A fost primul ei proiect complex pe care l-a coordonat în cadrul BAT și care a ajutat-o ca într-un timp relativ scurt să pătrundă tainele acestei industrii extrem de reglementate, lucrând direct cu o echipă multidisciplinară, din toate zonele de activitate, nu doar din cea juridică.
“Cred că fiecare are drumul său și este interesat să și-l descopere, dar evident că am avut ocazia sau, mai bine zis, norocul să cunosc persoane (de ambele sexe) care m-au inspirat și de la care am avut de învățat nu numai profesional, dar și la nivel uman. Dacă ar fi să menționez două femei, atunci cred că ar trebui să vorbesc despre un manager funcțional și un general manager. Marilen Kenington mi-a fost manager funcțional, dar și coach pentru o bună parte din parcursul meu profesional. De la ea am învățat să rămân în contact cu latura mea umană, chiar dacă asta te poate face uneori vulnerabil. În profesia noastră nu lucrăm numai cu legi, sisteme, ci lucrăm în primul rând cu oameni, și trebuie să ne pese de ei și de felul în care le putem influența viața personală, dar mai ales pe cea profesională.
La BAT am avut ocazia să lucrez cu Gemma Webb ca GM, o femeie manager extrem de puternică, pe care o admir. Interesant mi se pare că, în cazul ambelor, faptul că sunt femei și-a pus amprenta într-un mod pozitiv asupra stilului managerial. Echilibrul dintre viața de familie și viața profesională este foarte dificil de gestionat, dar încerc să îmi fac timp pentru mine și familie și să profit de orice moment liber pentru a-mi vedea familia și prietenii. Ei îmi dau energie și motivație. Toți facem alegeri în viață, dar cred că atunci când faci ceea ce îți place, nu o consideri un sacrificiu. Pentru mine, familia este la fel de importantă ca și cariera și, din fericire, nu am fost până acum în situația să aleg una în defavoarea celeilalte. Cred că este important să ai lângă tine persoane care să te susțină, indiferent ce ai alege să faci”, precizează Ileana Dumitru.
Ulterior, a adăugat responsabilităților juridice și partea de relații publice, coordonând un departament mixt. Anul trecut a extins și aria geografică, prin coordonarea funcțională a zonei Europa Centrală de Sud, care cuprinde în total 10 piețe, atât din Uniunea Europeană, cât și din afara ei.
Provocările legislației și ale comerțului ilicit
Din punct de vedere profesional, Ileana Dumitru a avut parte de provocări care apar în mod constant, iar asta este ceea ce iubește la profesia pe care și-a ales-o. „Să găsesc soluții pentru situații complexe și inedite este ceea ce mă ține în priză. Să învăț mereu lucruri noi, să fiu parte din procesul de decizie și să îl pot influența, să anticipez oportunități, dar și riscuri – pentru asta m-am pregătit”, adaugă ea.
Cele mai mari provocări și decizii, însă, au fost cele legate de oameni, de echipă, de formarea acesteia, de dezvoltarea și motivarea ei, și, evident, când a trebuit să ia uneori și decizii dificile.
Un exemplu de proiect dificil de care își amintește și care este, de fapt, o provocare continuă pentru poziția ei actuală îl reprezintă lupta împotriva comerțului ilicit cu țigarete. În România, piața ilegală a țigaretelor este mult peste nivelul mediu european, iar acest lucru creează dificultăți mari producătorilor și prejudiciază statul. În calitate de producător responsabil și lider în industrie, BAT și-a asumat această luptă și face tot ce poate din poziția sa, colaborând cu autoritățile din țară, dar și de la nivel european, realizând campanii de informare și conștientizare a publicului și a consumatorilor.
Articol preluat din numărul 245/martie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.