Românul care conduce o afacere în Silicon Valley vorbește despre ce înseamnă să fii lider și creativ
Ce te face să vibrezi, ce te pune în mişcare?
Nu doar eu ci majoritatea antreprenorilor pe care îi cunosc continuă să investească, să facă lucruri mai mari sau mai mici sau pur şi simplu diferite. Bill Gates, de exemplu, continuă să fie antreprenor, dar creează lucruri care îmbunătăţesc viaţa altora. Nu mai e la Microsoft, dar se învârte prin lume, donează banii şi timpul lui, care e mai valoros, unor lucruri pe care el le consideră mai importante. Eu am creat o mică firmă de investiţii, Cresta Fund (în Silicon Valley). Pentru mine, a crea un start-up este asemănător cu a crea un business în care vrei să faci o pâine bună. Trebuie să ai ingredientele necesare: antreprenorul, ideea, piaţa şi oamenii care să o facă, trebuie să amesteci ingredientele corespunzător, să le ţii împreună până vezi că funcţionează. Iar lucrurile de care sunt foarte interesat ţin de inteligenţa artificială, de Machine Learning, de realitatea virtuală şi augmentată. Fără ele, umanitatea nu va supravieţui, din multe motive.
Când vom vedea aplicaţiile IA și RV puse în practică?
Astăzi, Machine Learning se bazează pe reţelele neuronale artificiale şi are potenţialul de a fi utilizat în toate domeniile software. Schimbarea în inteligenţa artificială e enormă! A devenit evident încă din 2011 când supercomputerul Watson dezvoltat de IBM a câştigat concursul de cultură generală Jeopardy, din SUA, la distanţă mare de principalii săi concurenţi, oamenii. Şi nu i-a bătut bazându-se pe algoritmi, ci pe cunoştinţe. Watson a citit tot ce se putea citi – cărţi, Wikipedia – şi acest gen de sistem neuronal este exact ca la om. Nu mai e un program pe care cineva îl scrie, ci un sistem similar cu creierul, chiar dacă nimeni nu înţelege exact cum funcţionează.
Aceasta este de fapt mistica lui. Dacă îi dai destule date, devine din ce în ce mai precis. De sistemul pentru recunoaşterea vocii se foloseşte deja Google pentru Search, Amazon pentru Echo (Alexa Voice), Apple pentru Siri, iar sistemul despre care vorbesc va fi implementat pentru recunoaşterea lumii vizibile din jurul nostru. Eu sunt implicat într-un proiect de genul acesta în momentul de faţă, dar nu aş vrea să fac dezvăluiri despre el. Previziunea mea este că domeniul acesta va schimba globul și sistemele sociale în mod brutal în următorii cinci-zece ani. O să aibă o implicaţie mult mai mare decât a avut industrializarea asupra omenirii.
Ce înseamnă să fii lider? Cât de naiv, inocent şi creativ îţi permiţi tu să fii?
E interesant să te întrebi dacă a fi lider înseamnă să fii un individ paranoid, gen Steve Jobs sau Andy Grove, sau un om normal. Eu cred că liderul trebuie să aibă foarte multe caracteristici. Într-un anume fel, paranoia este necesară ca să te gândeşti la ce nu va merge. Cinstit, cred că trebuie să fii atât înţelegător, drăguţ, plăcut, cât şi superparanoic şi agresiv, dacă situaţia o cere. Eu am fost un lider-fraier. Mă îndrăgostesc repede de idei şi de oameni, de lucrurile pe care le fac şi îmi pierd orice simţ al pericolului. E un fel de naivitate. Dar este necesară, fiindcă şansele ca un business să reuşească sunt una la 100, poate. Şi, dacă nu eşti optimist, nu te apuci de business. Dacă eşti un om care foloseşte doar logica, e mai bine să îţi găseşti un locşor în start-upul cuiva. Apoi trebuie să fii capabil să înţelegi motivaţia celui cu care faci business. E ca la jocul de poker. Trebuie să ştii ce cărţi ai, ce cărţi are cel din faţă, să îi înţelegi motivaţiile şi să creezi o situaţie de tip win-win, fiindcă altfel n-are cum să fie bine. Ideea asta din România: am un client, hai să îl scutur bine, e un fel de a-ţi bate joc de tine. Dacă l-ai furat pe client o dată, l-ai pierdut.
Naivitatea şi creativitatea sunt ingrediente absolut necesare pentru a începe orice business. Dacă stai să analizezi prea mult, nu faci nimic, fiindcă statistica e împotriva oricărui lucru nou. Dacă te uiţi la copiii tăi, vezi că de la trei-patru ani încep să se revolte şi să spună că părinţii nu înţeleg nimic şi abia la 30-40 de ani, când se maturizează, când au la rândul lor copii, încep să se întoarcă la părinţi şi să spună: „O, mamă, o, tată ce dreptate aţi avut!“ Această neacceptare a ceea ce au făcut generaţiile anterioare după părerea mea este motivul pentru care umanitatea a evoluat. Fără ca tineretul să facă revoluţii pe stradă sau pe reţelele sociale, n-ar fi progres.
Societatea cultivă lider falși? Cum ajung unii dintre ei să fie simple marionete?
În sistemul social actual există oligarhii; cei cu foarte mulţi bani decid ce se întâmplă. Investind bani în politică ajung direct sau indirect să tragă sforile. Existenţa liderilor falşi nu este cauza bolii, ci simptomul. Cauza pentru care am ajuns aşa este sistemul pe care l-am creat, în care, chipurile, noi suntem liberi să alegem. Politicianul Ionică vrea să fie ales. Are nevoie de două lucruri: de bani, ca să împingă mesajul în faţa poporului, şi de înţelegerea mesajului pe care vrea poporul să îl audă. Se duce la Mitică şi îi spune: „Pune şi tu nişte bani în campania mea. Când o să câştig, vii la mine şi te ajut“. Pare democratic, numai că mesajul pe care îl spune politicianul ca să fie ales este creat de experţi (psihologi, filosofi, de cei care fac sondaje publice), iar ca să fie împins în faţa omului prin presă, la televizor, în social media, pe străzi se folosesc bani.
Ăsta e sistemul pe care noi l-am creat, în el trăim, într-un fel sau altul trebuie să îl acceptăm. Garantat, în 10, 15, 20 de ani se va schimba. În timp, ca în orice formă de evoluţie, specia politician va fi eliminată dacă nu face ce vrea poporul. Eu mereu zic că, într-un fel, fiecare popor îşi primeşte politicianul pe care îl dă. Chiar și în business, liderul etic este un oximoron. A fi etic depinde foarte mult de ceea ce înţelege fiecare prin etică. Un musulman fanatic înţelege prin etică – tot ce nu e musulman îi tai gâtul. Asta e etic, în capul lui. Un alcoolic va spune că vrea să uite de tot ce e în lume. Trebuie să avem grijă când spunem nu e cinstit, nu este etic, fiindcă asta depinde enorm de ochii celui care spune.
Pe tine ce te defineşte?
Eu vreau să creez, sunt supercurios tot timpul, caut să înţeleg cum funcţionează sistemele, tot ce ţine de inteligenţa virtuală, de Machine Learning, toate lucrurile legate de realitatea virtuală şi augmentată. Nu sunt nici pe departe cel mai bogat român din SUA sau din alte părţi, cum scrie presa, banii nu mă interesează şi nu vreau să vorbesc despre averea mea, fiindcă nu mă defineşte. Nu este o chestie importantă pentru mine. Iar mie nu îmi pasă de cei care vor să se uite la mine ca la cel mai bogat sau cel mai sărac. Sunt OK, nu mor de foame!
„Pregătiţi-vă pentru următoarea revoluţie începută de Machine Learning în urma căreia tot ce se cheamă expertiză umană astăzi – doctor, avocat, softist, muncitor – va fi irelevantă, deoarece computerul va şti de zece ori mai bine decât orice om şi nu va greşi niciodată.” – George Haber
Articol preluat din numărul 234/februarie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici