Vrei să alegi ideea unei afaceri de succes? Răspunde la aceste trei întrebări – Video
Conform acestuia, principalele trei ingrediente pentru a pune bazele unei afaceri sunt plăcerea faţă de ceea ce vei face, ȋncrederea că poţi fi cel mai bun ȋn domeniu, precum şi ambiţia de a reuşi. Dacă un studiu recent al companiei Amway ne spune că tinerii din România doresc să ȋşi deschidă o afacere pentru a obţine un venit suplimentar, Ciprian Oprea ȋi atenţionează pe aceștia că nu banii ar trebui să fie principala motivaţie, ci pasiunea de a fi mai bun ca ceilalţi. „Banii ȋn plus sunt un rezultat, nu un obiectiv. Mai important este să ȋţi faci treaba bine, iar banii vor veni ca un bonus al muncii tale. Când am decis să ȋmi deschid compania şi să plec de la fostul meu loc de muncă, aveam un salariu de aproape 1.500 de dolari pe lună, apoi am câştigat aproximativ 300 de dolari lunar timp de doi ani.”
Până să ne decidem asupra ideii de afacere este important să oferim un răspuns pozitiv la următoarele trei ȋntrebări: „Cunosc suficient de bine domeniul în care vreau să îmi deschid afacerea?” „Vreau să fac asta?” şi „Am toate resursele necesare pentru a-mi pune ideea ȋn aplicare?”
Alegerea echipei cu care doreşti să deschizi afacerea reprezintă un alt aspect demn de luat ȋn calcul, fără de care o afacere nu poate avea succes. Printre calităţile pe care Ciprian Oprea le apreciază la angajții săi și pe care le consideră necesare pentru succesul unui business se numără corectitudinea, capacitatea de muncă şi inovaţia. Expertiza este şi ea necesară, aici jucând un rol important educaţia din facultate şi experienţa de muncă. Motivarea angajaţilor este alt punct cheie, iar dacă pentru unii dintre aceştia principala motivaţie este creşterea salariului, alţii văd cursurile de dezvoltare personală ca fiind un catalizator pentru cariera lor.
„Este bine să faci o analiză de piaţă ȋnainte să ȋncepi, ȋnsă nu analiza prea mult pentru că e posibil să nu mai iei o decizie niciodată. Planul este şi el foarte important. Acesta trebuie gândit pe cinci ani de zile şi apoi ajustat periodic ȋn funcţie de evoluţia companiei. Este foarte posibil ca socoteala de acasă să nu fie aceeaşi cu socoteala din târg. Odată făcut planul, este bine să te ţii de el”, a ţinut să precizeze Ciprian Oprea.
De asemenea, obstacolele vor creşte odată cu trecerea timpului, contrar multor aşteptări conform cărora primul an al unei afaceri este cel mai dificil. Dificultățile întâmpinate ȋnsă trebuie privite ca nişte provocări şi nu ca niște probleme. Un exemplu constă ȋn actuala criză financiară ce a fost văzută de Ciprian Oprea ca o oportunitate de a-şi extinde afacerea ȋn afara ţării, activitate ce i-a dublat profiturile ȋn primul an de criză. „Am acceptat că suntem ȋntr-o nouă etapă şi am luat criza ca atare. A fost nevoie la ȋnceput să tăiem din costuri, fapt pentru care am redus personalul cu 20%. Cu toate astea, eu nu sunt adeptul reducerii costurilor ȋn astfel de momente, ci a creşterii vânzărilor. Pornind cu această mentalitate ne-am propus să vedem pe ce zone putem să creştem, ce alte produse trebuie să introducem şi de aici ne-a venit ideea de a face export.” A fost un risc, ȋnsă cei care nu riscă, de cele mai multe ori, nici nu au succes.