Următoarea provocare! Leadership în noua eră
Pandemia a schimbat radical piața muncii. Decizii, opțiuni, reguli, modalități de colaborare și comunicare, relații interne/externe, procese sau procedee de lucru, la care în urmă cu 18 luni nici măcar nu ne-am fi gândit, astăzi fac parte din normalitate. Pentru mediul de business, pandemia a fost un test dur de încredere și curaj, care a împins organizațiile dincolo de limite. Dar timpul a demonstrat că, pentru o echipă unită într-un scop bine definit, limitele sunt doar niște praguri de trecut, indiferent de context.
La acest moment, situația epidemiologică dar și evoluția campaniei de vaccinare ne permit să facem planuri pentru reluarea activității în condiții de relaxare sanitară. Numai că, după 18 luni de muncă de acasă, angajați și angajatori au în față o nouă provocare: regimul de lucru. O decizie destul de dificilă, ce trebuie să țină cont de multe opțiuni, oportunități, avantaje dar și dezavantaje.
Acum, cele mai multe studii/sondaje arată că, pentru angajați, scenariul ideal privind viitorul muncii are în centrul organizării sistemul hibrid de lucru. Este însă modelul acesta soluția ideală și pentru companii? Dar, mai ales, ce schimbări presupune implementarea lui, pornind de la reguli, norme, comportamente și până la reconfigurarea spațiilor, reorganizarea echipelor, menținerea conexiunilor ori promovarea unui alt stil de leadership, adaptat viitorului.
Realizată sub tema umbrelă Următoarea provocare! Leadership în noua eră, cea mai recentă ediție a Revistei CARIERE răspunde la multe dintre aceste întrebări, dar aduce și sfaturi ori soluții recomandate de specialiști.
CARIERE 273
Sarabanda urbană. Când orașul nu ne mai încape. Acesta este titlul editorialului propus de Redactorul-șef al publicației, Cati Lupașcu, practic o radiografie a ultimelor 18 luni, realizată din perspectiva lucrului de acasă, dar și o analiză sumară asupra unor aspecte care, la acest moment, fac din munca hibrid cel mai popular scenariu de lucru în viitor. La munca în noua eră și cum ne vor ajuta lecțiile învățate deja în pandemie fac referire și primele două articole ale ediției, ce poartă două semnături valoroase pentru zona de coaching, Madi Rădulescu și Lavinia Rașcă.
Cum s-a văzut criza Covid din interiorul unei companii de importanță strategică națională, care sunt valorile care te ajută să menții, ca lider, controlul atunci când nimic în jur nu e previzibil și ce presupune arta de a conduce în noua realitate, am vorbit cu COSMIN GHIȚĂ, CEO Nuclearelectrica, în articolul ”Leadership în noua eră”, care a dat și coperta acestei ediții.
Despre viitor, despre meseriile, abilitățile, strategiile de lucru și provocările lui, puteți citi răsfoind următoarele pagini, în care veți descoperi opinii, sfaturi și povești izvorâte din propriile experiențe profesionale ale unor lideri din companii bine-cunoscute în mediul de business: Cristina Corello, Director Resurse Umane pentru Grupul Bosch în România; Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG; și Irina Siminenco, Corporate Affairs Manager, NESTLÉ. În aceeași serie, noul tablou de pe piața muncii este completat de articolele semnate de: Cristina Mühl, PCC, Country Director SolutionsAcademy, Team Coach și membră a Board-ului International Coaching Federation in Germania; Flavia Lungu, Asociat NNDKP; Oana Scarlat, CEO EXEC-EDU; Aurelian Chitez, Sales Manager Romanian Software; Ioana Dumitru, Directorul Departamentului de Externalizare din cadrul Romanian Software; Elena Grecu, avocat și consilier în proprietate intelectuală, Societatea de Avocați Grecu și Asociații.
Evadarea din confort
Ultimul articol din acest calup face trecerea către cea de a doua temă umbrelă sub care am realizat această ediție, Evadarea din confort. Reinventarea vieții. O temă în care am vorbit despre curajul de a o lua de la zero, de a lăsa tot în urmă în căutarea unei alte vieți, schimbând complet lista ingredientelor din care obții fericirea – credințe, principii ori valori, dar și rutele de parcurs și frontierele de cucerit. Punem sub lupă deci, fenomenul Mutat la țară, care la nivel de comunitate înseamnă și renașterea satului românesc și conectarea oamenilor lui la aspirațiile colective. În acest sens, rubrica: CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY a acestei ediții o aduce în fața dvs. pe Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România, o organizație care, prin proiectele derulate în satele românești este recunoscută drept un exemplu demn de urmat în lupta împotriva abandonului școlar și acordării egalității de șanse elevilor din comunitățile rurale defavorizate.
Cea de a doua temă este și titlul Cover Story-ului din această ediție, unul de excepție, ce îi are ca invitați pe: prof. univ. dr. Dumitru Sandu, profesor emerit al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială; Andy Hertz, fondatorul, inima întregului edificiu virtual mutatlatara.ro; Octavian Viorel, co-fondatorul inițiativei “Niște Orășeni”; și prof. dr. Claudia Petrescu, cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi cadru didactic asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti.
Cireașa de pe tortul acestei teme, povestea care arată de ce după ce ”guști din sat”, pur și simplu, nu mai poți ”înghiți oraș”, este interviul din seria Work Life Choices, un proiect susținut de Ascendis și Revista CARIERE – Urmează stația LIBERTATE! – Marcel Limbășan și povestea lui cu multe stele din Munții Apuseni. Păstrând tema, dar schimbând direcția, despre cum e viața la țară, dar în alte țări, scrie George T. Șipoș.
În ultima serie de articole pe tema dată, revenim la primul subiect al ediției cu încă o tranșă valoroasă de opinii semnate de: Adrian Stanciu, Camelia Truța, Lavinia Țânculescu-Popa și Tudor Stoica.
Încheim, ca de obicei, revista cu cele trei rubrici consacrate: Kids Management, de data aceasta sub semnătura Roxanei Stanciu, Parents Management – Dan Florea și Brain Story – Andrei Miu, fondatorul Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive de la Cluj, un grup de cercetare care studiază creierul și emoțiile, în acest articol, un fel de demolator de mituri.
Aceasta este ediția nr. 273 a Revistei CARIERE.
Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!