Unplugged. Creierul și realitatea digitală
Trăim la granița dintre două lumi paralele, dar care, de ceva vreme, se întrepătrund, se desăvârșesc ori se răvășesc reciproc atât de intens, încât abia mai conștientizăm firava linie ce le desparte. Gestionăm tot mai stângaci călătoria între ele, controlăm tot mai dificil rolurile, reușim tot mai greu să echilibrăm balanța.
Nu excelam nici înainte la capitolele acestea, dar, sub restricțiile pandemiei, chiar și ultima redută s-a prăbușit. Între real și digital, am devenit tot mai greu de deconectat. Drept urmare, timpul petrecut de bunăvoie sau siliți de împrejurări în fața ecranelor a crescut îngrijorător de mult.
Mutarea masivă în online este asimilată de specialiști unei importante schimbări sociale, una necesară, dar și plină de capcane. Pentru că, acestei lumi, în care efectiv ne-am aruncat pentru a supraviețui ca ființe sociale, ca business-uri, ca organizații sau comunități, încă nu-i stăpânim toate secretele, nu-i știm toate cotloanele. E mult prea complexă și vastă, nu avem suficiente abilități, iar mintea noastră pare că nu e pregătită să facă față ritmului alert în care se schimbă și volumului nesfârșit de informații și posibilități. Și pericole. Pentru că, deși avantajele erei digitale sunt incontestabile, nu întotdeauna știm sau reușim să menținem controlul. Iar creierul nostru emite deja semnale, ne dă un fel de preaviz: periplul aceasta haotic printre cele două lumi a început să ne obosească fizic, mental și emoțional.
Ce înseamnă, de fapt, dependența digitală, ce riscuri presupune, ce reacții chimice au loc în creierul nostru, astfel încât ne e din ce în ce mai greu să ne deconectăm, cât de vulnerabili, manipulabili, chiar fragili devenim odată așezați în fața ecranelor, dar și ce soluții recomandă specialiștii pentru ca tehnologia să rămână cel mai benefic și fascinant dar făcut omenirii, puteți descoperi răsfoind cea mai recentă ediție a Revistei Cariere, realizată sub tema umbrelă Unplugged. Creierul și realitatea digitală.
CARIERE 272
Nevoia o să-i învețe! Este titlul editorialului acestei ediții, o paralelă între generații, un arc peste timp, un fel de invitație la o piesă arhicunoscută dar regizată dintr-o altă perspectivă, cu scopul de a conștientiza cât de subiectiv adâncim deseori prăpastia dintre noi. O prăpastie de care ne lovim și în viața personală dar, odată cu intrarea pe piața muncii a Generației Z, și în cea profesională. Iar dacă acasă părinții sunt cei care dispun de maturitatea și autoritatea necesare asigurării echilibrului relațional, în companii liderii sunt cei care au misiunea de a construi echipe armonioase. Cum? Găsiți sfaturi în primul articol al acestei ediții, ”Viitorul muncii, sub lupă. Liderii epocii VUCA”, ce poartă semnătura Laviniei Rașcă, prof. univ. dr, director general Exec-Edu. Tot despre liderii viitorului și rolul lor de a crea punți între profitabilitatea organizației și satisfacția angajaților, scrie și Andreea Petruș, doctor în psihologie organizațională, cadru didactic asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București în articolul, ”Ne este bine când simțim că liderilor le pasă, în primul rând, de noi!”.
Următoarele pagini sunt dedicate rubricii Work life choices și invitatului ei, Dan Vodnar, profesorul care condimentează știința cu sare și piper.
Arta de a fi lider de acasă
Este o altă temă căreia i-am alocat un spațiu generos în această ediție. Patru manageri importanți au răspuns provocării lansate de jurnaliștii CARIERE și au povestit ce a însemnat pentru ei, în ultimele 15 luni, mesajul ”Ne pasă de oameni” dar și cum s-a regăsit acesta în practicile de leadership de la distanță. Detalii în interviurile realizate cu: Vladan Pekovic, CEO Telekom Romania – ”Transparență, onestitate, empatie. Valorile care au ținut România conectată” (articol care a dat și coperta acestei ediții); Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG – ”Un lider bun face ceea ce ar face un om bun”; Raluca Tufeanu, Human Resources and Internal Communication Director Edenred România – ”Oamenii și legăturile dintre ei, puterea de neoprit a unei organizații”; și Alina Rădulescu, Human Resources Manager ifm efector/prover Sibiu – ”Sinceritate, solidaritate și răbdare, virtuțile care au transformat o echipă în #ifmily”.
La rubrica Story Teams vă readucem în atenție Grupul Farmavet, o ”Echipă de top pentru Asigurarea calității”.
Cu informații din Dreptul Muncii vine în această ediție Teodora Gogu, Asociat NNDKP, care scrie despre Telemunca „de oriunde” – provocările unui regim de muncă flexibil.
”Parcursul profesional al unui om de HR devenit vizionar în domeniul social” este articolul pe care vi-l propunem la rubrica Special L&D, ce o are ca invitată pe Irina Adăscăliței, specialist în dezvoltare umană, coach și profesionist expertizat în dezvoltare și management organizaţional, fondatoarea CONCORDIA Academia, un centru regional de learning & development dedicat profesioniștilor din social.
Cover Story
Ajungem apoi la rubrica centrală a revistei, Cover Story, în care vă supunem atenției trei articole extrem de interesante: ” Și bunicii ne spuneau că o să înnebunim dacă citim așa mult, în loc să socializăm la horă!”, pentru care am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; ”Viața. Între real și digital, între balast și perle” – dr. Bogdan Florea, neurolog cu recunoaștere internațională, unul dintre cei trei cercetători care au descoperit o nouă frontieră a creierului; și ”Hamsteri pe roata plăcerii. Nevoia de etică” – lect. univ. dr. Constantin Vică, cadru didactic la Facultatea de Filosofie și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București.
Interviul ”FACEBOOK – pânza de păianjen în care intrăm de bunăvoie”, realizat cu Teodor Baconschi, doctor în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor, scriitor, diplomat și fost politician este un alt punct de reper al acestei ediții, exact ca și următorul articol, ”Tehnologia și Fericirea. Elefantul și Călărețul”, în care l-am avut ca invitat pe Paul Olteanu, Master Trainer și Executive Coach, specializat în comunicare, neuroștiință și procese de transformare, fondatorul mindarhitect.ro.
Păstrând linia de dezbatere a temei umbrelă, în rubrica sa (deja consacrată), Adevăr sau Provocare, Adrian Stanciu scrie despre ”Cântecul sirenelor”, iar George T. Şipoş, (Social Dilemmas), despre ”Evadarea din sistem”.
Remote work
”Lucratul de acasă și cutia Pandorei”, ce poartă semnătura lui Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender, răspunde la întrebarea: cine își asumă răspunderea pentru o eventuală breșă de securitate atunci când lucrăm de oriunde: angajatul sau angajatorul?, iar ”Nomadismul digital”, sub semnătura reprezentantei Takeda (o companie fondată în Japonia acum mai bine de 230 de ani, lider global în domeniul biofarmaceutic), Carmen Cucul, dacă remote work este sau nu noua provocare în noua realitate a muncii.
”Sinele virtual și Stima de sine” este subiectul pe care îl supune dezbaterii Delia Mina, psiholog psihoterapeut, Behaviour Analyst în cadrul Nudge Team Romania și Bitdefender, fondatoarea Centrului de Psihoterapie Psihanalitică București.
Cum trăim independent într-o lume a dependențelor? Este o altă întrebare des întâlnită în ultimul timp și căreia îi oferă răspuns Alice Donea, psihoterapeut specializat în psihoterapia cognitiv comportamentală, în cadrul Clinicii Oana Nicolau. Tot despre dependență vorbește și Alina PERRIN – Founder & CEO, SERMAN INSIGHT în articolul ”Online-ul, între fericire și psihiatrie”, în timp ce puterea tehnologiei asupra noastră și dacă ne face mai puternici sau mai vulnerabili este subiectul ales de conferențiar univ. dr. Ana-Maria Cazan, de la Universitatea Transilvania din Brașov.
Dependența
”Scrisoare către un părinte digital” – sau ce problemele generează în familie dependența și cât de greu de desprinzi din cercul vicios aflăm de la Dan Florea, consilier în parenting digital, tată a 4 copii şi fost dependent de jocuri video (shootere) şi internet. Iar odată ce am aflat, de la părinți ne îndreptăm atenția spre copii și adolescenți, și spre alte două articole extrem de interesante: ”Inteligența emoțională și efectele tehnologiei asupra Generației ”Nativ Digital”, semnat Simona Cotorobai, psiholog și coordonator Yourway Counseling, cu experiență de peste 9 ani în evaluarea și consilierea vocațională a adolescenților; și ”Autismul virtual: Între mit și realitate”, în care am avut-o ca invitată pe Monica Bolocan, Psiholog clinician specialist, Clinica Neuroaxis.
Nu lipsește din această ediție nici rubrica Brain Story, cu care v-am obișnuit deja, și care, de această dată, a fost susținută de Roxana Stanciu, Hipnoterapeut, Expert în tehnici de hipnoză avansată și tranformational coaching prin articolul ”Stress și pandemie versus zen și armonie”.
Aceasta este ediția nr. 272 a Revistei CARIERE. Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!