Tu ce fel de comportament ai ca leader?
1. Incurajeaza! Nu toti oamenii tai sunt talente de top. Pe acestia incurajeaza-i si ridica-le performanta valorificandu-le potentialul pe care il au. Promovand un astfel de comportament si ei vor face acelasi lucru la randul lor, cu ceilalti.
2. Defineste roluri si responsabilitati! Traseaza planuri de cariera orientate spre leadership pentru toti oamenii tai nu doar pentru cei in care ai identificat potential de leader. Poate fi dificil sa faci lucrul acesta insa e ceva ce un leader TREBUIE sa faca. Asigura-te ca ai un plan de dezvoltare pentru fiecare iar inclusiv pentru cei cu performanta scazuta. Asigura-te ca fiecare stie planul!
3. Creeaza o cultura a mediului de lucru care valorizeaza relatiile reale dintre oameni! Pentru multi angajati, relatiile de grup, relatiile intre manageri si membrii echipei genereaza angajament si loialitate cu o eficienta mult mai mare decat iesirile la bowling, ping-pong etc.
4. Fii corect si deschis! Asta nu inseamna ca toti membriie chipei trebuie tratati la fel, inseamna sa folosesti un sitem transpareant in ceea ce priveste managementul echipei. Angajatii sunt mult putin rezistenti la schimbare atunci cand sistemul prin care este gestionata schimbarea este unul transparent.
5. Formeaza comportamentele pe care le doresti la ceilalti! Poti face asta doar practicand tu aceste comportamente. Tot ceea ce ai de facut in fiecare zi este sa actionezi cu angajament, incredere si responsabilitate.
Fiecare dintre noi are abilitati, puncte forte si talente Fiecare dintre noi doreste sa apartina, sa fie implicat si sa relationeze cu cei din jur. Loialitatea este cladita pe relatii interumane, pe intelegere reciproca si pe incredere. Angajamentul necesita loialitate, scopuri comune si tratament corect. Nu luati loialitatea si angajamentul ca pe prerechizite implicite ci creati o cultura remarcabila, in care se pot obtine rezultate reale si motivante.
In fond, toti suntem oameni. Fiecare leader. Fiecare brand. Fiecare loc de munca. Fiecare persoana.