Sunt companiile din România dispuse să angajeze tineri care au studiat în străinătate?
„Ȋn primul rând, la cursurile din cadrul facultăţilor din România participă 50 sau chiar 100 de studenţi, spre deosebire de cursurile din afară unde se crează o relaţie mai apropiată ȋntre student şi profesor ca urmare a unui mediu mai restrâns ca număr. Ȋncurajarea din partea profesorilor este de asemenea un factor ce apare constant. Acesta asculta toate opiniile fără să arunce cu critici de genul «Ai greşit!» sau «Nu e bine!» ci dimpotrivă, căuta să vadă un adevăr ȋn orice se spune ȋn clasă, fapt ce ne dădea ȋncredere şi ne motiva să mergem ȋnainte cu şi mai multă ardoare. Ȋn România din câte am auzit, răspunsurile originale nu sunt apreciate. De asemenea, sistemul de predare şi scris nu există ȋn afară. La cursuri aproape că nu se scria deloc pentru că informaţia din slide-uri devenea valabilă imediat după ore. Ȋn schimb, cursurile sunt interactive şi se ȋnvaţă mai mult prin proiectele practice. Rezultatele de la finalul examenelor se bazează foarte mult pe munca ta de pe parcursul anului”, a declarat Alexandra Fasolă, tânără ce a urmat o facultate ȋn afara ţării, iar acum lucrează ca Business Analyst la Ensight Management Consulting, în cadrul ediției de luni 30 iunie a emisiunii Jurnal de Leadership.
Posibilitatea de a face un internship ȋn cadrul unei companii ce operează ȋn domeniu este un beneficiu major pentru că oferă tinerilor avantajul de a ȋmbina cunoştinţele teoretice cu cele practice şi facilitează intrarea pe piaţa muncii. Majoritatea celor care au un internship la activ vin cu o altă deschidere şi ȋnţelegere, fapt ce ȋi face gata pe tineri să performeze ȋncă de la intrarea ȋn companie. La experienţa practică se adaugă şi interacțiunea cu un mediu multicultural, care ȋi face să fie mai deschişi şi mai flexibili, putând astfel să se adapteze mai uşor la cerinţele angajatorilor. Fructificându-şi astfel experienţa ȋn străinătate, tinerii obţin un avantaj competitiv faţă de ceilalţi potenţial aganjaţi.
Odată terminate studiile, Adriana Comăneci, Managing Partner Reviro, companie care îi ajută pe tinerii care au urmat cursurile unei facultăți în străinătate să își găsească un job în România, ne spune că cei care aleg să se ȋntoarcă, o fac datorită familiei şi cercului de cunoscuţi din ţară. „Cu toate că părinţii lor se sperie când aud de intenția copiilor de a se întoarce în țară, aceştia sunt mult mai ȋncrezători atunci când observă că tinerii au posibilitatea de a-şi dezvolta o carieră şi ȋn România. Ajunşi ȋnapoi, tinerii nu ȋşi caută un simplu loc de muncă, ci un job care care să le ofere posibilitatea de a se dezvolta şi de a-şi lăsa amprenta ȋn munca pe care o fac. Aceasta este una din caracteristicile generaţiei Y care ȋşi doreşte să facă lucruri cu o importanţă majoră şi care să le ofere un grad ridicat de responsabilitate”, afirmă Adriana Comăneci.
Principalele job-uri de care tinerii ȋntorşi din străinătate sunt atraşi se află ȋn zona de management consulting, finance, logistică, dar şi ȋn programele de Management Trainee, programe care le oferă ocazia de a ȋncerca diverse departamente, la finalul cărora sunt plasaţi pe un job full time ȋn funcţie de abilităţile dezvoltate. Experienţa din afară te face mai eficient şi la interviu, declară Adriana Comăneci: „Nu este vorba de a fi mai experimentat, ȋnsă dacă ştii să ȋţi fructifici avantajele pe care ţi le oferă o perioadă de studiu ȋn afară, te vei ȋntoarce alt om, cu o gândire diferită de a aborda lucrurile şi cu o atitudine mai deschisă, lucruri care se văd şi la interviurile de angajare.”
Dacă vreți să aflați cât de dificil le este tinerilor care studiază în străinătate să își găsească un job în România, dar și dacă aceștia au pretenții exagerate, așa cum susțin unii angajatori, vă invităm să urmăriți mai jos înregistrarea emisiunii de luni, 30 iunie.