Steve Balmer și Bill Gates. Energia motivează, carisma inspiră
În cartea sa, Start With Why – How Great Leaders Inspire Everyone To Take Action , Simon Sinek pune în discuție, printre multe altele, diferența dintre energie și carismă și dintre motivație și inspirație.
Simon Sinek îi alege pe Steve Balmer și pe Bill Gates pentru a ilustra cele două tipologii de lideri: liderul energetic și liderul carismatic.
Steve Balmer iubește la nebunie Microsoft și strigă asta din toți rărunchii, în timp ce aleargă de la un capăt la altul al scenei. Oamenilor le place dinamismul și vitalitatea lui Balmer și reacționează imediat. Fără îndoială, energia trezește și motivează mulțimea – iar Balmer știe asta. Balmer energizează. Dar ce se întâmplă a doua zi sau două săptămâni mai târziu, când Balmer nu mai e acolo și e liniște?
Bill Gates, însă, e timid și stângaci. Nu se încadrează deloc în tiparul liderului unei corporații de multe miliarde de dolari. Când vorbește în public, nu este foarte energic, nu este impetuos și dinamic, dar oamenii îl ascultă cu respirația tăiată. Se agață de fiecare cuvânt al său, iar ce spune el le rămâne în minte luni sau ani de zile. Bill Gates nu energizează. Bill Gates inspiră.
ENERGIA MOTIVEAZĂ, CARISMA INSPIRĂ
Asta punctează Simon Sinek în capitolul patru al cărții sale.
Energia este ușor de văzut, ușor de măsurat și ușor de imitat. Carisma, în schimb, este aproape imposibil de măsurat și este prea eluzivă pentru a putea fi imitată. Toți marii lideri sunt carismatici, pentru că toți știu clar și exact DE CE fac ce fac și au o credință nestrămutată în scopul și în cauza lor.
Nu pasiunea pentru computere ne inspiră, la Bill Gates, ci eternul său optimism că până și cele mai complicate probleme pot fi rezolvate și cele mai dificile obstacole pot fi înlăturate. Atât prin Microsoft, cât și prin Fundația lor, Bill și Melinda Gates continuă să lucreze, neobosiți, pentru a-și îndeplini misiunea de a găsi și a furniza soluții, modalități și produse pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască și să muncească la adevăratul lor potențial. Mai multe CE-uri, mai multe CUM-uri, același DE CE.
Carisma nu are de-a face cu energia. Carisma vine din cât de clar este DE CE-ul fiecăruia. Vine din credința într-un ideal mai mare.
Energia, însă, vine dintr-un somn bun sau dintr-o cafea bună. Energia poate fi injectată, pentru a motiva. Bonusurile, promovarea, recunoașterea etc. îi pot face pe oameni să lucreze din greu și să se implice mai mult. Dar orice formă de manipulare are picioare scurte. Aceste tactici cresc costurile și cresc stresul. Energia entuziasmează și motivează, pe termen scurt, dar nu loializează.
Nu munca în sine ne inspiră, ci DE CE o facem. În viață, CE-ul se mai schimbă, dar DE CE-ul rămâne mereu același.
Ce forță te propulsează pe tine, care este cauza și credința ta nestrămutată? Ce te face să zâmbești dimineața? Ce-ți însuflețește viața?
DIFERENȚELE DINTRE MOTIVAȚIE ȘI INSPIRAȚIE
Motivația este extrinsecă. Este o forță care stimulează, constrânge, care trezește o senzație de opoziție. Este manifestată intenționat. Este limitată. La baza motivației se află așteptările pe care le avem de la noi înșine sau pe care societatea le are de la noi, obligațiile și presiunile la care suntem supuși.
Inspirația este intrinsecă. Poate fi trezită de un factor extern, dar își are rădăcina în interior. Este o forță care propulsează. Trezește entuziasm și dă senzația de lipsă de efort. Este spontană. Este nelimitată. Este o chemare naturală, firească, însuflețitoare. Este aspirația care nu trece, căreia îi ești dedicat, este prioritatea ta.
INSPIRAȚIA ESTE GRATUITĂ. ÎNDOIALA COSTĂ
Inspirația este irațională, dar are sens. Îți dă speranță și curaj. Îți trezește autenticitatea și conștiința de sine. Ghidează-te după inspirație și după bucuria pe care ți-o oferă.
Inspirația este un drept inalienabil. Asumăți-l oricând și oriunde.
Îndoiala te costă visele. Inspirația ți le împlinește și te împlinește.
Foto: Pixabay