Matthew K. Cross – Ne putem dezvolta și transforma gândirea, în orice moment
Descoperirea și reinventarea de sine au fost întotdeauna de actualitate. Dar astăzi se cer făcute într-un alt ritm și la un alt nivel de profunzime. Nu e ușor, pentru că, deși lumea evoluează și se îndreaptă către viitor cu o viteză fără precedent, multe sisteme de gândire și de afaceri încă se concentrează pe trecut. Pentru a face față, trebuie să avem prezență de spirit și conștiință de sine. Și, mai ales, trebuie să fim deschiși să învățăm, din mers, unii de la alții. Mathew K. Cross este unul dintre oamenii alături de care putem învăța.
Ce știți astăzi și nu știați ieri?
Că sunt cea mai bună versiune a mea… După cum fiecare dintre noi este cea mai bună versiune a sa. Cred că este important să am în minte această perspectivă în fiecare zi pentru a putea onora tot ce m-a adus până aici ca fiind sursa mea de inspirație, de concentrare și resurse pentru ca eu să pot crea cea mai bună versiune a vieții mele.
Care este cel mai frumos lucru pe care l-ați văzut vreodată?
Răspunsul meu este ca un diamant cu un număr infinit de fețe. Imagini din natură – răsărituri și apusuri de soare, albastrul fără de sfârșit al cerului, flori, copaci, animale, oceane, munți, maiestuozitatea stelelor pe cerul nopții, privirea din ochii iubitei mele. Inocența copiilor. Scânteia cunoașterii și a revelației pe care o văd sau o trăiesc prin schimbul de informații și cunoștințe pe care-l fac cu oamenii. Linia de sosire a unei curse în care conduc. Fața blândă a primului meu câine, Jasper (și a tuturor câinilor și pisicilor pe le-am avut de atunci)… Orice văd când deschid ochii, dimineața, și senzația electrizantă pe care o am la gândul că urmează o nouă zi în care pot să mă bucur, să iubesc, să cresc, să învăț și să contribui la miracolul vieții!
Pe care dintre realizările dvs. puneți cel mai mare preț?
Pun mare preț pe mentalitatea și pe spiritul meu – care sunt creative, nobile, sunt surse de înțelepciune, de iubire și de sinergie; sunt dedicate creșterii și îmbunătățirii; sunt antrenante, aventuroase, exploratoare, jucaușe, inovatoare; și sunt adesea un mister pentru mine… Cred că mulți dintre noi uită, adesea, că gândirea noastră (cea din prezent și cea aflată în continuă evoluție) este fundamentul tuturor deciziilor, acțiunilor și rezultatelor pe care le trăim și de care ne bucurăm în viață și că noi suntem cei care o pot dezvolta și transforma în orice moment, dacă alegem să facem asta.
Veniți în România de mulți ani. Ce vă place cel mai mult la țara noastră?
Spiritul oamenilor, care este atât de frumos și de generos, precum și geniul adormit pe care-l văd aici; o cultură și o istorie foarte bogate, peisaje care inspiră și senzația unei povești de seamă, care așteaptă să fie spusă. Îmi place foarte tare mâncarea de aici. De asemenea, România are farmecul „cărărilor nebătătorite”. E ca o comoară aproape uitată, care te duce către timpuri în care totul era mai natural, mai simplu, mai clar, iar oamenii trăiau mai aproape de și în mai mare armonie cu pământul.
„Poţi avea un adevărat foc în suflet şi totuşi nimeni să nu vină să se încălzească la el. Iar trecătorii văd doar o urmă de fum ieșind din horn și-și continuă drumul”, scrie Vincent Van Gogh. Cum să facem ca să ne vedem focul din suflet și să-l facem vizibil și altora?
Prin introspecție. Cere să vezi clar ce foc arde în tine – cere claritate de la ființa ta, de la Dumnezeu. Meditează. Petrece mai mult timp în natură – care este sursa vieții, a înțelepciunii și a inspirației, din care ne tragem cu toții. Contemplă ceea ce îți aprinde cu adevărat imaginația, pasiunea, ceea ce te face fericit cu adevărat. Dacă ai putea fi plătit foarte bine pentru a face ce vrei tu, ce ai vrea să faci? Cu cât ești mai aliniat la lumea ta interioară, cu atât mai vizibilă va fi aceasta și pentru ceilalți.
Ce credeți că ne stimulează în direcția autodezvoltării, a autoinovării, a performanței, a conștiinței de sine? Care ar fi punctul de cotitură pe drumul către sine?
Contrastul – adeseori incomod și chiar dureros – dintre unde suntem astăzi și unde știm că am putea fi. Dorința, oricât de latentă, pe care o purtăm cu toții în suflet, de a ne împlini potențialul, de a fi tot ce ne-am născut să fim. Punctele de cotitură sunt multe, dar cel mai adesea apar atunci când sufletul nostru ne trimite semnale de trezire din ce în ce mai puternice – până când, în sfârșit, reușim să le auzim sau alegem să le ascultăm, să ieșim din zona de confort și să ne ridicăm la nivelul menirii noastre.
Când e vorba de autodescoperire și de autodezvoltare, adeseori știm ce avem de făcut. Ce ne oprește din a trece la fapte, însă? Care sunt obstacolele cu care ne confruntăm și cum pot fi acestea gestionate?
Faptul că ne simțim copleșiți – caz în care trebuie ca ASTĂZI să facem un prim pas, oricât de mic, în direcția cea bună. Iar mâine să mai facem unul. Și poimâine încă unul. Lipsa sprijinului pozitiv extern (ex. coaching) – trebuie să CEREM susținere de la cel puțin o persoană care să ne devină un bun aliat și care să aibă grijă ca în fiecare săptămână să facem 2-3 pași esențiali pe drumul nostru către auto-descoperire și auto-dezvoltare. Nerecunoștința față de locul în care ne aflăm în ACEST moment și subevaluarea capacității de a înainta în direcția dorită – trebuie să învățăm să fim recunoscători în fiecare zi pentru unde ne aflăm în prezent, pentru tot ce am trăit pentru a ajunge aici și pentru rezervele de energie, concentrare și dedicație încă nedescoperite și neutilizate.
Spuneți că îi ajutați pe oameni să deschidă ușa către geniul lor inovator și că le aprindeți lumina pe calea de îndeplinire a potențialului lor în viață și în muncă. Cum ajunge să se închidă, ușa aceea?
Câteva cauze sunt: condiționarea societății, care, de la o vârstă foarte fragedă, începe să ne diminueze autoaprecierea și respectul de sine și ne limitează potențialul în mod artificial; dependența prea mare de factorii externi (ex. ceilalți oameni) pentru aprobare, cunoștințe și cunoaștere de sine; concentrarea prea mare sau eronat plasată, în învățământ, pe competiția de tipul câștig/ pierdere și accentul exagerat pe testări și răspunsuri la întrebări, în loc să punem accent pe contemplare, gândire și formularea de întrebări importante.
Cum știți că sunteți pe drumul cel bun, în încercarea de a vă conecta la geniul dvs. interior?
Este o combinație între bucuria pe care o simt atunci când noi descoperiri și învățăminte îmi aprind lumina pe drum, faptul că sunt mereu dispus să fac o nouă încercare, senzația de a fi în flux și hotărârea de a rămâne pe drumul meu indiferent de obstacole sau, uneori, chiar datorită lor.
Ce vă preocupă la leadershipul de astăzi?
Concentrarea excesivă pe profit și pe rezultatele pe termen scurt, în loc de concentrarea pe calitate, loialitate și o abordare holistică a rentabilității. Faptul că oamenii sunt văzuți ca niște piese de schimb în loc să fie văzuți ca investiții neprețuite, a căror valoare crește în timp. Faptul că nu se pune preț pe sistemele și procesele operaționale, care înglobează fiecare aspect al muncii noastre, și nu există preocuparea ca acestea să fie îmbunătățite constant, prin participarea întregii echipe. Accentul prea mare care se pune pe recompense externe și/sau pe pedeapsă, în loc să se pună preț pe motivația interioară, pe bucuria de a munci și pe a fi mândru de munca ta.
De ce credeți că are nevoie leadershipul românesc?
Cred că liderii din România trebuie să fie mai deschiși să învețe, să pună în practică și să valideze metode inspirate, superioare de leadership și de management pentru a putea valorifica cu adevărat potențialul oamenilor și a obține rezultate care să depășească așteptările. Dacă Japonia a reușit să renască din cenușa celui deal doilea război mondial, precum pasărea Phoenix, și a devenit o putere economică și un lider mondial în domeniul calității, atunci și România poate să facă asta – cu condiția ca dorința, credința și concentrarea unei minorități înzestrate să fie trezite și canalizate corect.
Matthew K. Cross, scriitor și strateg de talie mondială, fondator și CEO al Leadership Alliance – o firmă de consultanță personalizată care lucrează cu organizațiile Fortune 100 și cu alte instituţii de elită, cum ar fi Universitatea Stanford. Prin activitatea sa, Matthew oferă un ghid pentru leadership inovator, geniu, aliniere și performanță a organizațiilor, echipelor și oamenilor. Matthew are o puternică afecțiune pentru România și lucrează cu numeroase organizații și oameni din țara noastră. Printre cărțile pe care le-a scris se numără The Hoshin North Star Process, The Millionaire’s Map, Nature’s Secret Nutrient, The Little Book of Romanian Wisdom, The Golden Ratio & Fibonacci Sequence. În prezent, Matthew lucrează la încă două cărți – Maximize Your Green Zone și The Greatest Business Success Story Never Told.
Articol preluat din numărul 260 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.