Sadhguru – despre diferența dintre un lider bun și un mare lider
Sadhguru vorbește despre leadership și sustenabilitate, despre ce înseamnă un business de succes, și ne reamintește că, înainte de a construi orice altceva, trebuie să te construiești pe tine.
Business-ul unui lider mare este binele oamenilor. Comerțul trebuie să fie în slujba umanității, nu la conducerea umanității. Scopul afacerilor este expansiunea, nu acumularea de profit.
Până astăzi, liderii s-au gândit numai la profit. Dar acum rolul lor a devenit atât de amplu încât depășește cu mult simpla conducere a unei companii. Astăzi, un lider de business construiește națiuni și creează lumi. Astfel, liderii trebuie să fie conștienți și să acționeze responsabil.
CALITĂȚILE ESENȚIALE ALE LIDERULUI
Liderul are o înțelegere aprofundată a situației în care muncește și trăiește, vede ceea ce alții nu văd. Pentru cine este atent totul este vizibil. Dar nu toți oamenii au aceeași capacitate de a observa detaliile.
Liderul trebuie să fie un simbol al integrității. Gândurile, emoțiile și acțiunile sale au impact asupra multor vieți. Prin urmare, este foarte important să fie conștient de sine și să lucreze cu sine. Ca lider, trebuie să inspiri încredere, oamenii trebuie să știe că îi susții prin tot ce faci.
Liderul trebuie să fie inclusiv. A fi lider nu înseamnă a-i domina pe oameni, ci a le da încrederea și puterea să facă ce nu credeau că este posibil. Leadershipul nu este o afirmare de sine, ci este arta de a împlini aspirațiile tuturor. De asemenea, leadershipul nu poate fi o aspirație, ci o consecință a competenței.
Câștigă iubirea și respectul oamenilor prin felul în care tu însuți îi iubești și îi respecți și îți vei îmbogăți nu numai compania, ci și viața.
Liderul trebuie să fie capabil să trezească ce-i mai bun în ceilalți oameni. Dar pentru a inspira nu trebuie să fii carismatic și nici bombastic. Poți fi sursă de inspirație pentru ceilalți pur și simplu prin dedicația și devotamentul pe care le arăți în tot ceea ce faci – Mahatma Gandhi a pus în mișcare milioane de oameni prin angajamentul său. Dacă liderul nu inspiră, atunci la putere vor fi lenea și inerția.
LEADERSHIPUL ȘI SUSTENABILITATEA ECONOMICĂ
Acum câteva sute de ani, leadershipul religios era cea mai dominantă formă de leadership de pe planetă. Când au apărut mașinăriile, a venit vremea leadershipului militar. În ultima sută de ani, leadershipul ales democratic a fost forța dominantă. Urmează leadershipul economic. Numai că, până astăzi, liderii s-au gândit numai la profit. Dar acum rolul lor a devenit atât de amplu încât depășește cu mult simpla conducere a unei companii. Astăzi, un lider de business construiește națiuni și creează lumi. Astfel, munca mea constă în a le reaminti liderilor că e timpul să-și depășească ambițiile personale și să treacă la o viziune mai cuprinzătoare. Trebuie să fie mult mai inclusivi în ceea ce privește nevoile economice.
Când am participat la Forumul Economic Mondial din Davos, îi tot auzeam pe oameni vorbind despre Asia ca despre o „piață emergentă” și le-am spus că e timpul să înceteze să o mai denumească astfel, pentru că un continent este format din oameni. Dacă îl privești ca pe o piață, atunci te vei gândi doar cum să-l exploatezi. Dar dacă îl percepi ca fiind o mulțime de oameni, atunci te vei gândi și vei vedea cum să dezvolți întreaga situație – ceea ce va crea și o piață, dar piața trebuie să fie o consecință, nu un scop în sine.
În acest sens, nu sunt un susținător al CSR-ului, pentru că o companie trebuie să fie responsabilă social în sine, nu să direcționeze doar 2% din venituri către această responsabilitate. Când construiești și conduci un business cuprinzător, care să includă toate aspectele vieții, atunci nu mai este nevoie să pui deoparte bani pentru responsabilitate socială. Poate că bilanțul tău trimestrial va fi un pic mai mic, dar vei putea dezvolta afacerea, o vei putea crește. Scopul afacerilor este expansiunea, nu acumularea de profit. Expansiunea consolidează afacerea și îi asigură o bază solidă.
Comerțul trebuie să fie în slujba umanității, nu la conducerea umanității.
Indiferent cu ce ne-am ocupa, indiferent ce timp de activitate am desfășura, până la urmă treaba pe care o avem de făcut e una singură: să ne îngrijim de binele oamenilor.
DIFERENȚA DINTRE UN LIDER BUN ȘI UN LIDER MARE
Prima dată când am participat la un Forum Economic Mondial, unii oameni s-au simțit ofensați de faptul că eu, un mistic, luam parte la o întâlnire de afaceri. Unul dintre aceștia era CEO-ul unei mari companii de computere. L-am întrebat cu ce se ocupă. Mi-a răspuns: „Facem computere”. I-am spus că, indiferent dacă facem computere, ace de siguranță, nave spațiale sau mașini, în esență ne ocupăm de binele oamenilor – asta-i afacerea noastră, a tuturor. Cu asta mă ocup și eu. Ce trebuie să înțeleagă un lider corporatist este că, indiferent de natura afacerii sale, în esență scopul ei este să le fie de folos oamenilor de pe planetă. Dacă se gândește la asta, atunci se va ocupa de asta și își va da seama că afacerea sa poate face bine unui număr foarte mare de oameni. Asta nu înseamnă că fiecare om de afaceri trebuie să construiască o școală sau un orfelinat. Nu le spun să nu o facă, dar nu despre asta e vorba. Prin urmare, te întreb: lucrezi pentru propria ta satisfacție sau cauți o soluție la problemele lumii? CSR-ul pare a fi mai mult o chestiune de satisfacție personală.
CUM SĂ TE CONDUCI PE TINE
Dacă te întrebi cum vei ști că ai destul, că ai realizat suficient și te poți opri, află că vei ști sigur pentru că atunci nu vei mai fi în viață. Omul nu se oprește niciodată, cât timp trăiește. Numai când e vorba de lucruri materiale putem spune că avem destul. Altfel,viața este un șir nesfârșit de posibilități. Dar întrebarea este: conduci sau ești condus?
Oamenii sunt conduși de dorințe: dorința de a avea, dorința de a realiza, dorința de a avea parte de recunoaștere. Dar dacă azi dorești un smartphone nou, mâine vei dori altceva. Dacă Pământul ar fi al tău și tu le-ai stăpâni pe toate, ai fi împlinit? Nu, ai începe să-ți dorești luna și stelele. De aceea este important să îți îndrepți atenția către sufletul tău. Așa vei acționa mai conștient. Astăzi lumea funcționează numai compulsiv. Asta-i problema.
În loc să te ocupi de dorințe, dezvoltă-ți abilitățile și crește-ți capacitatea. Atunci te vei descurca foarte bine și vei trece prin viață fără efort, cu eleganță.
CUM SĂ AI SUCCES
Dacă vrei să ai succes, în primul rând asigură-te că nu ești tu însuți un obsctacol în calea succesului tău.
Nu te preocupa de ce se poate și ce nu se poate – asta nu e treaba ta. Pentru asta sunt legi mai mari decât tine, asta-i treaba naturii. Treaba ta este să-ți pui munca în slujba a ceea ce este cu adevărat important pentru tine.
Dacă pentru tine succesul înseamnă doar să fii înaintea altora, cu siguranță nu-ți vei împlini potențialul.
Succesul vine nu atât pentru că muncești mult, cât pentru că faci ce trebuie.
Fiecare om care a construit ceva durabil și de succes știe că nu există cale sigură și perfectă – e o jonglerie continuă.
Eșecul, așa cum este el înțeles de oameni, îți aduce o înțelegere a vieții pe care succesul nu ți-o poate da.
Dacă îți tot vine să te oprești din lucru, întreabă-te dacă faci ceea ce contează pentru tine. Nu munca e stresantă, ci incapacitatea noastră de a ne gestiona bine corpul, mintea și emoțiile.
Orice este de făcut, orice oportunitate ar veni spre tine, orice ai de împărțit sau de împărtășit – momentul este acum, nu mâine.
Numai cei care lucrează intens știu ce înseamnă odihna adevărată.
Dacă vrei să te bucuri de succes, înainte de a construi orice altceva trebuie să te construiești pe tine.
Sursă foto: Isha Foundation
Sadhguru Jaggi Vasudev este un scriitor și yoghin indian. A fondat Fundația Isha, o organizație non-profit implicată în activități de informare socială, educație și inițiative de mediu, care furnizează programe de Yoga în întreaga lume. Cărțile sale au apărut în New York Times, în lista celor mai bine vândute cărți în mai multe categorii („Sănătate”, „Religie, Spiritualitate și Credință”, „Sfaturi, Cum să și Altele”).
În anul 2017, Guvernul Indiei i-a acordat lui Sadhguru premiul civil Padma Vibhushan, ca recunoaștere a contribuției sale la domeniul spiritualității.
Surse:
Essential Qualities of a Good Leader in Business Today
Sadhguru Quotes on Leadership, Business & Success
Foto: Pexel