Robin Sharma: Fa-ti timp sa gandesti
De curand, am luat cina cu unul dintre cei mai importanti directori generali din Asia si l-am intrebat care este secretul succesului sau incredibil. A zambit: "Mi-am facut timp sa gandesc". In fiecare dimineata, petrece cel putin 45 de minute cu ochii inchisi, adancit in ganduri si reflectand adanc. Nu face un exercitiu de meditatie. Nu se roaga. Gandeste.
Uneori, analizeaza situatia afacerilor. Alteori se gandeste la noi piete de desfacere. Iar alteori mediteaza la sensul vietii sale si la ce anume doreste de la viata. Adeseori, imagineaza pur si simplu noi modalitati de a se dezvolta pe plan personal si profesional.
A-ti face timp sa gandesti este o superba strategie pentru performanta in leadership si in viata. Prea multi oameni isi petrec cele mai bune ore ale zilei angajati exclusiv in aspectul executiv al lucrurilor. De curand, un client mi-a spus: "Robin, uneori sunt atat de ocupat incat nici nu mai stiu de fapt ce obtin agitandu-ma atat". Dar nu cumva este ocupat tocmai cu lucrurile pe care nu ar trebui sa le faca?
Rareori avem dezamagiri mai mari decat atunci cand ne investim tot timpul, energia si potentialul, urcand un munte numai pentru a constata – odata ajunsi in varf – ca am urcat muntele gresit. Gandirea si auto-analiza ne asigura ca ne aflam pe muntele pe care dorim. Peter Drucker, expert in management, a spus-o atat de bine: "Nimic nu e mai inutil decat sa faci eficient ceea ce nu ar trebui sa faci deloc."
Primul pas pe calea spre dezvoltare personala este gandirea si conceperea unei strategii. O viziune clara este conditia reusitei. Gandind mai mult, vei intelege mai bine care iti sunt prioritatile si lucrurile asupra carora trebuie sa te concentrezi. Actiunile iti vor fi mai bine definite, mai deliberate si mai bine orientate.
Vei lua decizii mai bune si vei face alegeri mai intelepte. Gandind mai mult, vei deveni mai putin inclinat sa reactionezi pripit, fara a reflecta la consecinte. Vei avea o idee mai limpede despre modul cel mai bun de a-ti folosi timpul (ceea ce, la randul sau, iti va economisi timp). Iar "timpul de gandire" iti va aduce idei senzationale si iti va inspira cele mai marete visuri.
Lewis Carroll a ilustrat foarte frumos aceasta idee, scriind in Alice in Tara Minunilor: "N-are niciun rost sa incerci, nu poti crede lucruri imposibile", a spus Alice. Iar Regina a răspuns: "Indraznesc sa spun ca nu prea ai exersat. Cand eram de varsta ta, faceam asta o jumatate de ora pe zi. Cateodata, eram in stare sa cred in sase lucruri imposibile inainte de micul dejun."