Porunci pentru oameni în era mașinilor, propuse de futurologul Gerd Leonhard
Gerd Leonhard crede că trăim în cele mai interesante timpuri din istoria umanității, dar crede și că trebuie să abordăm mult mai holistic problema guvernanței tehnologiei, pentru a proteja esența a ceea ce înseamnă să fii om. Pentru a salva viitorul omenirii, trebuie să investim în avansarea umanității la fel de multă energie ca în dezvoltarea tehnologiei. În principiu, tot ceea ce poate fi digitalizat, automatizat, virtualizat și robotizat probabil va fi. Dar este important să nu încercăm să digitalizăm și să automatizăm ceea ce ne definește ca oameni.
Citește și Cinci drepturi ale omului în era mașinilor, prezentate de Gerd Leonhard
În Technology vs. Humanity / Tehnologie vs Umanitate, Gerd Lenhard ne atrage atenția că tehnologia este lipsită de etică –se află într-un nor de nihilism, un spațiu lipsit de credințe. Pentru tehnologie, valorile și credințele omului sunt simple fluxuri de date ce explică comportamentele oamenilor.
Astfel, Gerd ne prezintă câteva capcane tehnologice în care am putea aluneca în procesul de dezvoltare a eticii digitale și ne invită să le evităm, pentru binele umanității.
„Știu foarte bine că „poruncile” pe care eu le sugerez mai jos s-ar putea dovedi a fi prea simplificate, idealiste, nepractice, utopice, incomplete și controversate. Dar trebuie să începem discuția de undeva”, scrie Gerd Leonhard.
1.Nu vom preconiza și nu vom plănui ca oamenii să devină ei înșiși tehnologie, treptat, doar pentru că acest lucru ar face bine tehnologiei sau firmelor de tehnologie și /sau pentru că ar stimula creșterea.
2.Nu vom permite ca oamenii să fie guvernați sau dirijați de tehnologii precum AI, IoT și robotică.
3.Nu vom modifica natura umană programând sau fabricând creaturi noi cu ajutorul tehnologiei.
4.Nu vom augmenta omul pentru a-l dota cu puteri supranaturale, care ar elimina diferența dintre om și mașină.
5.Nu vom da mașinilor puterea de a-l autoriza, a-l împuternici și a-l abilita pe om, ocolind și zădărnicind controlul omului.
6.În relațiile interumane, nu vom căuta să înlocuim încrederea cu urmărirea, numai pentru că tehnologia face ca acest lucru să fie posibil oriunde și oricând.
7.Nu vom planifica, nu vom justifica și nu vom dori supraveghere totală ca urmare a unei aparente nevoi de totală siguranță.
8.Nu vom permite ca boții, mașinile, platformele sau alte mașini inteligente să preia controlul asupra funcțiilor democratice din societate, care, în realitate, le aparțin oamenilor.
9.Nu vom căuta să diminuăm sau să înlocuim cultura umană care ține de viața reală cu simulări algoritmice, augmentate sau virtuale.
10.Nu vom căuta să minimizăm erorile umane de dragul adaptării la tehnologie.
11.Nu vom încerca să abolim greșelile, misterul, accidentele și întâmplarea, utilizând tehnologia pentru a le prevedea sau a le împiedica, și nu vom încerca să explicăm totul numai pentru că acest lucru ar putea deveni fezabil prin tehnologie.
12.Nu vom crea, nu vom proiecta și nu vom distribui tehnologie cu scopul principal de a crea dependență de aceasta.
13.Nu vom cere roboților să ia decizii morale și nu-i vom dota astfel încât să poată contesta deciziile omului.
14.Nu vom cere și nu vom stipula ca oamenii să capete, și ei, caracter exponențial.
15.Nu vom confunda un algoritm clar cu o reprezentare precisă a realității și nu vom dota tehnologia cu o putere ce nu i se cuvine, doar pentru că aceasta ar genera beneficii economice.
Mașinile nu pot deveni oameni. Oamenii nu au voie să devină mașini.
În relația om-mașină, Gerd ne atrage mereu atenția că omul trebuie să rămână în „echipa oamenilor”, cum o numește el. Dacă ne tot cioplim după „perfecțiunea” mașinii, ne vom trezi că ne-am retezat emoțiile, spotaneitatea, intuiția, imaginația, credințele, liberul arbitru. Efectul combinat dintre corp și minte, dintre biologie și spiritualitate – care este nu este rațional, nu este măsurabil, nu poate fi copiat, nu poate fi proiectat – depășește cu mult aria de acoperire a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii.
Să ne gândim la ce rol joacă curiozitatea, misterul și eroarea în procesul de inovație. Prin urmare, trebuie să nu umanizăm tehnologia prea mult, să nu amestecăm prioritățile când e vorba de alegeri și decizii care afectează omul și societatea și să nu uităm de responsabilitatea pe care o avem atunci când creăm tehnologie care ar putea depăși puterea omului.
Pericolul nu este ca mașinile să devină oameni, ci ca oamenii să devină mașini și să se lase seduși de lumea și stimularea virtuală într-un fel care să le anuleze trăsăturile profund umane: creativitate, compasiune, originalitate, reciprocitate, responsabilitate, empatie – pe care Gerd Leonhard le numește androritmi.
Omul trăiește în funcție de valorile, credințele și emoțiile sale, nu în funcție de date și algoritmi. La fiecare nou algoritm trebuie să consolidăm un străvechi androritm. Și ar trebui să avem grijă de androritmii copiilor noștri, pentru că omul este mai puternic și mai important decât mașina prin ceea ce îl deosebește de mașină.
Surse foto: Pixabay și Futuristgerd.com