Vrei să te angajezi la o agenție UE? Află secretele recrutării
Această carte reprezintă un ghid de referință cu privire la procesele de angajare, complexe și de lungă durată, ale agențiilor UE. Descriu aici nu doar care sunt procedurile standard, dar și DE CE sunt acestea așa cum sunt.
Într-o epocă în care poți aplica pentru un post cu un singur click pe LinkedIn și când, în medie, timpul necesar completării unei candidaturi este de maximum zece minute, poate fi frustrant să trebuiască să petreci două ore pentru a aplica pentru o agenție a UE.
Există o metodologie clară în spatele acestui proces și, dacă o veți înțelege, veți fi mai motivați să urmați tot procesul pentru a vă atinge obiectivul de a obține o poziție în cadrul unei agenții. În momentul în care citiți aceste rânduri, sute de posturi sunt disponibile în cadrul agențiilor Uniunii Europene (UE) de pe întregul continent.
Indiferent de domeniul preferat de activitate, a lucra pentru UE poate fi o experiență interesantă, provocatoare și o mișcare strălucită de carieră. Din nefericire, greutatea de a găsi cele mai potrivite posturi la momentul potrivit, de a analiza liste complicate cu toate posturile și de a redacta o aplicație reușită, îi împiedică pe mulți să aplice la acestea și să obțină un loc de muncă pentru care, de altfel, ar fi calificați.
În mai mult de un deceniu de experiență în resurse umane în cadrul mai multor agenții ale UE, am revizuit personal mii de CV-uri și formulare de candidatură pentru diverse posturi. Am văzut cum unii candidați se auto-sabotează aplicând pentru poziții care nu li se potrivesc, neincluzând informații cheie în formularele de candidatură sau nerespectând regulile ca la carte.
Mulți candidați nu înțeleg pe deplin sau înțeleg greșit ce s-a întâmplat cu aplicația lor și de ce s-a întâmplat astfel și sfârșesc prin a fi frustrați sau descurajați. M-am gândit adesea că dacă candidații ar cunoaște mai bine acest proces, ar exista mai puțină frustrare și mai multă capacitate de adaptare în ceea ce privește acest demers.
IATĂ SUBIECTELE PRINCIPALE PE CARE LE VEȚI DESCOPERI ÎN CARTE:
• Cum să găsești posturi disponibile în cadrul UE: nu mai există o bază de date centrală a listelor cu locuri de muncă, deci găsirea posturilor care vă interesează poate să necesite ceva timp și efort. Această carte vă va ajuta să învățați cum să găsiți site-urile și resursele potrivite pentru găsirea posturilor vacante.
Decodarea contractelor: veți învăța, de asemenea, cum să citiți și să interpretați un anunț pentru un post vacant sau o cerere de exprimare a interesului, pentru a verifica dacă postul respectiv vi se potrivește sau nu. Veți afla ce tipuri de contracte sunt disponibile, care sunt posibilitățile de carieră și beneficiile oferite, dar și diferențele dintre cerințele obligatorii și flexibile ale unui post.
• Cum să creați o candidatură care să iasă în evidență: veți învăța cum să pregătiți o aplicație memorabilă. Veți învăța, de asemenea, cum să evitați cele mai frecvente capcane ale unei aplicații.
• Cum să vă pregătiți pentru procedurile de evaluare și pentru interviuri: veți începe să vă familiarizați cu procesul de intervievare din cadrul agențiilor și cu diferitele metode de evaluare pe care recrutorii le administrează candidaților.
• Cum să păstrați contactul în mod eficient după candidatură: în această carte, veți afla despre canalele adecvate pentru a intra în contact cu agențiile după procesul de selecție și a solicita feedback cu privire la aplicațiile voastre.
• Cum să vă începeți cu dreptul cariera în cadrul UE: ați primit postul! Ce ar trebui să faceți acum?
Această carte oferă principii de bun-simț pentru începerea carierei voastre într-o agenție a UE într-o manieră pozitivă și productivă.
Pe parcurs, vă puteți face o idee dacă un post în cadrul instituțiilor UE vi se potrivește sau nu. Lucrul pentru UE nu este pentru toată lumea. Există diferențe majore între cultura de lucru din sectorul privat și cel public. Comportamente pe care un angajator din sectorul privat le-ar putea recompensa sau chiar considera obligatorii, ar putea fi descurajate sau chiar interzise în sectorul public.
Agențiile UE acordă o mare valoare tratamentului egal al angajaților și cetățenilor, precum și transparenței în luarea deciziilor și în toate aspectele financiare, urmând procedurile stabilite, chiar dacă, în final, totul durează mai mult timp. Și eu am început ca toți ceilalți: fără să am habar. M-am străduit să găsesc informații corecte despre posturile vacante din agențiile UE și să înțeleg procedurile.
Acum lucrez cu alte persoane pentru a le ajuta să treacă cu succes prin tot procesul. Ar trebui să vă spun ce nu garantează această carte: un loc de muncă într-o agenție a UE. Sper să îi ajut pe potențialii candidați să înțeleagă mai bine procesul de recrutare, oferind sfaturi de bun-simț într-un limbaj accesibil. Această carte nu reprezintă o interpretare juridică a regulamentelor sau regulilor și nici nu este o garanție că o agenție a UE vă va oferi un loc de muncă dacă veți citi această carte, pe care am scris-o doar în scop educațional. O puteți descărca de pe site-ul Europol.
Articol preluat din numărul 259 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.