Victoria Asanache – primul navigator de pacienți oncologici din România, o meserie de viitor
Nu cred că există persoană care să nu aibă printre prieteni, rude, colegi sau cunoștințe una sau chiar mai multe persoane care să treacă prin experiența cancerului. Persoanele diagnosticate cu această afecțiune sunt din ce în ce mai multe, mai tinere și mai în putere. Doar medicii nu sunt suficienți în gestionarea acestei afecțiuni complexe, de aceea au apărut profesii noi, de viitor, care să suplinească veriga lipsă în comunicarea medic-pacient. Ei sunt navigatorii de pacienți oncologici.
Îngerul păzitor al pacienților cu cancer
Victoria Asanache este genul de persoană pe care o sună pacienții diagnosticați cu cancer sau aparținătorii acestora. Speriați, panicați, derutați, așa cum se simte orice om care brusc se trezește într-o astfel de situație-limită sau care are pe cineva recent diagosticat și nu știe încotro să o apuce. Victoria știe în primul rând cum să te liniștească, să te scoată din panică, să îți stăpânească lacrimile, furia și frica, ca mai apoi să poți gândi limpede ce ai de făcut. Fiindcă a-ți păstra luciditatea în astfel de situații e esențial. Să ai pe cineva care să te ghideze în acest labirint de emoții, suferință, durere, teamă și neputință e ca un dar ceresc. Nu e de mirare că pacienții ei o numesc „îngerul lor păzitor”. Un astfel de profesionist este o realitate obișnuită în spitalele oncologice din țările civilizate. La noi, această profesie abia a fost omologată, grație Victoriei Asanache, și tot datorită ei, avem și o primă școală de navigatori oncologici.
Portret de navigator pacienți oncologici în 2019
Victoria Asanache a luat contact pentru prima oară cu pacienți oncologici în anul 2002, când după susținerea unui interviu, a devenit directorul executiv al Fundației Renașterea, organizația care a început dezvoltarea în România a Programului de prevenție împotriva cancerului de sân. Acela a fost momentul în care a început să se întâlnească cu paciente diagnosticate cu cancer, și tot atunci și-a început pregătirea medicală.
„M-am simțit foarte atrasă de această zona medicală. Cred că impactul întâlnirii cu aceste femei diagnosticate cu cancer, pentru care timpul capătă o altă dimensiune din momentul aflării acestei vești, a fost motivul dorinței mele de a merge mai departe. Deși am avut momente în care am pus sub semnul întrebării dorința mea de a continua, sentimentul incredibil pe care îl ai în momentul în care ești de ajutor este mobilizator! Vrei să mergi mai departe, să înveți cât mai mult, să ajuți și să te simți folositor și iubit de acești oameni din viața cărora vei face parte pentru totdeauna”, explică Victoria decizia de a se specialize în acest domeniu inovator al oncologiei.
Parcursul educațional pentru a ajunge un navigator oncologic cu experiență
În primul rând, munca într-un spital este esențială! Nu poți să dai sfaturi de pe scaunul dintr-un birou! Apoi este vorba de faptul că trebuie să-ți desăvârșești pregătirea medicală, mai ales că eu nu sunt absolventă de medicină. Am stat pe lângă medici, am învățat, am insistat până am înțeles, am greșit și am fost corectată, m-am întors a doua zi cu alte seturi de întrebări, am stat printre pacienți că să înțeleg cum gândesc, i-am ținut de mână când au plecat fizic din lumea asta și am simțit frica lor de necunoscut. I-am inclus în viața și în gândurile mele de zi cu zi. Totul pentru a înțelege și a folosi cunoștințe în folosul altor oameni aflați într-o mare cumpănă a vieții lor.
Calitățile necesare pentru a fi un bun navigator de pacienți oncologici
Trebuie să cunoască partea medicală, să fie calm, zâmbitor, un bun mediator între medic și pacient, diplomat, cunoscător de oameni, de încredere, să nu-i judece pe ceilalți după el, să lupte pentru pacienții din programul lui! E nevoie de așa de multe calități încât partea din curs despre acest lucru include 8-10 ore de predare!
Asemănările și deosebirile dintre un astfel de job în România, în comparație cu alte țări.
Nu am lucrat în străinătate pe un post de navigator de pacienți. Am absolvit Institutul de navigație de pacienți Harold P. Freeman din USA în anul 2008, iar diploma este într-adevăr recunoscută internațional, însă în România nu exista la ora respectivă o astfel de meserie. Acest lucru nu m-a împiedicat însă să fac ceea ce făceam din 2002, iar obținerea acestei diplome a reprezentat doar o recunoaștere a faptului că acumulasem foarte multe informații pentru o persoană fără educație medicală clasică.
Întâlnirea cu profesorul Freeman a fost votul de încredere al unui om care se luptase pentru ca pacienții de culoare să aibă acces și îndrumare corectă când sunt diagnosticați! Poate că, de fapt, tocmai acest curs intensiv de aprox 160 ore mi-a arătat că acesta este drumul meu în viață!
De ce e un job atât de necesar?
Toți cei care am apelat la sistemul medical la un moment dat știm că medicii sunt în general foarte ocupați. În fața cabinetului vezi multe persoane așteptând, iar în oncologie vezi de trei ori mai mulți pacienți. Oricât de binevoitor ar fi medicul, oricâtă compasiune ar avea de dăruit, vine o zi când devine depășit de situație! Este momentul în care pacientul devine nesigur și pierde dorința de a se lupta pentru viața lui! Un navigator de pacienți bun și informat corect suplinește această verigă lipsă și creează un liant, formând o echipă cu medicul și pacientul! Navigatorul are timp de dăruit pacientului pentru a-i explica tot ce are de făcut, transferând explicația medicală preluată de la medic într-un limbaj simplu de înțeles de către pacientul aflat în suferință. Navigatorul reprezintă persoana la care pacientul apelează de fiecare dată când simte că nu mai poate, când se simte rău, când pierde direcția și speranța!
Criza de talente în domeniu
Există o criză de personal și, de ce nu, chiar o lipsă de compasiune! Din păcate, numărul crescut de pacienți a dus la scurtarea timpului acordat de către medici acestora și a făcut să dispară dorința medicului de a se încărca și cu problemele altora! Și atunci totul se transformă într-un tipar, un număr de fișă, un tratament aplicat din experiență profesională sau dintr-un ghid oncologic! Eu cred că această ramură a medicinei nu se adresează tuturor celor care au terminat o facultate! Nu va imaginați că simt nevoia ca medicul să stea la povești cu pacientul sau să plângă alături de el, dar lipsa de compasiune și indiferența față de omul din fața ta mă deranjează cel mai mult! Și din păcate am început să văd acest lucru foarte des…
Foarte mulți pacienți au ales să plece în străinătate pentru tratament doar pentru că nimeni nu le-a explicat cu ce urmează să se confrunte și astfel percepția a fost că sistemul de sănătate din România este inferior altor țări!
De ce e o profesie de viitor
Din experiența acumulată îndrumând cei peste 4500 de pacienți, am înțeles un lucru, poate cel mai important – un pacient care a primit informația corectă despre boala lui, pe înțelesul lui, în timp util, care a fost îndrumat și ajutat să scurteze timpul de așteptare, s-a mobilizat și nu a refuzat tratamentul pentru că a știut că merită să se lupte pentru viața lui! Sunt convinsă că este o meserie de viitor fiindcă vine în ajutorul pacientului și a medicului în aceeași măsură! Foarte mulți pacienți au ales să plece în străinătate pentru tratament doar pentru că nimeni nu le-a explicat cu ce urmează să se confrunte și astfel percepția a fost că sistemul de sănătate din România este inferior altor țări.
Influența inteligenței artificiale în domeniu
Un robot, o hartă, un navigator pe rețelele de socializare – toate pot fi o informație! Uneori chiar corectă! Un navigator de pacienți care a înțeles să fie un om e complet altceva! Pacienții, mai ales cei oncologici, au nevoie să interacționeze cu oameni pentru a capăta încredere și forță în lupta lor cu boala.
Costurile educaționale
Cele circa 180 ore de curs (dintre care 120 ore reprezintă practică în spital) sunt estimate la 4500 ron pentru fiecare cursant. În urma acestor cursuri, fiecare cursant obține o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii, cu care se pot angaja.
În cât timp se amortizează costurile și de când poți începe să practici profesia respectivă
Dacă cineva își imaginează că după doar 180 ore de curs, un navigator de pacienți este în poziția în care poate să stăpânească informația medicală într-atât încât să poată face independent acest lucru, se înșală! Poate doar în cazul medicilor navigator. Urmează o muncă de adaptare, de găsire a unui medic care să dorească această colaborare de zile și zile în șir în care să te perfecționezi și să înțelegi natura umană a celor din jur. Zile în care trebuie să obții încrederea pacienților și siguranța că ai ales corect.
Așa cum medicii fac rezidențiat, așa și navigatorii de pacienți au nevoie de timp să învețe să gestioneze corect informația și modul în care o transmit. Dar ca în orice meserie, depinde de cunoștințele medicale, de abilitatea de a învăța, de dorința de afirmare, de ușurința în comunicare a fiecărui profesionist.
Categoric că atunci când ai ce să oferi, recompensa materială a muncii tale nu întârzie să apară, iar găsirea unui loc de muncă la stat sau în privat chiar nu mai reprezintă o problema. Dar mai întâi trebuie să arăți că ai ce să oferi!