Un program MBA rămâne întotdeauna relevant, chiar și în pandemie
Simona Fuchilă, Director Human Resources, Emerson Automation Solutions, a răspuns în scris în Ghidul MBA 2021 la câteva întrebări din cadrul materialului amplu: „Cu sau fără MBA pe o piață a muncii post-pandemie?”. Iată ce ne spune aceasta în legătură cu piața muncii și calificările sau supracalificările potențialilor angajați:
Noua realitate a pieței muncii implică un număr mare de aspecte și abilități de care angajații și angajatorii au trebuit, în egală măsură, să țină cont și pe care să le gestioneze rapid.
În primul rând, dezvoltarea capabilităților de comunicare și colaborare folosind tehnologiile digitale. Digitalizarea accelerată a avut un impact major asupra proceselor și modului de lucru tradițional. În plus, pe lângă infrastructura digitală, eficiența în comunicare și transmiterea informațiilor prin cele mai eficace canale au devenit esențiale în lipsa interacțiunilor față în față. Rezolvarea unei probleme poate dura mai mult, au apărut suprasolicitarea angajaților și chiar epuizarea psihică.
În acest context, flexibilitatea în organizarea activității a devenit o cerință esențială, iar ca abilități, asta implică autonomie în gestionarea activității, respectiv un nivel de motivație și reziliență psihologică ridicat. Iar din partea organizațiilor, crearea unui mediu de incluziune și apartenență în mediul virtual a fost și va rămâne o prioritate, alături de managementul performanței și al stării de bine pe plan emoțional și mental, într-un regim de muncă virtual. Acestea sunt abilități de care liderii și angajații au devenit conștienți și pe care au trebuit să le dezvolte rapid, încă de la începutul pandemiei. Cele mai bune rezultate le-am văzut în echipele care au știut să păstreze un nivel optim de conectare internă, și-au prioritizat foarte bine activitățile și au comunicat în mod empatic și deschis în permanență.
Acum, munca hibridă este o realitate care presupune găsirea combinației optime între nevoia de mai mult timp personal și colaborarea, și conectarea în echipe, cu colegii la birou.
Beneficiul unui curs MBA este dat de subiectele parcurse, de volumul de cunoștințe asimilate, de interacțiunea și relațiile între colegi, dar și de dezvoltarea gândirii critice și a flexibilității, în special cognitivă. Toate aceste elemente sunt în favoarea unui MBA. Un curs MBA este recomandat, dar nu obligatoriu, pentru echipa de top management și pentru cei care își doresc să progreseze în carieră. Lipsa unui MBA în CV nu exclude deloc un candidat pentru o poziție de top management în companie. Cum am menționat, unul din avantajele unui MBA este dat de partea de network și de dezbatere a diverselor teme cu colegii în timpul cursurilor, al pauzelor sau întâlnirilor informale. Mediul online face această interacțiune imposibilă, mai ales în pandemie, când a fost dificil să te întâlnești sau să călătorești, mai ales dacă cursurile au loc în străinătate. Un alt posibil dezavantaj pe care îl poate aduce cursul online este legat de adaptarea cursului la acest mediu. Noi am apelat la specialiști în mediul online pentru adaptarea unor cursuri. E posibil ca unele universități să nu fi avut acces la astfel de consultanță, dacă nu aveau pe cineva specializat și nu a existat un model de curs online pe care să-l urmeze fiecare profesor. Personal, am avut un curs adaptat la mediul online și a fost un curs excelent, dar am avut și un curs care respecta formatul față în față, unde am simțit că se pierde mult din valoarea cursului.
Însă un program MBA rămâne întotdeauna relevant, chiar și în pandemie, datorită numeroaselor avantaje pe care le aduce cu el, indiferent de mediul în care este livrat, atâta timp cât persoanele care urmează cursurile rămân implicate și motivate.
Persoana care decide să urmeze un program MBA, în paralel cu cariera și cu viața de familie, trebuie să fie conștientă că un astfel de curs îi va consuma din timpul personal. Cursurile au loc în weekend, iar lucrările și proiectele se pregătesc fie în concediu, fie în weekend, deci în mod cert timpul cu familia sau timpul de muncă va fi afectat. Avantajul unui MBA este că dezvolți o gândire critică, asimilezi anumite concepte și idei, în special pe partea financiară, de management al organizațiilor, de negociere și strategie care sunt abordate într-o manieră complet diferită față de ceea ce se predă în curricula universitară de la noi. În plus, ai acces la un network extraordinar de oameni care își doresc să progreseze în carieră. Acest lucru te poate ambiționa și ajuta să vezi lucrurile într-un mod diferit decât erai obișnuit.
Riscurile pot veni din gestionarea timpului pentru familie versus timp dedicat pentru studiu. Trebuie să existe motivare și ambiție, deoarece un MBA reprezintă un angajament față de tine însuți, în primul rând, care poate fi foarte solicitant. Există riscuri de burnout, demotivare, rupturi familiale, impact asupra sănătății fizice și/sau mentale care trebuie înțelese din start. Dar o foarte bună gestiune a timpului, disciplina, lipsa de procrastinare, entuziasmul și voința le pot rezolva pe toate. Unul din avantajele unui MBA în străinătate este dat de curriculă, de acreditări sau de profesorii pe care o universitate reușește să îi atragă. În acest moment sunt puține universități din România în topurile internaționale de recomandări pentru astfel de programe. Cred că e nevoie să ținem cont și de prioritățile, și preferințele personale. Pentru un program în străinătate, consumul de timp și energie necesar pentru a participa la cursuri o dată pe lună este foarte mare comparativ cu un program în țară.
Emerson susține programe de MBA la nivel global sub diverse forme. Fie recrutăm absolvenți MBA de la universități de top la nivel global, fie susținem financiar angajații care doresc să urmeze un astfel de program. În Cluj avem în fiecare an în jur de cinci participanți, fie în programe susținute în România de universități din străinătate, fie programe susținute în străinătate. Este posibilă integrarea cursului în taskurile jobului, dar, pentru rezultate bune, e nevoie și de implicare în timpul personal, mai ales în weekenduri. În cazul anumitor Executive MBA este chiar obligatoriu să fii angajat într-o poziție unde să poți aplica ideile și conceptele predate în viața reală, plecând și de la premisa că în procesul de învățare 70% vine din experiența zilnică.
Acest material a fost preluat din Ghidul MBA 2021.
Puteți vizualiza aici un preview al ghidului.
Dacă doriți să achiziționați un exemplar, click aici.