Un nou job în companii: expert în egalitate de şanse
Prin noile normele metodologice de aplicare a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse şi de tratament între femei şi bărbaţi aprobate de Guvern săptămâna trecută, instituţiile publice şi companiile private cu peste 50 de angajaţi pot angaja (în limita bugetului existent pentru cheltuieli salariale) un expert sau un tehnician în egalitate de şanse. Există și varianta ca firmele să delege o persoană deja angajată care să preia aceste sarcini. Aceasta are obligația de a elabora planuri de acţiune pentru combaterea discriminării bazată pe criteriul de sex inclusiv de a gestiona plângerile legate de hărțuirea sexuală la locul de muncă.
Angajatorii au obligația să introducă explicit, în regulamentele interne, faptul că este interzisă discriminarea bazată pe criteriul de sex.
Atribuțiile unui expert sau tehnician în egalitate de şanse
Expertul preia de fapt o parte din atribuțiile departamentului de resurse umane. Acestuia îi revine obligația de a elaborara planuri de acţiune privind:
– promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați, eliminarea discriminării directe și indirecte după criteriul de sex și prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă;
– politica de salarizare și nivelurile de salarizare pentru funcțiile de management și de execuție existente, cu măsuri menite să asigure egalitatea de gen și eliminarea diferențelor salariale între femei și bărbați, precum și condiții echitabile la pensionarea femeilor și bărbaților;
– măsuri care să vizeze o mai bună reconciliere a vieții profesionale cu cea de familie, cum ar fi: concediul de maternitate, concediul de creștere și îngrijirea copilului, concediu paternal, modalitățile de sprijin pentru îngrijirea copiilor și a altor persoane dependente și alte tipuri de concedii familiale, concediul de acomodare pentru familiile care adoptă copii, modalitățile speciale de organizare a timpului de lucru (telemunca, programul de lucru cu timp parțial, programul de lucru flexibil etc.);
– un sistem confidențial și sigur pentru depunerea plângerilor legate de hărțuirea sexuală și discriminarea pe criterii de sex la locul de muncă.
Amenzile pentru angajatorii care nu iau măsuri ajung până la 100.000 de lei .
Într-un articol pentru revistacariere.ro, avocatul Tasnadi Istvan-Szilard, specializat în drepturile omului, preciza că hărțuirea sexuală la locul de muncă poate fi dovedită prin orice mijloc de probă:
„Situația este identică, indiferent dacă vorbim de un litigiu de natură civilă ori de natură penală. Hărțuirea sexuală poate fi dovedită prin orice mijloc de probă. În cazul proceselor penale, înainte de toate, trebuie amintit faptul că plângerea penală trebuie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana agresată a aflat despre săvârșirea faptei. În ceea ce privește probarea hărțuirii, legislația penală consacră principiul libertății probelor, ceea ce înseamnă că se pot administra orice mijloace de probă și fiind o situație de fapt, nici legea civilă nu impune restricții sub aspect probator”.
Puteți citi articolul integral aici.