Trend. Studiile superioare nu mai reprezintă un criteriu de selecție la angajare
De curând, site-ul de joburi Glassdoor a făcut o listă cu 15 corporaţii care susţin că studiile superioare nu mai reprezintă un criteriu de selecţie la angajare. Printre acestea se află Google, Apple, IBM și EY, potrivit CNBC. Am întrebat 3 specialiști în resurse umane, directori HR ai unor companii importante de pe piața IT din România care sunt noile criterii de selecție pe care se bazează în procesele lor de recrutare și dacă știrea poate fi un semnal de alarmă pentru Universități.
Carmen Buruiană, Enterprise HR Manager – Bitdefender (foto dreapta)
„Trend-ul este conturat demult în societatea noastră, de când a început să existe și la noi o alternativă la slujbele din sectorul public. Acesta continuă și acum, asta deoarece, pentru cei care lucrează în IT, oportunitățile apar încă din liceu și continuă și ca studenți, cu sau fără finalizarea studiilor superioare alese.
Există un set de cunoștințe specifice pe care fiecare companie le caută și o anumită bază a gândirii pe care se poate construi mai departe prin diferite programe de dezvoltare sau expunere în proiecte de dificultate crescută gradual.
Formarea gândirii pentru cei care înteleg că este important pentru tine ca persoană și nu strict pentru tine ca specialist într-un anume domeniu rămâne o constantă în aspirațiile persoanelor inteligente. Știrea nu e un semnal de alarmă pentru mediul academic, deoarece universitățile rămân în continuare cetăți complexe ale formării, atâta timp cât se adaptează la rândul lor vremurilor și viitorului”.
Florentina Greger, Head of Human Resources – Zitec (foto dreapta)
„În domeniul IT, se observă încă de câțiva ani trendul companiilor de a acorda o importanță mai scăzută în selecție criteriului cu privire la studiile superioare finalizate. Această tendință este determinată pe de o parte de către raportul inegal între cerere și oferta de joburi în acest domeniu, iar pe de altă parte de nivelul scăzut de aplicabilitate la job a cunoștințelor dobândite în facultățile de profil. În consecință, noi derulăm anual trainee-ship-uri dedicate tinerilor aflați la început de carieră, în timp ce, pentru specialiștii aflați deja în piața muncii care se alătură echipei, am dezvoltat programe de învățare continuă sub formă de traininguri, workshopuri, cursuri și credite anuale de învățare la care au acces toți membrii.
Criteriile de selecție variază în funcție de fiecare job în parte. Cunoștințele și experiența practică anterioară pe tehnologii similare sau conexe sunt criterii importante de care companiile țin cont dacă este vorba despre roluri de specialiști.
În același timp, dacă este vorba despre joburi entry-level, este importantă abilitatea de a învăța, dar și portofoliul de proiecte personale cu ajutorul căruia candidații se pot pune mai ușor în valoare la început de carieră.
În opinia noastră, pe termen mediu și lung, abilitățile sociale și orientarea spre auto-perfecționare vor fi cele care vor face diferența în procesele de recrutare din acest domeniu”.
Roxana Milaș Human Resources Director – Microsoft Romania (foto stanga)
„La nivel de Uniunea Europeană, numărul de absolvenți STEM este în creștere și putem spune că există o politică europeană care stimulează dezvoltarea de competente tehnice (DESI 2018). În acest context considerăm că cel puțin în viitorul apropiat studiile superioare vor continua să reprezinte un atuu. Vedem în același timp cât de importante sunt specializările fie că sunt obținute pe parcursul facultații, fie ulterior.
Printre principalele criterii de selecție sunt expertiza tehnică și agilitatea de a învăța pentru a rămâne mereu la curent cu cele mai noi dezvoltări tehnologice. Industria aceasta are cel mai mare dinamism în materie de inovație. Procesul de învățare este unul continuu, iar pentru pasionați nu reprezintă un efort, ci vine natural, din curiozitatea de a explora cele mai noi lucruri. Cele mai multe roluri deschise în ultima perioadă de compania noastră sunt în zona de engineering (cloud, AI, data science, etc.). În domeniul nostru sunt foarte importante competențele tehnice, dar în egală măsură ne uităm și la abilitățile interumane (colaborare, empatie)
Considerăm că este important ca universitățile să continue să actualizeze curicula școlară la cerințele pieței. Nu este o provocare doar pentru România, întreaga lume caută modele de colaborare pentru a găsi acele formule care ajută viitorii angajați să-și găsească un loc de muncă cât mai repede după absolvire, iar companiile să aibă acces la personal instruit. În acest sens, consultarea jucătorilor din piață într-un cadru oarecum standardizat ar putea aduce un plus de valoare”.
Cu diplomă sau fără, angajările pe piața IT din România frânează
Cel mai recent raport ANIS arată că numărul total de angajați cu contracte full-time din sectorul de software și servicii IT a ajuns în 2017 la 89.850 de specialiști, o creștere cu 7,5% comparativ cu 2016. Însă previziunile arată că în condiții similare, va atinge în curând „o fază de platou”. Cum traducem această informație?
„Atât timp cât numărul de specialiști ce intră în piața muncii în fiecare an este cu mult sub cererea din piață, este de așteptat că viteza de creștere a sectorului va fi frânată. Sectorul IT din România are capacitatea să absoarbă noi talente, iar pentru asta sunt mai multe direcții, cum ar fi: creșterea capacității facultăților, reconversia profesională, atragerea de talente din țări apropiate. Din păcate, acestea nu par a fi o prioritate pentru Guvernele actuale. Nu în ultimul rând, modificarea Codului Fiscal, aproape «peste noapte» am putea spune, privind trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, a avut un impact semnificativ din punct de vedere financiar asupra companiilor din IT, care a contribuit cu siguranță la încetinirea ritmului de noi angajări pe piața din România, afectând mai degrabă puținele companii românești de IT, fie că sunt axate pe servicii, fie sunt companii de produs” afirmă Florentina Greger, Head of Human Resources, Zitec.
Carmen Buruiană, Enterprise HR Manager la Bitdefender spune că statistica invocată de ANIS ține strict de contractele full-time. „Noi ne aflăm în plină gig- economy, când alternativele la contractele full-time, mai ales în IT, vor deveni în curând regula nu excepția”.
***
Iată lista companiilor de top din SUA care susţin că studiile superioare nu mai reprezintă un criteriu de selecţie la angajare:
- EY
- Penguin Random House
- Costco Wholesale
- Whole Foods
- Hilton
- Publix
- Apple
- Starbucks
- Nordstrom
- Home Depot
- IBM
- Bank of America
- Chipotle
- Lowe’s