Trei scenarii de calcul pe impactul ”Revoluției Fiscale” asupra salariilor, PFA și veniturilor din drepturi de autor
Romanian Software, furnizor de soluții software de ultimă generație în domeniul resurselor umane și unul dintre liderii acestei piețe, a implementat în aplicația CalculatorVenituri.ro schimbările majore aduse de ”Revoluția Fiscală”. Astfel, aplicația le permite angajaților, freelancerilor, celor care dețin PFA, antreprenorilor și managerilor să facă diverse calcule în ceea ce privește veniturile salariale din 2018.
Mai mult decât atât, specialiștii furnizorului de software pentru HR au realizat câteva simulări pentru trei dintre structurile de remunerare cele mai uzuale în România atât dependente, cât și independente: contract de muncă, Persoană Fizică Autorizată (PFA) și drepturi de autor, arătând impactul financiar pe care modificările actuale îl vor avea asupra lor.
Astfel:
- Pentru un contract obișnuit de muncă (timp normal de 8 ore pe zi), în care salariul net se păstrează la același nivel, costul angajatorului va fi începând cu 1 ianuarie 2018 ușor mai mic, iar diferența va fi de până la 10 lei, în funcție de venit. În cazul companiilor IT, dacă acum costul total al firmei este de 147% raportat la net, începând cu 1 ianuarie 2018, costul va fi de 157% raportat la același net.
- Pentru o PFA care determină impozitul în baza normelor de venit, acum, datorează contribuții sociale și impozit 32% raportat la norma de venit, iar începând cu 1 ianuarie, costul va crește la 40% raportat la aceeași normă de venit. Mai mult, creșterea costului cu taxele pentru PFA este de 26% față de costul din 2017, considerând pentru pensii venitul minim asigurat.
- Referitor la persoanele care au venituri din drepturi de autor, în 2017, încă se rețin la sursă contribuții și impozit (am considerat în acest caz opțiunea pentru reținerea impozitului final) de 21,5% raportat la net. Din 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale și impozitul reținute la sursă pentru același beneficiu net vor crește la 33,5%. Acest lucru înseamnă că în cazul celor care obțin venituri din drepturi de autor, impactul va fi semnificativ: vor fi nevoiti ori să renegocieze o creștere a valorii contractului de 12% raportat la beneficiul net actual, ori vor suferi pierderi de 10% la suma netă încasată.
Toți cei care vor să facă simulări ale veniturilor de la 1 ianuarie 2018, pe baza modificărilor din ”Revoluția Fiscala”, pot utiliza gratuit aplicația CalculatorVenituri.ro, care ține cont și de deducerile personale