Trei intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte sa-ti dai demisia
Cat de bine te descurci la job-ul tau?
Daca ai mult de munca si ti se pare ca nu esti platit cat ar trebui, s-ar putea sa fii foarte tentat sa-ti faci bagajele. Insa gandest-te cat de bine te-ai descurcat la serviciu in ultimele saptamani. Trebuie sa faci asta pentru ca angajatorul tau va tine minte cum te-ai descurcat in perioada premergatoare demisiei, nu cat de mult munceai tu cand te-ai angajat. Daca iti inchei rolul cu o performanta mediocra, e foarte posibil ca situatia sa te bantuie mai departe in cariera, potrivit usnews.com. De ce? Pentru ca viitorul tau angajator s-ar putea sa-ti ceara referinte. Si chiar daca nu iti cere tie o referinta de la fostul tau sef, ar putea foarte bine sa verifice in CV si pe contul de LinkedIn. Mai mult decat atat, daca performanta ta e slaba, e foarte probabil ca recrutorii, multi dintre ei foarte capabili, sa te intrebe cum te-ai descurcat, de ce nu ai promovat si cum faceai fata responsabilitatilor. Daca pleci fara sa atingi o performanta clara, e posibil sa nu fie tocmai in regula. Nu in ultimul rand, daca la fostul job te-ai descurcat de minune, vei fi mai pregatit mental sa dai piept cu noile provocari de la urmatorul.
Ai unde sa te duci in alta parte?
Multi recrutori devin foarte suspiciosi cand un candidat a plecat de la fostul job si s-a dus o perioada acasa. Situatia il face sa se gandeasca la doua lucruri:
1. N-ai plecat din propria initiativa, ci mai degraba ai fost dat afara sau ai fost, intr-o oare care masura, fortat treptat sa pleci .
2. Candidatul nu a avut performante bune la fostul loc de munca si nici nu a gasit o solutie astfel incat sa ramana acolo.
Indiferent la ce se gandeste cel de la resurse umane, situatia nu e in avantajul tau si e posibil sa prefere alt candidat. Astfel ca e mai bine sa-ti cauti ceva inainte, de preferat chiar intr-o pozitie mai buna sau intr-o companie in care crezi ca vei avea mai multe oportunitati. In plus, candidatii care sunt angajati in momentul in care se duc la interviu, sunt mai bine vazuti de posibilul viitor angajator. Instinctul ne spune ca daca cineva isi doreste foarte mult un lucru, este foarte probabil sa-l si merite, spun specialistii de le Business Insider. Gandeste-te ca la un barbat care are deja o prietena, dar care iese in oras cu mai multe, fata de altcineva care sta singur acasa. Companiile nu cauta oameni care prezinta un anumit grad de risc, iar un candidat care vine dupa trei luni de stat acasa fix asta reprezinta.
Ai cateva referinte?
Un pas important in procesul de angajare este sa ai cateva referinte. Daca multi angajatori nu-ti vor contacta managerul de la fostul loc de munca, atunci e foarte probabil sa-ti ceara cateva referinte. Unii s-ar putea sa-ti ceara contactul unui fost coleg sau pe al unui fost client. E foarte important sa ai cel putin doi oameni care pot vorbi obiectiv si pozitiv despre competentele tale, despre caracterul tau si valoarea pe care o poti aduce in compania respectiva. Daca e posibil, cauta referinte cat mai bine pozitionate, care pot vorbi fluent despre tine. Si nu strica nici sa le explici acestora ce fel de job vrei sa obtii si despre ce companie e vorba.
Pe scurt, sa renunti in graba la locul de munca poate parea rodul unui moment unic de frustrare. Oricum am privi lucrurile, e mai bine sa ai un plan deja pregatit inainte sa-ti dai demisia, sa faci treaba buna la serviciu si sa ai cativa “avocati” gata sa-ti sara in ajutor cand e nevoie.