Telemunca – preferată de industria IT, de consultanță și domeniul bancar în perioada pandemiei
Încă de la începutul pandemiei, în urmă cu mai bine de un an și jumătate, s-a vorbit despre modul de lucru remote. Schibările în piața muncii au fost multiple și rapide și multe companii au acceptat munca remote și au și îmbunătățit, pe parcurs, buna funcționare a acestei metode de lucru.
În legislația din România există două variante de contracte de muncă la distanță: contractul de telemuncă și cel de muncă la domiciliu. Cei mai mulți angajatori au optat pentru contractul de telemuncă, întrucât acesta oferă mai multă flexibilitate și libertate angajaților, dar și un echilibru între viața profesională și cea personală și, totodată, reprezintă un pas înainte în procesul de digitalizare al companiilor.
De la începutul pandemiei, statul a adus modificări prin OUG 192/2020, Legea 208/ 2021 și OUG 35/2001, modificări ce țin de definiția telemuncii, mijloace prin care se poate verifica angajatul sau obligațiile angajatorului. Astfel, printre cele mai importante reglementări pe care compania le-a observat în contractele de muncă din România odată cu debutul pandemiei se numără: introducerea indemnizației lunare de sănătate, beneficiile pentru cheltuielile legate de telemuncă, perioada nedeterminată de telemuncă, diverse drepturi pentru telesalariat precum dreptul la protecție în caz de concediere, dar și clauze privind monitorizarea angajaților.
Cele mai multe contracte de telemuncă s-au înregistrat…
Continuarea materialului o găsiți pe site-ul www.hrmanageronline.ro.