Talentul angajaților este noua monedă de schimb. La ce capitole trebuie să lucreze urgent România (studiu)
Țările din Europa de Est (inclusiv Turcia și Grecia) se confruntă cu o serie de probleme pe piața muncii, care le pun în pericol perspectivele de a ajunge din urmă economiile mai dezvoltate din vestul Europei.
Potrivit raportului regional Inovantage, țările din regiune trebuie să se adapteze rapid la noile tendințe aduse de a 4-a Revoluție Industrială, cum ar fi automatizarea proceselor repetitive, globalizarea operațiunilor și creșterea cererii pentru calificările de nișă.
Potrivit raportului, 62% din directorii generali din Europa de Est, găsesc cu dificultate specialiști în domenii digitale, față de media globală de 50%.
Raportul Inovantage realizat de Adecco, analizează sistemele de educație ale țărilor din regiune și arată că acestea au devenit rigide și prea birocratice pentru mediul economic în schimbare rapidă și nu oferă absolvenților aptitudini și cunoștințe care să îi facă angajabili. În cazul liceelor, este nevoie de punerea accentului pe abilitați de rezolvare a problemelor, care implică abilități sociale, dar și cunoștințe din domenii diferite. Fără astfel de aptitudini, arată raportul, candidații din regiune riscă să nu își găsească slujbele la care aspiră.
Specialiști de care ducem lipsă
Raportul arată că în România există o lipsă relativă a specialiștilor IT, a doctorilor și a asistentelor, managerilor din domeniul serviciilor, a profesioniștilor din domeniul financiar, marketing și relații publice. În același timp, există un excedent în cazul angajaților care lucrează cu clienții, manageri în domeniul comerțului și funcționari.
O altă concluzie este că diversitatea a devenit o componentă cheie pentru succesul companiilor. Firmele dezvoltă acum strategii pentru o forță de muncă diversă în privința vârstei, originii angajaților și a genului acestora, cât și a contractelor, care pot fi parțiale sau bazate pe munca la distanță.
În acest climat în schimbare rapidă, realizatorii raportului solicită angajatorilor și angajaților să pună accentul pe educația pe tot parcursul vieții, învățarea la locul de muncă prin intermediul stagiilor de pregătire și al internship-urilor și pe mobilitatea angajaților.
”Raportul regional Inovantage, arată clar că lucrurile pe care le învățăm la școală devin irelevante în condițiile schimbărilor rapide aduse de a 4-a Revoluție Industrială. În România, vom avea nevoie în curând de re-specializare nu o dată la 20 de ani, așa cum a fost cazul până acum, ci din 5 în 5 ani. Acest lucru înseamnă că angajații trebuie să participe la cursuri pentru noi aptitudini, în timp ce sunt activi pe piața muncii, dacă vor să rămână relevanți pentru posturile viitorului. În același timp, angajatorii trebuie să investească în astfel de cursuri de respecializare a angajaților proprii pentru a nu îi pierde și pentru a putea crește afacerea lor în viitor. Fără pași hotărâți în direcția respecializării, Româna riscă să piardă investitori și oportunități de angajare cu salarii ridicate. ”, afirmă Florin Godean, Country Manager Adecco România.
Aptitudinile care pot asigura succesul candidaților în Europa de Est
Bazându-se pe datele colectate de pe piața muncii iată care sunt aptitudinile și domeniile care pot asigura succesul în viitor al candidaților din Europa de Est:
TOP HARD SKILLS (Europa de Est) TOP SOFT SKILLS (Europa de Est)
Managementul strategiei IT Creativitate
Inginerie Mecanică Leadership & Managementul crizelor
Operarea stivuitoarelor Ambiție și Rezistență
Marketing și publicitate Flexibil și orientat spre rezolvarea problemelor
Ingineria aeriană Deschidere către alte culturi
Optimizarea motorului de căutare (SEO) Antreprenoriat
Securitate cibernetică Abilități IT
Analiza datelor Agilitate și învățare rapidă
Analiză financiară Creativitate
Dr. Ioannis Nicolaou, Psiholog organizațional, profesor asociat în comportamentul organizațional și Director al MSc în Managementul Resurselor Umane la Universitatea de Economie și Afaceri Atena, menționează în raport să nu trecem cu vederea lipsa abilităților soft, mai ales în aceste vremuri.
Abilitățile soft au devenit acum cele mai căutate caracteristici ale angajaților între angajatorii din Europa. Importanța aptitudinilor interpersonale, cum ar fi munca în echipă, adaptabilitatea, rezistența, flexibilitatea și luarea deciziilor a crescut radical în zorii secolului XXI, chiar în rândul profesioniștilor, cum ar fi dezvoltatorii de software, inginerii mecanici și electrici, oameni de știință din domeniul datelor, profesii pentru care abilitățile mai sus menționate erau considerate doar niște aptitudini frumoase.
Raportul poate fi descărcat integral AICI