Surpriză: România e ţara din UE care va elimina cel mai repede diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi
Specialiştii acestei firme au analizat factori precum orele lucrate, sectoarele de activitate, grupele de vârstă, industriile şi tipul jobului. Astfel, ei au ajuns la concluzia că România se află pe primul loc în rândul ţărilor din Uniunea Europeană care vor elimina cel mai repede diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi.
În mod surprinzător, ţara noastră va închide aşa-numitul „gender gap” în 2018, mult mai repede decât alte state membre UE.
Cea mai bună evoluţie în cazul ţării noastre se observă în cadrul grupei de vârstă 25-34 de ani, în meseriile care necesită mână de lucru calificată şi în industria serviciilor, potrivit studiului.
Raportul arată că la polul opus se află Marea Britanie, Portugalia si Ungaria, unde femeile vor ajunge să fie la fel de bine plătite ca bărbaţii abia în 2067 sau 2068.
„Cu toate că e deranjant să vedem în continuare că această dicrepanţă pe sexe persistă în Uniunea Europeană, totuşi e încurajator faptul că în unele ţări diferenţele salariale vor fi eliminate în viitorul apropiat”, a comentat Michael Horrocks de la Expert Market.
O scurtă privire la situaţia din România
Pentru a înţelege mai bine care e situaţia reală din ţara noastră, am stat de vorbă cu Corina Diaconu (foto), Managing Director ABC Human Capital.
"Criteriile pentru care se acorda o oferta salariala unui candidat trebuie sa vizeze urmatoarele aspecte importante: experienta, compatibilitate cu postul, studii, diverse certificari, abilitati comunicare si relationare, diverse alte soft skills. Ca atare, alegerea unui candidat in functie de genul acestuia nu trebuie sa se regaseasca intre criteriile de selectie ale nici unei companii sau cel putin sa nu reprezinte regula de recrutare intr-o firma. In nici un caz un candidat nu ar trebui sa fie subofertat pentru ca exista un precedent al discrepantelor salariale intre femei si bărbaţi", ne-a explicat Corina Diaconu.
Ea arată că este adevarat că există anumite predilecţii pentru genul candidaţilor în mediul industrial sau de producţie, de exemplu, dar acest lucru nu trebuie să determine compania să ofere un salariu mai mare sau mai mic pentru acelaşi post unui candidat exclusiv pe criteria de gen.
Cât despre raportul amintit mai sus, Corina Diaconu susţine că este lăudabil că România se aliniază statelor care înlătură discrepanţele salariale în funcţie de genul candidatţlor, cel puţin la nivel de intenţie sau declarativ.
„În realitate este destul de greu să controlezi acest proces, mai ales că în piaţă există încă destule firme “old fashioned” care aleg să ofere un salariu mai mic unei candidate pe simplul criteriu de gen. Însă, se pare totuşi că tendinţa stabilită ca strategie de urmat este una clară şi de apreciat. Sunt domenii variate in care femeile manager, de pildă, şi-au dovedit pe deplin eficienţa şi rentabilitatea pentru companie, mult mai mult decât au facut-o predecesorii lor, bărbaţi.
Sperăm să vedem din ce în mai multe cazuri de acest tip, pentru că, indiferent de genul candidatului pe un anume post, ar trebui să ne preocupe eficienţa, compatibilitatea lui cu poziţia şi compania şi rezultatele aduse companiei", a încheiat Corina Diaconu.