Succesul la interviul de angajare. Cum trebuie să răspunzi la întrebările puse de angajator
De ce îți dorești acest job?
O întrebare pusă la interviul de angajare la care trebuie să te gândești cu atenție. Accentuează aspectele pozitive ale postului pentru care aplici, dar nu te grăbi să menționezi ce te deranjează la jobul tău din prezent sau, mai rău, chiar la cel pentru care candidezi.
De ce calități crezi că ai nevoie pentru acest job?
Reclama sau anunțul prin care compania a popularizat jobul s-ar putea să te ajute un pic, dar ar trebui să te gândești că și alte calități ar putea fi căutate de către organizația angajatoare. Iată câteva exemple de calități: capacitatea de a organiza și de a conduce o echipă, abilități de comunicare sau spirit de analiză.
Cu ce poți să contribui?
Spune-i intervievatorului despre reușitele pe care le-ai avut pe o poziție asemănătoare, astfel încât să-i arăți că ești potrivit pentru jobul scos la concurs.
Ce poți să-mi povestești despre tine?
Descrierea introductivă din CV-ul tău îți va fi de ajutor. Nu face din declarația personală o autobiografie, ci păstrează răspunsul la o durată de câteva minute. Caută să te axezi la interviul de angajare pe aspectele pozitive și nu uita să trasezi subtil o direcție: de unde ai plecat, cam ce ai făcut și, mai ales, unde vrei să ajungi!
De ce vrei să lucrezi pentru această companie?
Evidențiază aspectele pozitive ale deciziei tale și evită, în totalitate, motive de genul „mai mulți bani” sau „un program de lucru mai scurt”.
Ce îți putem oferi noi în plus față de o altă companie la care ai lucrat în trecut?
CITEȘTE ȘI: Cum să te comporți la un interviu de angajare? Cele 10 sfaturi de care trebuie să ții cont
Din nou, nu aduce în discuție banii. Menționează posibilitatea unei dezvoltări de carieră sau noi provocări.
De ce ar trebui să te angajăm?
Răspunsul pe care-l vei oferi se va baza pe experiența și realizările tale din trecut, care au legătură cu respectiva companie. Ai mai putea adăuga că tu consideri că ți se potrivește mult jobul scos la concurs și ai putea, de asemenea, să ceri și părerea intervievatorului.
Ce părere ai despre ultima companie pentru care ai lucrat?
Menționează doar aspectele pozitive și spune că a fost o companie bună, în care ai lucrat cu plăcere. Povestește despre experiența pe care ai câștigat-o acolo și despre felul în care te poate ajuta pentru jobul dorit.
În ce mediu preferi să lucrezi?
Dacă angajatorul pentru care încă lucrezi este o organizație mai mică, spune-i intervievatorului că apreciezi o atmosferă restrânsă și un spirit de echipă foarte dezvoltat. În schimb, dacă faci parte dintr-o companie mare, punctează că îți place stabilitatea unei afaceri dezvoltate. În orice caz, cel mai important este să știi unde te afli!
Ești dispus să călătorești?
Dacă da, spune de la început. Daca nu, ai grijă să te interesezi cam ce înseamnă călătoriile, înainte de a refuza în mod categoric jobul.
Ce ai inventa?
Pregătește-te și pentru întrebări fanteziste, de tipul „Dacă ai putea să inventezi ceva, ce ar fi?”. Ar trebui să oferi răspunsul care, după tine, ți-ar aduce și jobul dorit.
CITEȘTE ȘI: Cinci întrebări pe care trebuie să le adresezi la următorul interviu de angajare