Studiu: România are nevoie de 15.400 de programatori, anual
România are un deficit anual de peste 15.400 de specialiști IT, după cum reiese dintr-un studiu la care au participat 47 de companii lideri în domeniul IT. Studiul a fost realizat de Codecool, școală de programare și Brainspotting (agenție de recrutare).
Printre companiile participante la studiul inițiat de Codecool se numără: DB Global Technology, eMag, GoPro, Finastra, Luxoft, Garmin, Playtika, IBM România și Raiffeisen Bank.
„Pe lângă potențialul enorm al românilor, România a devenit în sine o țară în care este cu adevărat favorabil să profesezi în IT. De ce? Pentru că deja am ajuns la un nivel salarial asemănător cu cel care se practică în celelalte țări. Diferențele de venit dintre programatorii care lucrează peste hotare și cei de aici nu mai sunt deloc mari”, spune Liviu Ivașcu, Marketing Manager Codecool România.
Studiul realizat de cele două firme scoate la iveală principalele provocări cu care se confruntă companiile din domeniul IT în procesul de selecție și recrutare a salariaților și propune posibilele căi de soluționare a deficitului de angajați.
Iată câteva din concluziile studiului:
–Mediul academic nu furnizează destui absolvenți IT: cele 5 universităţi politehnice, 59 de universităţi de stat şi 174 de universităţi private cu specializări tehnice oferă anual aproximativ 9.500 de absolvenţi, or piața locală de IT are nevoie de 15.000 de specialiști.
–Mulți români pleacă peste hotare: conform estimărilor studiului, 37.031 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare. Numărul este destul de mare cât să acopere aproape 80% din deficitul de talent în următorii trei ani.
–Specialiștii IT pe care îi avem își pot îmbunătăți abilitățile tehnice: tot studiul arată că 63% dintre companii se confruntă cu nivelul de calitate a talentului – se pare că specialiștii IT din România nu au încă nivelul de experienţă necesar şi abilitatea de a livra proiecte complexe;
– Românii vor salarii foarte mari: 46% din companii se confruntă cu aşteptările salariale prea mari;
–Angajatorii vor mai mult soft skill: 33% din companii nu pot angaja câți specialiști și-ar dori pentru că nu au soft skill-urile necesare şi pentru că acordă foarte mult timp procesului de recrutare și selecție.
Studiul a scos la iveală și câteva metode ce ar putea conduce la scăderea deficitului de specialiști în domeniul IT.
Iată care sunt acestea:
-creşterea numărului de absolvenţi;
-implicarea marilor companii în furnizarea de cursuri/workshop-uri în cadrul universităților;
-introducerea de școli profesionale tehnologice (așa cum există școli profesionale pentru alte meserii, să existe și pentru specializarea de programator);
-reţinerea şi repatrierea talentului – prin livrarea unor poziții cu însemnătate şi responsabilitate mai mare asupra proiectelor (pentru că specialiștii IT care au plecat sunt deja obișnuiți cu un alt nivel de calitate, cu proiecte interesante, complexe și foarte utile);
-abordarea unor strategii de HR care să pună mult accentul pe partea de training a angajaților, astfel încât să se poate aduce la un nivel mai înalt nivelul calității;
-încurajarea reconversiei profesionale – parte din cursanții care deja s-au înscris la cursurile de IT Codecool din toamna aceasta vin din domenii diferite cum ar fi banking-ul, finanțe sau marketing;
-adaptarea curriculei universitare la nevoile pieței;
-o altă soluție esențială este o colaborare stransa intre cei care pregătesc coderi și companiile care au nevoie de ei.
România este unul dintre cei mai mari furnizori de forță de muncă în domeniul IT, la nivel global. Astfel, țara noastră este a 6-a țară din lume ca număr de specialiști certificați în IT, înaintea unor țări ca Marea Britanie, Germania și Canada. Totodată, 98% dintre profesioniștii IT români vorbesc limbi străine. Totodată, în România atât bărbații specialiști în domeniu, cât și femeile au rezultate excelente în domeniu – o parte semnificativă din femeile care fac performanță în IT peste hotare sunt românce.