Studiu: Meseriaşii, nemulţumiţi de calitatea şcolilor profesionale
Peste 65% dintre angajatorii din România consideră că nivelul pregătirii practice al absolvenților din școala profesională este slab și extrem de slab, iar 70% dintre managerii de resurse umane din companii spun că învățământul profesional este neadaptat cerințelor pieței, mai arată studiul ajuns la a doua ediţie.
La recrutarea meseriașilor, angajatorii se confruntă cu lipsa calificării (în 65% dintre cazuri), lipsa experienței (64%) și lipsa de seriozitate a potențialilor angajați (65%), iar pentru a acoperi deficitul de personal şase din zece companii intervievate apelează la forță de muncă necalificată.
Cercetarea mai arată că doar doar 2 din 10 români respectă meseriile și meseriașii şi o treime dintre meseriașii în devenire aspiră la statutul de manager și la studii superioare. 8 din 10 meseriaşi intervievaţi susțin că experiența directă, în câmpul muncii, prin îndrumarea primită de la alți meseriași, care le-au fost mentori, sau de la colegi de la care au „furat” meserie au fost mai benefice decât şcoala profesională pe care au urmat-o.
Studiul, iniţiat de OMV Petrom în parteneriat cu Ministerul Educației, care face parte din programul România Educată lansat de Președinție, a acoperit peste 200 de companii care angajează meseriași, peste 200 de meseriași și 100 de elevi din învățământul profesional, peste 1300 de persoane cu vârste cuprinse între 18-55 de ani, din mediul urban și rural.
Plecând de la rezultatele studiilor și de la problemele identificate în 2015, până la sfârșitul anului, România Meseriașă va analiza și va propune soluții pentru implicarea angajatorilor în pregătirea elevilor, corelarea ofertei educaționale cu cererea de pe piața muncii, absența orientării vocaționale pentru elevi, dar și pentru creșterea respectului față de meseriași.
Compania va continua să dezvolte profesional și personal elevii din școlile profesionale și liceele tehnologice prin Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei şi Şcoala Petroliștilor.