Studiu: Cel puțin 4 zile pe lună, angajații români lucrează din afara biroului
Când nu lucrează de la sediul firmei, aproape jumătate dintre respondenții români intervievați de IWG, grupul care a creat conceptul de „workspace revolution”, lucrează de acasă, și aproximativ 20% preferă cafenele și spațiile de tip business lounge.
„Am intrat în era forței de muncă mobile și flexible, iar acest fenomen reprezintă o schimbare majoră nu doar pentru România, dar și la nivel global. Foarte curând conceptul de muncă flexibilă va deveni normalitate”, explică Ramona Predescu (Iacob), Country Manager Regus și Spaces în România, parte a Grupului IWG.
90% dintre managerii intervievați sunt de părere că angajații care lucrează în regim flexibil (remote) pot aduce economii semnficative firmelor iar utilizarea unor birouri flexibile scad cu până la 10% cheltuielile anuale de management ale spațiilor (81%) – administrare, echipare și decorare, costuri de mentenanță – și cheltuielie cu spațiul neutilizat (40%).
Peste 60% dintre respondenți au recunoscut că iau în considerare renunțarea la spațiul actual în favoarea unei soluții de sediu flexibil, bazată pe abonament, pentru a redirecționa mai mult capital către inițiative de creștere a afacerii.
Managerii români sunt de părere că un mediu de lucru flexibil, din perspectiva alegerii orei și a locației, îi ajută pe angajați să fie mai productivi (peste 80%), mai satisfăcuți la locul de muncă și să aibă întâlniri mai eficiente (peste 70%). În același timp angajatul economisește timpul de deplasare către serviciu, permițându-le acestora să lucreze mai aproape de casă (peste 50%).
În acord cu tendința globală în creștere, 87% dintre respondenții din România au fost de acord cu oportunitățile pe care le oferă recrutarea forței de muncă flexibile, freelanceri sau consultanți, și că posibilitatea de a utiliza serviciile în funcție de nevoi și cu pierderi minime, aduce beneficii semnificative companiei (82%).
Principalele 3 avantaje pe care le oferă un spațiu de lucru flexibil
Oamenii de afaceri din România au o disponibilitate scăzută (28%), față de media globală (41%) de a avea capitalul blocat în contracte pe termen lung legate de proprietăți și tehnologie.
Pentru o companie care începe activitatea într-o nouă locație, principalele trei avantaje sunt legate de evitarea costurilor de amenajare și de investirea capitalului (74%), viteza de set-up a spațiului (64%) și eliminarea perioadei de pauză aferentă acestor activități (31%).
****
IWG este grupul care a creat conceptul de ‘workspace revolution’ (revoluția spațiilor de muncă) și realizeză anual cel mai mare studiu despre atitudinea față de munca flexibilă, cu peste 18.000 de profesioniști din peste 96 de țări.