Specialiștii Cariere: Cum știi dacă un job ți se potrivește sau nu
Care este jobul pe care îl doresc? Către ce vreau să mă îndrept? Ce specializare doresc să fac? Termin facultatea, dar ce fac mai departe? Acestea sunt unele dintre întrebările pe care, probabil, ți le adresezi destul de des. În cazul în care reflectezi la posibilele răspunsuri, trebuie, în cele ce urmează, să încerci să identifici cel puțin modalitățile prin care poți afla răspunsul. Astfel, merită să vedem cum te poți evalua, informa și cum poți acționa pentru ca acele întrebări de mai sus să nu mai fie foarte confuze pentru tine.
1. Către ce vreau să mă îndrept din punct de vedere profesional?
Adresându-ți această întrebare automat cauți: Persoane care să te ghideze sau care să-ți ofere puncte de reper precum locuri de muncă, stagii de practică, formări profesionale, cursuri de calificare ș.a.m.d. Astfel de persoane pot fi profesori, consilieri vocaționali, părinți, rude, prieteni, fostul/actualul angajator, un specialist în recrutare și formare profesională.
Pentru a avea o idee despre ce loc de muncă ți s-ar potrivi este indicat să contactezi profesorii de facultate sau de liceu cu care ai colaborat cel mai bine și să discuți cu aceștia pe marginea subiectului legat de cariera ta profesională. Cine știe? Poate au chiar anumite proiecte pe care aceștia le derulează și în care te pot integra ca asistent, consilier etc.
Prietenii sau colegii pot fi de multe ori subiectivi și sa-ți recomande locuri de munca care lor le-au plăcut fără să se gândească la faptul că poate tu nu ești orientat către ce lor le place. Asta nu înseamnă că trebuie să eviți sfatul prietenilor, însă preferabil ar fi să consulți profesori, un specialist în recrutare și formare profesională, părinții, un consilier vocațional care îți pot prezenta obiectiv o sugestie. Consilierul vocațional spre exemplu te poate îndruma prin exerciții practice, jocuri de rol etc. cum să-ți organizezi, să-ți structurezi ideile pe care le ai cu privire la aptitudinile tale, putând să corelezi fiecare aptitudine în parte cu un domeniu de activitate.
1. Îmi place să le propun prietenilor mei locuri unde ne putem distra.
Asta înseamnă că există posibilitatea ca acea persoană să aibă potențialul de a lucra ca organizator evenimente, reprezentant vânzări, poate chiar și responsabil achiziții. De ce? Prin simplul fapt că îi place să se informeze cu privire la locurile unde se va întâlni cu prietenii. Acest lucru presupune analiza locurilor, formarea unei concluzii, transmiterea unei propuneri, analiza posibilităților/alternativelor ș.a.m.d.
Dacă soliciți ajutorul unui recrutor din cadrul unei agenții de recrutare și selecție de personal, acesta îți poate analiza CV-ul și implicit trecutul tău educațional și social astfel încât să-ți recomande anumite locuri de muncă. Așadar, selectează două sau trei agenții de recrutare și încearcă să programezi un interviu. Cine știe? Poate există proiecte de perspectivă la care poți contribui prin munca ta.
2. În ce doresc să mă specializez?
Ceea ce este la modă nu întotdeauna corespunde cu ceea ce poți face tu cel mai bine. În cazul în care încă nu cunoști ceea ce poți face bine și/sau foarte bine, atunci ia în considerare următorul exercițiu:
A. Ce am făcut foarte bine în ultimii trei-cinci ani de zile? (Scrie minimum 5 lucruri):
Ex: Am instalat Microsoft Windows; În fiecare sfârșit de săptămână am făcut cumpărăturile în casă fără să uit niciun produs; Am vorbit în public în cadrul a trei evenimente și am avut un discurs constant, nu m-am pierdut. Chiar mi-a placut; Am făcut sport; La fostul loc de muncă am vândut în fiecare lună timp de doi ani de zile toate produsele pe care le aveam de gestionat (scaune și alte obiecte de mobilier).
B. Ce nu știu să fac și am sesizat de ceva vreme? (minimum 5 lucruri):
Ex: Nu știu să gătesc; Nu am răbdare sau nu știu să-mi fac un CV; Nu știu să joc volei; Nu știu să mă orientez în spațiu; Nu știu către ce loc de muncă să mă îndrept.
C. Ce-mi doresc cel mai mult acum în viața mea? (minimum 5 lucruri):
Ex: Să-mi găsesc un loc de muncă; Să învăț să cânt; Să îmi cumpăr o garsonieră; Să învăț limba engleză; Să îmi construiesc un foișor în curte.
D. Ce-mi trebuie ca să îmi îndeplinesc dorințele și să învăț să fac acele lucruri pe care nu știu să le fac?
(Aici poate interveni consilierul vocațional, profesorul, un specialist în recrutare și formare care să ofere o structură atât lucrurilor ce trebuie îmbunătățite cât și a răspunsurilor în acest sens. De obicei persoanele consiliate nu oferă argumente ci mai mult afirmații prin care spun, drept exemplu, trebuie să învăț limba engleză, dar nu comunică de ce vor acest lucru, cum se gândesc să învețe ș.a.m.d. Astfel persoana care dorește sfaturi se poate prezenta consilierului, specialistului în recrutare etc. cu acest exercițiu în vederea structurării lui.)
3. Termin facultatea, dar ce fac mai departe?
Preferabil ar fi fost să-ți adresezi această întrebare înainte de a te înscrie la facultate. Este ca o investiție – nu investi înainte de a cunoaște pe cei dai banii. Pentru asta, consultă acest articol: Link – Ce trebuie să știm înainte de a ne înscrie la facultate?
Poate ești nehotărât și nu ai o idee clară asupra a ceea ce dorești să faci după ce termini facultatea. Pentru a avea parte de claritate, încearcă să lucrezi încă din timpul facultății (locuri de muncă part-time, sezoniere, project-based etc.) sau să te înscrii în cadrul unor stagii de practică sau perioade de voluntariat unde, chiar dacă nu ai atribuții corespunzătoare domeniilor pe care le studiezi în facultate, poți sesiza ce poți să faci foarte bine, ce nu poți, ce te plictisește, ce te atrage și așa mai departe. Învață să extragi partea bună din fiecare lucru, chiar dacă acea parte bună este într-o proporție mică. Uneori detaliile contează mai mult decât ansamblul prin simplul fapt că oferă culoare sau claritate anumitor idei pe care le tot ai în minte de ceva vreme dar cărora nu reușești să le oferi o identitate, iar tu asta cauți – identitate profesională.
Perspectivele profesionale există pentru tine. Încearcă încă din facultate sau liceu să identifici cel puțin aptitudinile pe care le ai. Poate comunici fluent, poate ai o memorie foarte bună sau îți place la nebunie matematică. Atunci nu te mulțumi doar cu notele mari pe care le ai sau cu felicitările celor din jurul tău, adevărata valoare, adevăratul premiu, adevărata felicitare tu ți-o poți face aflând care este pasiunea ta din punct de vedere profesional prin intermediul consilierului vocațional, exercițiilor prezentate în acest articol, profesorilor, părinților, stagiilor de practică, locurilor de muncă part-time sau sezoniere ș.a.m.d.
Mihai Silviu Botezatu promoveaza implicarea activa a tinerilor in societate. Domeniile sale de activitate:Resurse Umane (Recrutare, Consiliere si Administratie) si Vanzari Business 2 Business. Mihai este Coordonator Resurse Umane si Vanzari HRS.