Sindicatele cer creșterea indemnizației de șomaj
„BNS atrage atenția că, în momentul de față, nu sunt respectate prevederile art.15 din Convenția OIM nr.168/1988 ratificată de România în 1992. Odată cu modificarea salariului minim trebuia modificată și legea ocupării, astfel încât indemnizația de șomaj, atât pentru absolvenți, cât și pentru cei care au cotizat și au intrat în șomaj, să crească. (…) În această situație sunt circa 81.000 de persoane, care ar putea da statul în judecată pentru a-și câștiga aceste drepturi. Cerem Guvernului să facă aceste modificări, cu atât mai mult cu cât, am făcut și analiza de impact și efectele asupra bugetului nu sunt semnificative”, declară Dumitru Costin, președintele BNS.
Spre exemplu, de la 1 februarie, 2017, pentru absolvenții care nu contribuie la fondul de șomaj, cuantumul indemnizației de șomaj ar trebui să fie, conform Convenției cel puțin 45% din salariul minim net, adică 479 lei (1065 – salariul minim net lei- 45%). Această indemnizație este în prezent 250 lei.
Pentru un salariat care a câștigat până la data intrării în șomaj un salariu egal cu salariul mediu pe economie – cuantumul indemnizației de șomaj ar trebui să fie 977 lei.