Sfaturi utile pentru interviul de angajare. Cum să faci o impresie grozavă
Ai aplicat cu succes pentru jobul mult râvnit? Acum trebuie să-i convingi pe recrutori, la discuția pe care o vei avea față în față cu ei, că tu ești cea mai potrivită persoană pentru acest post. Este normal să te simți foarte nervos pentru că un interviu de angajare este întotdeauna o provocare.
La ce întrebări te poți aștepta de la intervievator? Te poți pregăti chiar și pentru această discuție și ce ar trebui să faci sau să eviți în timpul unui interviu? Avem răspunsurile corecte la toate aceste întrebări, precum și câteva sfaturi utile pentru ca discuția cu recrutorii să fie un mare succes!
“Știm toți că prima impresie contează și că nu mai ai o a doua șansă de a face o primă impresie bună. La fel se întâmplă și când ai un interviu de angajare, cum te prezinți la acesta poate face cu adevărat diferența în proces.
De la o atitudine pozitivă, deschisă, prietenoasă, un zâmbet, de la o ținută decentă la o pregătire cât mai bună, de la punctualitate la o strângere fermă de mână, de la contact vizual și încredere în sine la comunicarea promptă și implicarea pe tot parcursul procesului, sunt aspecte importante care spun multe despre tine, ca om, pe urmă despre calitatea ta de candidat pentru un job. E important să știm că respectul de sine și atitudinea, nu doar experiența și cunoștințele, au devenit un factor diferențiator în acest proces”, spune Corina Neagu, specialist în resurse umane.
PREGĂTIREA ESTE TOTUL!
Pregătirea este esențială. Desigur, fiecare interviu de angajare este structurat diferit și întrebările depind de jobul pentru care ai aplicat, dar chiar dacă aspecte sunt diferite în cadrul discuțiilor de obținere a unui job, există și multe asemănătoare. Pentru acestea din urmă ar fi ideal să te pregătești.
Foarte important: documentează-te despre compania care a scos jobul la concurs, încearcă să afli cât mai multe informații despre ea.
Reține! Intervievatorul îți poate pune întrebări despre compania pe care o reprezintă, așa că este important să faci cercetări înainte de interviu pentru a putea da un răspuns bun în loc să te bâlbâi, e foarte posibil ca întâmplându-se acest lucru să te ce te îndepărtezi de obținerea jobului.
SIMULEAZĂ UN INTERVIU DE ANGAJARE!
Practica te face perfect. Te pregătești pentru primul tău interviu de angajare? În acest caz, nervozitatea este foarte normală. Ce te poate ajuta în acest caz? Roagă-ți prietenii sau membrii familiei să conducă un interviu de angajare cu tine, ca o simulare. Acest lucru te ajută să vezi puțin cum te vei descurca la discuția propriu-zisă cu angajatorii. Cel mai bine este să abordezi situația necunoscută din confortul casei tale și să-ți faci o primă idee despre cum poți da răspunsuri profesionale.
Cu cât exersezi mai mult jocul de întrebări și răspunsuri, cu atât vei fi mai încrezător și vei avea șanse să ieși câștigător la finele interviului! Ceea ce este foarte important, totuși, este să nu înveți niciun răspuns pe de rost, ci doar să te familiarizezi cu situația. Încearcă să eviți răspunsurile banale. Arată cine ești și ce te face unic!
ÎNTREBĂRI DIFICILE
Care sunt slăbiciunile tale? Unde te vezi peste cinci ani? Cum te-ar descrie prietenii tăi? Întrebările provocatoare te pot dezamăgi rapid, dar dacă ești pregătit și poate ai deja un răspuns la îndemână pentru ele, este mai ușor să acționezi profesional chiar și cu întrebări complicate sau surprinzătoare. Mai ales când ești întrebat despre ceva precum slăbiciunile tale, este foarte important să fii sincer. Toată lumea are slăbiciuni și nu îți faci o favoare pretinzând că nu ai niciuna. Fii sincer și asigură-te că subliniezi că lucrezi constant la aceste puncte slabe. Iată un exemplu: adesea îmi asum prea multă muncă, dar mă ocup de gestionarea timpului.
ȚINUTA CORECTA
Toată lumea cunoaște senzația de a sta în fața garderobei, neputând alege ținuta potrivită. La un interviu de angajare, este important să te îmbraci corespunzător, deoarece ținuta ta reprezintă o mare parte din prima impresie. În funcție de companie, operațiune și industrie, trebuie să îți adaptezi ținuta. La urma urmei, te îmbraci altfel pentru o slujbă de birou decât atunci când mulgi vaci la o fermă. O regulă generală de bază: haine nu prea dezvăluitoare, curate și, de preferință, fără culori strălucitoare.
Puteți obține puncte la interviul de angajare cu aceste culori:
Albastrul emană încredere și autoritate, dar puțină creativitate.
Negrul exprimă eleganță și seriozitate
Verdele este culoarea creșterii și a liniștii. Aceasta sugerează că ești deschis către formare și învățare.
Galbenul și portocaliul sunt culorile cele mai fericite. Un mic detaliu galben sau portocaliu din ținută te face să arăți ca o persoană fericită.
LIMBAJUL TRUPULUI
Nu doar ținuta ta, ci și comportamentul și limbajul corpului influențează prima impresie pe care o vor avea viitorii angajatori despre tine. Dacă stai în fața intervievatorului cu brațele încrucișate sau îți îngropi capul adânc în umeri, radiază nesiguranță și exact asta ar trebui să eviți! Salută persoana care te intervievează cu încredere și cu o strângere de mână fermă, încearcă să zâmbești, să stai drept și să faci o primă impresie deschisă și caldă!
SĂ AJUNGI LA TIMP!
Dacă iei transportul în comun pentru a ajunge la interviu, nu poți exclude posibile întârzieri. Așadar, planifică suficient timp în cazul în care pierzi un autobuz sau trebuie să alegi o altă rută în scurt timp. Stresul cauzat de timp te poate face și mai nervos, așa că este indicat să ajungi cu cel puțin cu 10 min înainte de ora stabilită. Dacă ajungi mult prea devreme, poți să te pimbi prin împrejurimi, abia ai timp să te aduni și să respiri adânc.
“ACESTA SUNT EU!”
Autoprezentare! Aspectul tău vorbește de la sine despre cine eși, dar trebuie să fii capabil să spui și câteva cuvinte despre tine și despre abilitățile tale. Un lucru este deosebit de important: nu memora nimic și nu recita ca pe o poezie! Încearcă să faci să pară cât se poate de natural discursul tău. Pentru mulți oameni este deosebit de dificil să vorbească despre ei înșiși sau să își promoveze bine abilitățile, dar despre asta este vorba! Arată punctul tău unic de vânzare! Fii autentic! Simpatia este la fel de importantă ca și calificările tale!
Pentru a te prezenta bine la interviul cu intervievatorii, specialiștii în domeniu îți recomă să te orientezi către această structură de conținut:
Sunt… vârstă, nume, origine, grad, experiență profesională anterioară.
Pot… experiență de muncă, calificări speciale, succese.
Vreau… motivație pentru job, obiective personale și profesionale.
MAI AI ÎNTREBĂRI?
La fiecare interviu de angajare, va exista un moment în care vei fi întrebat: „Mai ai întrebări?” Aceasta este o oportunitate de care cu siguranță ar trebui să profiți! Pune întrebări despre companie sau despre jobul propriu-zis, astfel dai dovadă că ești cu adevărat interesat de respectivul post, dovedești că ești bine pregătit și, în cel mai bun caz, afli mai multe despre posibilul tău viitor angajator. Te poți gândi la asta în avans. Ce ai vrea să știi despre viitorul tău angajator? Contexte etice, produse speciale, locații sau plată – arată că ești interesat și că te-ai informat deja!, scriu cei de la https: www.stuwo.at.
La sfârșitul fiecărui interviu, ar trebui să spui „mulțumesc” înainte de „la revedere”. Un rămas bun îndreptat către fiecare persoană și o strângere de mână încrezătoare vor lăsa întotdeauna o impresie bună. De asemenea, poți să întrebi despre următorii pași în procesul de aplicare înainte de a-ți lua rămas bun!
Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash