Sfaturi de la specialiștii HR: Ghid de participare la târgurile de joburi
Răspunsul ar fi: Să fie pregătit, curajos, perserverent, decent. Iar pentru a dezvolta acest răspuns o să analizăm împreună toate cele patru elemente menţionate.
Pregătirea pentru târgul de job-uri
Printează-ţi CV-ul în multiple exemplare (după ce te-ai asigurat că acesta este ordonat, nu conţine greşeli gramaticale/ortografice, este succint, aerisit şi îngrijit că aspect – fonturi, mărimea caracterelor etc.). Chiar dacă ţi se spune că trebuie să vii doar cu un singur CV pentru că acesta va fi scanat este bine să ai mult mai multe exemplare la ţine deoarece instrumentele tehnologice pot suferi dificultăţi de conexiune, întârzieri, lipsa de compatibilitate cu anumite mecanisme s.a.m.d.
Curajul
Chiar dacă te-ai îmbrăcat frumos, profesionist, nu te aştepta că respectivele companii participante să-ţi spună: Vino la noi, îţi oferim toate informaţiile. Preia iniţiativa şi întreabă tu companiile, spune-le de ce doreşti să-ţi depui CV-ul. Reprezentanţii companiilor vor notă deseori pe CV-ul tău job-ul pe care l-ai dori sau alte informaţii despre obiectivul şi competenţele tale. În 30-60 de secunde poţi întreba, transmite mesajul tău şi completă pe CV (împreună cu interlocutorul) informaţiile esenţiale. Ex: Candidatul doreşte să lucreze că informatician; A participat la un internship în…; Ştie să utilizeze programul X s.a.m.d.
Abordează chiar şi companiile care aparent nu au job-uri ce sunt în conformitate cu profilul tău. Gândeşte în perspectiva şi întreabă dacă îţi poţi lasă CV-ul pentru viitoare oportunităţi. Este recomandat să procedezi astfel mai ales dacă întâlneşti la târguri/burse cu locuri de muncă şi agenţii de recrutare şi selecţie de personal. Informează-te chiar acum de pe internet cât de importantă poate fi o agenţie de recrutare în viaţă ta. O să priveşti lucrurile într-o manieră mai pozitivă decât cea actuală. Eventual sună o astfel de agenţie şi discuta cu un consultant în resurse umane. În 2 minute îţi poate prezenţa avantajele legate de proiectele în care te poate integra acum sau pe viitor.
Nu trece pe lângă standul companiilor doar că să te vadă cât de drăgălaş sau “tare” eşti – nu vei crea această impresie. Dacă te decizi să interacţionezi, nu începe cu: “Ce aveţi pentru mine” sau “Ce e aici, cu ce va ocupaţi” ori “Nu am auzit de voi”; “Am auzit de voi… Da… Da… interesant, nu ştiu dacă mă puteţi ajută”; “De ce nu aveţi răbdare să discutaţi cu mine şi mă expediaţi aşa de repede?”- nu este vorba de asta, însă gândeşte-te că mai sunt şi alţi oameni care aşteaptă şi că CV-ul tău oricum a fost înregistrat, ţi-ai îndeplinit acest prim obiectiv” etc. Fii politicos – “Bună ziua, pot discuta cu dvs. câteva momente…” – un scurt exemplu.
Mai mult, dacă ţi se solicită din partea unei companii să completezi un formular de candidatura, atunci completează-l, nu spune: “Ok, poate mai târziu, trebuie acum să mai trec şi pe la alte companii”. Acordă 3-5 minute pentru a completă respectivul document. Acele minute pot reprezenta o investiţie inteligenţă, şi anumte un job specific. La polul opus, dacă nu acorzi 3-5 minute, atunci rişti să acorzi mult mai multe zile, luni, poate ani, în identificarea unui job.
Perseverenţă
Încearcă să înţelegi politica şi principiile fiecărei companii. Străduieşte-te să abordezi toate companiile participante, fără să exagerezi cu privire la durata conversaţiei (de obicei 1-2 minute de discuţii cu fiecare este suficient). În timpul conversaţiei, interesează-te de obiectivele companiei, exprimă-ţi câteva dintre competenţele tale, fii optimist, oferă CV-ul şi, de asemenea, poţi încerca să obţii o carte de vizită sau date generale de contact. Totodată, prin decentă şi profesionalismul tău interlocutorii îşi pot face o părere şi despre principiile tale. Astfel, dacă unul dintre aceştia îţi pun întrebări şi discuţia se prelungeşte în timp, relaxează-te şi bucură-te. E un semn bun. Continuă.
Decență
Indiferent de experienţa pe care o ai sau succesele ori eşecurile pe care le-ai avut, gândeşte-te că eşti la acel târg deoarece vrei să obţii ceva. Iar prin lipsa de iniţiativa sau la polul opus aroganţă, pamflet, agresivitate rar vei întâlni companii care să-ţi ofere ceea ce vrei. Vei obţine probabil ceva din partea acelora care aprobă un astfel de comportament – însă de obicei acestea plătesc angajaţii la negru, nu oferă stabilitate, sunt dezorganizate s.a.m.d. Ai o singură soluţie: Fii decent, civilizat, calm şi rapid în acelaşi timp. Oferă un zâmbet şi transmite CV-ul tău cu promptitudine – oferă şi o scurtă descriere despre ţine – ce poţi face cel mai bine, ce vrei să îmbunătăţeşti, care sunt obiectivele tale, ce poţi să oferi şi acordă timp să asculţi ce spune interlocutorul. Nu-l întrerupe brusc când ai o idee, găseşte un spaţiu unde poţi, eventual, să-i completezi argumentul/descrierea pe care o face.
Recomandare: Citeşte acest ghid cu o zi sau cu câteva ore înainte de a te prezenţa la un târg de job-uri. Repetă această acţiune cu ocazia participării la 3-4 târguri, până te obişnuieşti. Oferă acest ghid şi prietenilor tăi.
Sugestii/Comentarii: [email protected]