Salariile în IT. Programatorii seniori domină topul
Salariile în IT au crescut în acest an în medie cu 10%. Creșterile salariale din industria IT acoperă valoarea inflației, tendință pe care o regăsim în aproape toate țările din regiune.
Cu toate acestea, sunt creșteri mai mari pentru anumite tehnologii, în funcție de cererea pieței.
Programatorii seniori domină topul, iar dintre ei, cele mai mari salarii au cei care ocupă posturile de iOS Developer, Java Developer și Node.js Developer. Salariul lor net se situează între 12.000 și 16.000 lei, cu valori chiar mai mari în funcție de senioritate.
Pentru posturile de nivel junior, cele mai mari salarii sunt pentru posturile de Developeri Java, C++ și .net cu valori cuprinse între 5.000 și 7.000 de lei net.
Acestea sunt rezultatele celui mai recent studiu PayTable – Cel mai amplu studiu Salarial IT&C 2022 din România, realizat de Cteq IT&C Solutions. Studiul include date salariale ale dezvoltatorilor de limbaje de programare precum Java, .Net, C++, PHP, Oracle, Python, Full Stack și multe altele.
La ediția de anul acesta au participat 71 de companii cu puncte de lucru în București, Cluj și alte orașe mari din țară. Rezultatele cuprind informații salariale detaliate pentru peste 350 de posturi specifice, împărțite în regiuni geografice.
De asemenea, studiul oferă mai multe informații și cu privire la pachetele de remunerare din piața High-Tech.
Concurența, pe măsura câștigurilor
Tendința de creștere a numărului de locuri de muncă pentru specialiștii din acest domeniu duce la o concurență ridicată. Această realitate se reflectă atât în creșterea ratei de fluctuație voluntară, care a ajuns la o medie de 25%, cât și în numărul crescut de specialiști HR care activează în companiile de IT.
În actualele condiții de nesiguranță, care continuă și după terminarea pandemiei, candidații par mai puțin interesați în a-și schimba locul de muncă, ceea ce duce la oferte din ce în ce mai atractive și flexibile.
Foarte puține firme au revenit la birou
Condițiile de work from home sau hibrid rămân implementate de peste 80% dintre companiile IT, cu planuri de revenire la un program hibrid, dar cu mai multe zile la birou pentru a doua jumătate a anului. Tot din categoria de flexibilizare a muncii, au crescut în popularitate și zilele libere pentru motive medicale dar fără concediu medical (sick-days), cât și creșterea numărului de zile de concediu în funcție de vechime.
Citește și: Leadership în sistem hibrid. Al doilea experiment
Anul trecut, majoritatea companiilor planificau să revină la birou în format hibrid în al doilea semestru, doar 14% dintre acestea prevăzând 100% muncă de acasă pentru sfârșitul anului. Cu toate acestea, foarte puține au revenit la birou. Pentru acest an, planurile sunt aceleași.
Pachetele de beneficii
rin comparație cu alte industrii, angajații din IT se bucură de pachete de beneficii consistente, și că număr, și că valoare. Studiul remarcă o completare a beneficiilor legate de facilitățile din sediu cu cele online sau legate de sănătate și echilibru psihic și personal.
„Piața de IT este în mare mișcare de câțiva ani, iar cei 2 ani de pandemie nu au fost o excepție, ba dimpotrivă – iar România este un centru de dezvoltare și o piață încă foarte interesantă pentru investitorii în domeniu. Pachetele salariale și tot ceea ce reprezintă modalitățile de motivare și atragere a candidaților din IT sunt complexe și avansează cu o viteză similară cu cea a tehnologiilor – făcând viața specialiștilor în resurse umane solicitantă”, afirmă Oana Botolan, Managing Partner Cteq IT&C Solutions și Cteam Human Capital.
Citește și: Topul celor mai bine plătite job-uri pentru femei
Sursă foto: pixabay.com