Salariatii romani, de doua ori mai ieftini ca angajatii din Occident
Potrivit PwC, rentabilitatea capitalului uman este masurata ca fiind profitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetara (fie ea euro, dolar american sau leu) platita de angajator sub forma de remunerare.
„Cu o rentabilitate medie a capitalului uman de 1,53 (HC ROI), Romania se situeaza la acelasi nivel cu Statele Unite din acest punct de vedere si cu 30% mai sus decat statele din vestul Europei. Totusi acest lucru nu trebuie inteles drept dovada unui nivel mai ridicat de productivitate in Romania, fiind mai degraba rezultatul costurilor salariale mai reduse”, a explicat Peter de Ruiter, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania.
Criza a redus numarul demisiilor
Studiul arata ca recesiunea economica a dus la o stagnare a pietei muncii, fapt evidentiat de scaderea ratei demisiilor de la 18,3% in 2008, la doar 8% anul trecut. Companiile au cautat sa mentina efectivul de angajati de dinainte de criza, iar rata recrutarilor externe a scazut cu 75% fata de nivelurile din 2008. in schimb, rata concedierilor a crescut de sapte ori, ajungand la 7,3%.
"Organizatiile au incercat sa mentina numarul de angajati, reducand totodata semnificativ numarul promovarilor sau al miscarilor angajatilor de pe un post pe altul. Veniturile in scadere si lipsa oportunitatilor de promovare au influentat moralul angajatilor, fapt evidentiat de rata in crestere a absenteismului, de angajamentul scazut fata de companie si de comportamentele neproductive in randul angajatilor”, afirma Peter de Ruiter.
O rata ridicata a absenteismului s-a inregistrat in randul managerilor din sistemul financiar (12%). Numarul mare de absente poate duce la costuri ridicate pentru companii si la crearea unui mediu de lucru nesanatos pentru ceilalti angajati.
Companiile din domeniul bunurilor de consum au raportat cel mai scazut nivel al veniturilor per angajat, cel mai ridicat nivel fiind raportat in industria telecomunicatiilor si a tehnologiei.
Sectorul produselor industriale a fost afectat sever de criza economica, inregistrand un nivel scazut de venituri per angajat si o rata ridicata de disponibilizari. Companiile au fost nevoite sa reduca cheltuielile cu forta de munca pentru a supravietui conditiilor dificile de piata.
Angajatii sunt pregatiti de plecare
„PwC este de parere ca exista un nivel din ce in ce mai mare de nemultumire in randul fortei de munca si ca am putea asista la o piata a muncii foarte dinamica in momentul in care redresarea economica se va face simtita din plin. Este imperativ pentru companii sa inceapa sa se preocupe inca de pe acum de loialitatea angajatilor pentru a preveni o eventuala hemoragie de talente odata ce conditiile de pe piata muncii se intorc in favoarea angajatilor din nou”, a mai declarat Peter de Ruiter.
Ultimii doi ani au marcat de asemenea o deteriorare abrupta a altor indicatori relevanti pentru nivelul de angajament al capitalului uman. Rata absenteismului a crescut cu 13,4% fata de nivelurile anterioare crizei, ceea ce arata ca angajatii romani sunt mai putin motivati si rezista in mod pasiv masurilor dificile si deseori nepopulare luate de multe companii pentru a gestiona costul fortei de munca.
Reduceri de traininguri
Potrivit studiului PwC Saratoga Romania 2010, investitiile companiilor in training si dezvoltare au scazut cu 50% in ultimii doi ani, dar cu toate acestea numarul orelor alocate acestor activitati au ramas la acelasi nivel, fapt explicat prin utilizarea mai frecventa a trainingului intern in locul cursurilor mai costisitoare cu formatori externi.
Se manifesta de asemenea o crestere a tendintei de externalizare a activitatilor de resurse umane (o crestere de 70% a numarului companiilor care declara ca folosesc servicii de resurse umane externalizate), ceea ce a dus la scaderea costurilor asociate departamentului de resurse umane de la 0,32% din totalul costurilor unei companii in 2008, la doar 0,17% in 2010.
In Europa Centrala si de Est, rentabilitatea capitalului uman a crescut cu 28,6% in 2009, pe masura ce companiile au redus numarul de personal, iar nivelul mediu al somajului in regiune a ajuns la 10,3%.