Românii de peste 40 de ani sunt discriminaţi la angajare
Principalele probleme cu care se confruntă persoanele de peste 40 de ani în România sunt legate de reticenţa societăţii de a le percepe drept resursă culturală şi profesională reală. Faptul că România nu acordă importanţa cuvenită îmbătrânirii active reduce dramatic șansele persoanelor vârstnice la un tratament corect. În plus, personele de peste 50 de ani sunt cele mai afectate de șomaj și se confruntă cel mai adesea cu accesul redus pe piața muncii, arată Coaliția anti-discriminare.
“ Timp de 5 ani, din 2004 și până în 2009, m-am zbătut pentru fiecare oportunitate de a lucra pe care am obținut-o. Acești ani au însemnat o luptă continuă pentru angajare, iar rezultatele eforturilor mele au presupus doar angajamente temporare și nicidecum angajarea mea pe perioadă nedeterminată. Am avut norocul, în cele din urmă, să mă angajeze o persoană care știa cum lucrez și nu m-a întrebat de vârstă. Din nefericire, angajarea este condiționată de un număr. Din buletin. Sistemul te forțează să te pensionezi înainte de vreme, înainte să dorești așa ceva, cel puțin în cazul meu. Faptul că am 62 de ani nu înseamnă că sunt mai puțin capabilă decât alte persoane mai tinere cu 20 – 30 de ani,” spune Daniela Draghici, specialistă și formatoare în advocacy.
Conform ANOFM, la finalul anului 2015, 56,56% dintre șomerii României aveau peste 40 de ani. Dintre aceștia, mai bine de jumătate au peste 50 de ani. În anul 2050, vârsta medie a populației României va ajunge la 49 de ani, potrivit unei statistici a Națiunilor Unite. În mai puţin de 10 decenii, mai mult de o treime din populaţia Europei va avea peste 60 de ani şi un sfert va depăşi vârsta de 65 de ani.
În ciuda stereotipurilor negative, studii efectuate la nivel european evidenţiază aceeaşi concluzie: putem lucra eficient la orice vârstă. Condiţia necesară în acest sens este ca angajatorii să realizeze strategii care să gestioneze înaintarea în vârstă a salariaţilor, să menţină o bună calitate a vieţii la locul de muncă, să dezvolte condiții de muncă astfel încât să permită tuturor salariaţilor să fie competitivi şi sănătoşi.
Ce zice legea românească?
Legislația românească interzice discriminarea pe criteriul de vârstă în domeniul muncii. Discriminarea se plătește cu amendă de la 1.000 lei la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică sau cu amendă de la 2.000 lei la 100.000 lei, dacă vizează un grup de persoane sau o comunitate (conform art. 26 alin. 1 din Ordonanţa nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată).
Coaliția anti-discriminare oferă consiliere juridică online gratuită tuturor celor discriminați și încurajează sesizarea online a cazurilor de discriminare pe portalul antidiscriminare.ro.