România este una dintre ţările UE cu cel mai mare şomaj în rândul tinerilor
La nivelul Uniunii Europene, 14,3% dintre tineri nu aveau în 2017 un loc de muncă sau nu urmau niciun program educațional ori de formare.
Pe ţări, cel mai ridicat procentaj este în Italia (25,7%), Cipru (22,7%), Grecia (21,4%), Croația (20,2%), România (19,3%) și Bulgaria (18,6%), arată datele prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) şi citate de Agerpres.
În contrast, cea mai scăzută rată NEET (Not in Education, Employment or Trening, respectiv tineri care nu au un loc de muncă sau nu urmează niciun program educațional ori de formare) a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani a fost înregistrată anul trecut în Olanda (5,3%), Slovenia (8%), Austria (8,1%), Luxemburg și Suedia (ambele cu 8,2%), Cehia (8,3%), Malta (8,5%), Germania (8,6%) și Danemarca (9,2%).
De asemenea, peste 15% dintre tineri nu aveau un loc de muncă sau nu urmau niciun program educațional ori de formare în Spania (17,1%), Franța (15,6%) și Slovacia (15,3%).
Opinia psihologului
"Părinții de astăzi încă au nevoie să internalizeze calea de mijloc, adică autoritate parentală fermă, fără agresivitate, cu frustrări corect integrate. Deși avem mai mult ca oricând acces la surse de informație de parenting, dăm greș pe mai toate planurile. Cocoloșirea copiilor este unul dintre domeniile în care părinții exagerează. Aceiași părinți care au crescut cu cheia de gât, fără meditații din clasa întâi, fără grădinițe și școli private", spune psihologul Mirela Horumba despre generaţia "fulgi de nea".
Ea adaugă că degeaba avem multă informaţie de parenting pe piaţă (multă maculatură şi date nevalidate ştiinţific din punct de vedere psihologic), dacă nu avem capacitatea de a o sorta pe cea corectă. "Nu face decât să producă o confuzie şi mai mare în mintea noastră. Şi atunci când suntem într-o situaţie provocatoare, vom face exact cum ne vom pricepe, indiferent că este bine sau mai puţin bine pentru copil", adaugă aceasta.
Drept urmare, ea consideră că "este important să creștem și să educăm copiii din preaplinul iubirii noastre, nu să-i folosim pentru a ne umple golurile și deficitele noastre de stimă de sine".