Rețeta succesului: parteneriate între companii și universități
FiNEXPERT și-a deschis porțile studenților, încă din 2007, odată cu legiferarea practicii profesionale. Cu toate acestea, ideea unui program de internship a apărut în 2014 când a crescut numărul de studenți care, independent de campaniile de promovare, aplicau spontan pentru un stagiu de practică în cadrul companiei. „Ca urmare a solicitărilor venite dinspre studenți, am hotărât să ne implicăm activ în alinierea programei teoretice din mediul academic, cu activitatea practică din cadrul companiei.”, spune Bianca Luca, HR Specialist FiNEXPERT.
Direct către publicul-țintă
Pentru că obiectivul principal al companiei este de a forma specialiști pe care să îi angajeze, parteneriatul cu facultățile de profil a fost de la început un element important în strategia de resurse umane a FiNEXPERT. Pentru a avea o continuitate a teoriei în practică, FiNEXPERT colaborează îndeaproape cu Academia de Studii Economice și cu Asociația Studenților la Contabilitate și Informatică de Gestiune, de unde provin și cei mai mulți candidați.
„Aceste parteneriate ne ajută să promovăm oportunitățile de internship direct către publicul-țintă, prin intermediul unor evenimente la care participăm an de an, unde avem ocazia să explicăm ce înseamnă practica într-o companie care oferă servicii de consultanță în domeniul financiar-contabil”, explică Bianca Luca.
Nu de puține ori însă, au avut în practică și studenți de la Politehnica București sau de la universități cu specializări economice, care au finalizat cu brio programul de practică.
Flexibilitate în fiecare departament
Internshipul durează în general o lună, iar programul este flexibil, în funcție de disponibilitatea studenților. Departamentele în care pot face practică sunt: Contabilitate, Audit, Taxe, Payroll și Business Consulting (consultanță pentru obținerea ajutoarelor de stat sau a fondurilor europene). Oportunități există și pentru studenții interesați de Resurse Umane sau de Marketing.
De altfel, încă din timpul procesului de recrutare, studenții au libertatea de a alege dacă vor să își desfășoare activitatea doar în cadrul unui departament sau doresc să experimenteze puțin din toate. Indiferent de opțiunea lor, cu toții au un mentor care îi ajută să se acomodeze și să dobândească mai multe cunoștințe practice pe perioada programului.
Evaluarea finală și posibilitatea de angajare
Odată incluși într-un program de practică, studenții au ocazia de a experimenta provocările reale ale unui loc de muncă și de a învăța, ghidați de profesioniști. Ei învață despre practicile, instrumentele și metodele din domeniul consultanței.
„Considerăm că o astfel de pregătire aduce o adevărată valoare în viața profesională a unui tânăr, deoarece îmbină foarte bine practica întâlnită în mediul business cu teoria de la școală”, adaugă Bianca Luca.
La finalul programului, fiecare practicant este evaluat, iar, în funcție de rezultatele obținute, de modul în care s-a integrat în echipă, precum și de planurile de carieră pe care le are, compania decide asupra continuării parcursului său în cadrul echipei FiNEXPERT. „Pe lângă responsabilitatea asumată de a contribui la dezvoltarea profesioniștilor din viitor, vedem în acest program de practică o oportunitate excelentă pentru atragerea de tinere talente în companie”, spune Bianca Luca. Astfel, de-a lungul timpului, au fost multe cazuri în care foști interni au devenit angajați.
De asemenea, în urma efectuării stagiului de practică și a evaluării finale, indiferent de rezultatele obținute, participanții beneficiază de o ședință one-to-one cu HR-ul despre planul lor de dezvoltare și de o scrisoare de recomandare din partea mentorului alocat.
Candidatul ideal
Fiind vorba despre un program de practică, cerințele companiei nu vizează experiența candidatului sau cunoștinţele acestuia, ci, mai degrabă, profilul său academic, aspectele comportamentale și motivația pe care o are pentru a învăța. Candidatul ideal este acela care a ales o facultate cu profil economic, își dorește să învețe și este motivat de construirea unei cariere în domeniul consultanței. Cu alte cuvinte, compania căută tineri responsabili și ambițioşi care vor să mute munții din loc pentru a-și construi o carieră.
Avantaje pentru tineri
Tinerii care participă la un program de practică în cadrul FiNEXPERT beneficiază de multiple avantaje, precum:
– echivalarea timpului lucrat cu orele de practică necesare în cadrul studiilor pe care le desfășoară;
– alocarea unui mentor responsabil de acomodarea, învățarea și supervizarea lor;
– posibilitatea obținerii unui job full-time sau part-time în cadrul companiei, la finalul programului;
– desfășurarea activității în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de consultanță financiar-contabilă din România.
“Încă de la fondare, compania i-a încurajat și i-a susținut pe studenți și tineri în primul an de carieră. Dovadă sunt trei dintre partenerele din consiliul director. Cele trei s-au alăturat echipei noastre imediat după absolvirea facultății, iar treptat au avansat până la poziția de Partener. Vorbim despre Ramona Milea – Business Consulting Partner, Raluca Gorpin – Accounting Partner, și Suzana Adamache – Accounting Partner.
Ne dorim să păstrăm tradiția, motiv pentru care și în prezent, atunci când descoperim tineri talentați și motivați de ideea unei cariere în consultanță, facem tot posibilul pentru ca aceștia să rămână și să se dezvolte alături de noi”, spune Bianca Luca (foto), HR Specialist FiNEXPERT.
“Mi-am început drumul în FiNEXPERT în vara anului 2015, în cadrul unui internship pe care mi l-am dorit extrem de mult, pentru a-mi da seama dacă domeniul contabilității este potrivit pentru mine. Auzisem diverse lucruri despre contabili și corporatiști: că sunt sobri și exigenți, însă am găsit aici exact opusul.
Multă vreme am fost mezina companiei, însă nu am fost tratată niciodată cu superioritate.
Mi-a plăcut atât de mult, încât ulterior, când mi s-a propus să fac parte din echipă, am decis să rămân”, adaugă și Antonia Tămșan (foto), Junior Accounting Consultant.
Articol preluat din numărul 238/iunie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici