Reconfigurarea profesională pe timp de criză. Este sau nu momentul pentru un nou job?
Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash
Specialiștii în HR consideră că este momentul oportun pentru o reevaluare sau chiar o reconversie profesională. Fie că ești printre cei 1,3 milioane de angajați care au fost afectați de criză, rămânâd în șomaj tehnic, sau, mai rău, fără loc de muncă, acum este momentul să tragi linie și să își dai seama dacă ceea ce făceai mai poate fi una dintre opțiunile din viitorul profesional. Sau poate ești doar unul dintre cei care până acum nu au avut timp pentru un restart în carieră.
De ce vor ține cont acum angajatorii la un interviu de angajare?
Am discutat despre aceasta cu Estera Anghelescu, Recruiting & Employer Branding Director, Kaufland România, unul dintre angajatorii care și-a păstrat angajații, a dat bonusuri în această perioadă, și, mai mult, face în continuare angajări.
Lavinia Țurcanu, Managing Director Target HR, și Andreea Nistor, Managing Director iValue HR, ne-au explicat, de asemenea, la ce sunt atenți angații în această perioadă și pe ce se poate baza un angajat care pornește pe un nou drum profesional.
Unde se fac în continuare angajări
Peste 900.000 de persoane au intrat în șomaj tehnic, iar alte 300.000 s-au trezit fără loc de muncă de la declanșarea stării de urgență până pe 4 mai, când Ministerul Muncii a dat un comunicat despre situația acestor contracte. Cele mai afectate sectoare sunt industria prelucrătoare, urmată de comerțul cu ridicata și amănuntul și repararea autovechiculelor, la care se adaugă și firmele din Horeca.
Acum, pe unul din site-urile de recrutare, sunt disponibile peste 10.000 de joburi, în creștere față de săptămâna anterioară. Așadar sunt domenii unde criza nu a ajuns. Vorbim despre IT și Telecomunicații, unde cererea este de peste 1.300 de angajați, domeniul Financiar, peste 900 de joburi, sau despre prestări de servicii și call-center, unde peste 2.000 de joburi sunt active.
La ce sunt atenți angajații într-un interviu pentru angajare
Companiile mari vor merge întotdeauna pe ideea că cel mai bine este să faci dintr-un candidat angajatul de care firma are nevoie, care va crește în interiorul firmei, va evolua odată cu ea. Estera Anghelescu a explicat că pentru un angajator contează cel mai mult adaptabilitatea și deschiderea la nou: „Un curs de recalificare reprezintă o inițiativă care arată intenția și disponibilitatea unei persoane de a învăța – două calități care sunt esențiale indiferent de particularitățile jobului pentru care aplică cineva”.
Vechimea poate fi un avantaj, dar angajatorul evaluează valoarea pe care o poate aduce angajatul sau cât de fericit se va simți în echipa sa, pentru că așa va avea și rezultate. Procesul de învățare continuă poate să îl țină pe angajat într-o companie: „Experiența e binevenită, deci, mai ales când este pusă într-un context nou. Dar potențialul unui angajat și dorința de dezvoltare primează, mai ales într-o piață care se schimbă atât de rapid”.
Iar tot mai mulți angajatori ajung să învețe că, odată ce dau curaj inițiativelor angajaților în privința orientării profesionale, câștigă un profesionist care va alege să rămână în continuare în companie pentru că i se permite să crească, pentru că este ajutat să își arate potențialul, fără a se plafona. Estera Anghelescu exemplifică: “Cea mai bună utilizare a experienței profesionale nu este când faci același lucru după un deceniu, ci când un deceniu de experiență este pusă în slujba noului. Experiența practică a unui om din vânzări, spre exemplu, poate ajuta în zona de analiză financiară și de indicatori prin insight-uri concrete. La fel, experiența din logistică poate oferi unei funcții de management un alt unghi de vedere.”
Vechimea sau abilitățile. Ce primează la un interviu de angajare pentru companiile de HR?
Pentru angajatori sunt importante și vechimea, dar și unele abilități. Lavinia Țurcanu, Managing Director Target HR este de părere că: „O societate cu buget mic va căuta oameni fără experiență, dar cu abilitați (entry level), iar o companie cu bugete mai mari va căuta o persoană cu experiență, pentru a nu pierde timp și resurse cu efectuarea unui training de calificare”.
Pe de altă parte, Andreea Nistor, Managing Director iValue HR , susține că sunt domenii unde nu e nevoie de experință, iar cursurile de recalificare pot reprezenta baza: “Însă este foarte importantă motivația cu care pornim la drum, pentru că ea va fi cea care ne va ghida atunci când vom întâmpina și zone gri în activitatea profesională. Apoi, o atitudine corectă în ceea ce privește job-ul pe care ți-l dorești, alături de o capacitate foarte bună de a gestiona stresul, va putea face diferența în interviul de angajare”.
Cum să facem reconversia profesională
Acum este timpul pentru reconversie profesională sunt de părere specialiștii în HR, pentru că toate domeniile au fost influențate de criză și au ajuns să cunoască schimbarea. Majoritatea firmelor au ajuns la concluzia că fără activitate în online nu pot merge mai departe, asta trebuie să îi facă și pe angajați sau candidați să cântărească mai bine când se gândesc la jobul viitorului. Există două oportunități de care trebuie să profite angajații sau cei care sunt acum în impas profesional. Este momentul pentru a face un curs de recalificare, multe dintre ele fiind gratis, dar susținute de profesioniști. Tot acum, este bine să ne gândim la o completare a veniturilor obținute din jobul actual, ne sfătuiește Lavinia Țurcanu. Aceasta consideră că vom reuși să facem bani dintr-un hobby, să ne mai luăm un job part-time sau chiar să punem bazele unei mici afaceri.
Dar toate acestea le vom putea face dacă nu ne vom victimiza și vom transforma amenințările în oportunități: “Să acționăm pentru a produce rezultate, să ne reinventăm, chiar dacă asta implică o reconversie profesională sau doar o completare a experienței deja acumulate”.
Andreea Nistor crede că reconversia ar trebui să fie bine calculată, să fim prevăzători și să ne pregătim din timp pentru etapele acestui proces: “Ele pot fi uneori anevoioase, pentru că asta înseamnă să ieși din zona de confort, atât de dragă nouă. Înseamnă să găsim noi forme de a ne reinventa, de a fi creativi”.
Care este strategia pentru a găsi un job care să ni se potrivească
Toți ne dorim un job care ne aduce siguranță și care să ne face să ne simțim împliniți. Cum să ajungem la acest job, care să nu fie o povară, ci să ne ajute să evoluăm? Lavinia Țurcanu crede că mai întâi trebuie să ne evaluăm dorințele și apoi să le corelăm cu domeniile de activitate de pe piața muncii, dar să nu uităm să fim atenți și la evoluția joburilor în viitor.
Tot pe dorințele trebuie să mizăm și când vine vorba despre construirea unei cariere, este de părere și Andreea Nistor. Trebuie să începem cu educația, dar în domeniul care ne atrage cel mai mult, pentru că acolo vom avea toate șansele de reușită și, indiferent de pierdicile care vor urma, vom rămâne pe termen lung.
Cum va evolua piața muncii
Mulți privesc cu neîncredere evoluția economiei și nu știu ce se va întâmpla cu persoanele care acum sunt în șomaj tehnic, dacă firmele care i-au pus pe tușă vor avea nevoie sau nu de ei când va trece criza. Lavinia Țurcanu crede că nu toți angajații vor reveni la locul de muncă: „Restaurantele și cafenelele își vor reveni mai rapid, deci va fi nevoie destul de repede de angajați, dar cu siguranță într-o proporție mult mai redusă, având în vedere noile proceduri de protecție. Situația mai grea va fi în domeniul turismului, unde oamenii vor fi foarte atenți în a călători. Implicit numărul angajaților se va reduce în acest domeniu foarte mult, iar mulți se vor recalifica”.
De aceeași părere este și Andreea Nistor, dar îndeamnă angajații la calm, să privească obiectiv lucrurile, să accepte situațiile, să își facă planuri și să anticipeze reacții. “Piața muncii este contractată de câțiva ani, oferta de locuri de muncă este mai mare decât cererea. Chiar și în acest context, pentru anumite industrii va fi dificil să-și găsească personal calificat și/sau cu experiență relevantă în domeniu. Motiv pentru care anumite locuri de muncă se vor păstra, în timp ce alte companii vor fi de acord să școlarizeze candidați fără prea multă experientă suportând costurile acestei acțiuni”.
Cel mai probabil, persoanele aflate în șomaj tehnic sau disponibilizate sunt deja în căutarea unui loc de muncă. Nesiguranța că, odată cu redeschiderea activității, se vor număra printre cei chemați la muncă, i-a făcut pe cei care sunt acasă să își caute salvarea în altă parte. Vorbim despre o schimbare de profesie fără cursuri care să se întindă pe perioade lungi de timp, sau schimbări către domenii conexe, acolo unde deprind atribuțiile jobului chiar la locul de muncă.
Însă, indiferent că suntem sau nu în criză, dacă suntem într-o periodă în care veniturile ne-au scăzut substanțial, este nevoie de curaj și multă răbdare pentru a face toate calculele, altfel vom ajunge de unde am plecat, închiși într-un job fără perspective, din cauza lipsei de timp. Asadar, e de ajuns acum să folosim timpul în favoarea noastră, pentru a fi siguri că viitorul nu ne va mai găsi nepregătiți.