Profilul managerului HR, conturat in cele din urma
Cel mai studiat aspect: implicarea la nivel strategic
In ceea ce priveste studiile asupra activitatii managerului de resurse umane este foarte greu de precizat cu exactitate momentul de inceput al cercetarii si numarul de studii realizate pana acum. Majoritatea cercetarilor se realizeaza prin intermediul firmelor de audit organizational si foarte putine companii decid sa faca publice rezultatele. Cele mai multe se centreaza pe toate aspectele activitatii managerului RU si foarte putine au ca tema de cercetare un profil complet psihologic si organizational al acestuia. Rolul departamentului de RU, recrutarea si selectia, compensatiile si beneficiile, dezvoltarea profesionala prin programe de training si instruire la locul de munca sunt cateva dintre subiectele de cercetare abordate pana acum in studii de acest fel.
Totusi, aspectul cel mai mult studiat si care a suferit cele mai multe fluctuatii pana acum il reprezinta "implicarea strategica vs. cea administrativa" a managerului HR. Potrivit studiului realizat de revista noastra in parteneriat cu DC Skope, implicarea strategica a managerilor de resurse in activitatea companiilor a crescut considerabil la sfarsitul anului 2007, fiind impartita intre strategie si latura administrativa in proportii aproximativ egale.
Care ar fi explicatia?
Contributia HR managerilor pe linie strategica a crescut la 48,70% fata de aproximativ 19%, procent obtinut in vara lui 2007. Ceea ce inseamna ca rolul managerului de RU devine din ce in ce mai important in strategia unei companii. Totusi, inclinarea administrativa a activitatii acestuia se pastreaza in top cu 51,30%. Acest lucru se poate explica prin faptul ca multe dintre companii inca mai pastreaza ca organizare a departamentului de resurse umane structura unui departament financiar. Acest lucru reduce, practic, sansele unui manager HR de a se implica pe parte strategica. Pe de alta parte, e posibil ca multi manageri de resurse umane sa nu se simta inca pregatiti profesional si psihologic pentru a "lupta" alaturi de CEO pentru cresterea profitului companiei. Nevoia crescuta de a urma cursuri financiar – bugetare (18,9%) a acestor manageri vine in sprijinul afirmatiei de mai sus. Totusi, faptul ca rolul lor in sfera strategica a crescut constituie un semn bun pentru evolutia pietei de HR.
Latura psihologica – cea mai putin studiata
Activitatea de manager de resurse umane implica multe aspecte psihologice. Unele tin de particularitatile managerului ca persoana si personalitate, iar altele tin de specificul postului pe care il ocupa si de compania unde lucreaza. Desi aceste aspecte sunt foarte importante si stau de multe ori la baza dificultatilor intampinate de managerii de RU in munca lor, ele nu constituie subiecte de cercetare pentru multe dintre companiile care realizeaza studii de specialitate si fac publice si rezultatele. Inteligenta emotionala, intrapersonala, interpersonala, precum si nivelul de stres sunt aproape singurele aspecte psihologice abordate de cercetarile HR pana in acest moment.
Astfel, managerii de resurse umane sunt constiinciosi, buni lideri, stiu sa-i dezvolte pe ceilalti, sunt orientati catre clienti si isi constientizeaza foarte bine propriile emotii. Isi respecta angajamentele, isi tin promisiunile, isi asuma responsabilitatea pentru performantele individuale indiferent de nivelul acestora. Sunt deschisi si urmaresc selectarea unor relatii reciproc avantajoase. Sunt receptivi la asteptarile celorlalti, isi manifesta dorinta de a pastra relatii de lunga durata. Totusi, nu acorda un interes constant largirii sferei relatiilor, lucru destul de surprinzator avand in vedere cat de importanta este accesarea propriului networking pentru ocuparea unor pozitii organizationale cheie. Sunt destul de rezistenti la schimbare si mai putin flexibili. Managerii HR recunosc ca in medie, se simt nervosi sau tensionati o data – de doua ori pe saptamana.
De asemenea, au probleme cu increderea in sine: simtul propriei valori nu este bine reprezentat in randul managerilor de resurse umane participanti la studiu. Intampina dificultati in luarea deciziilor atunci cand sunt supusi incertitudinilor si presiunilor. In cazul unei perioade puternic conflictuale pentru angajati, cea mai mare parte a managerilor HR sunt plini de incredere si pregatiti sa aplaneze conflictul. Totusi, unul din cinci manageri recunosc ca apeleaza la ajutorul superiorului pentru rezolvarea acestor probleme. Uneori manifesta reticenta la feedback, chiar daca este constructiv, ceea ce duce la incetinirea procesului de autoperfectionare. Au o constiinta medie a limitelor si a puterilor proprii, adica nu invata mereu din propriile experiente.
Femeile din HR dau dovada de mai multa empatie, stiu mai bine sa-si construiasca relatii si au o mare capacitate de influentare. Barbatii din HR sunt orientati spre rezultate, mai adaptabili si reusesc mai usor decat femeile sa devina catalizatori a schimbarilor.
Primul studiu despre profilul managerului RU
Revista Cariere in parteneriat cu firma de cercetare, infrastructura, diagnoza si dezvoltare organizationala DC Skope a realizat in perioada 12-19 decembrie 2007 primul studiu care cerceteaza exclusiv profilul managerului RU. Rezultatele studiului HR Managers' Profile s-au bazat pe raspunsurile a 101 manageri de resurse umane din companiile private – cele cu capital strain fiind majoritare si avand mai mult de 150 de angajati. Companiile fac parte din toate sectoarele importante ale economiei din tara.
Majoritatea managerilor de HR sunt femei, cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani. Mai mult de jumatate dintre managerii de RU care au participat la studiu conduc departamente cu mai putin de cinci angajati. Profilul dominant al facultatii absolvite de respondenti este cel socio-psihologic, iar profilul dominant al studiilor postuniversitare cuprinde masteratul in Resurse Umane si MBA-ul.
Chestionarul a fost completat online de fiecare respondent in parte si a cuprins 15 intrebari. Studiul a abordat aspecte legate de viata profesionala si personala a managerilor HR. Aceste aspecte s-au referit la: strategie vs. latura administrativa in activitatea de manager RU, relatiile profesionale cu superiorul direct, rezolvarea problemelor de management, perioade aglomerate in activitatea de HR, stresul in departamentul HR, aplanarea situatiilor conflictuale, regulile in organizatie din perspectiva HR-ului, cursuri necesare pentru completarea pregatirii profesionale; aspecte importante in viata profesionala, aspecte importante in viata privata, aspecte ale consumului media.