PRIMUL SUMMIT HR pentru Europa de Est
Stamford Global este o companie internationala, care si-a propus sa sprijine nevoile de schimbare ale organizatiilor oferind traininguri pentru profesionisti si organizand in spatiul european o serie de evenimente de branding si marketing.
Pentru presedintele summitului, Michael Potter, Managing Consultant la MPA Consultants – U.K., cea mai mare problema cu care se confrunta sectorul resurselor umane in momentul de fata este migratia fortei de munca. "Numarul tinerilor este in scadere. Romania isi pierde talentele si nu are cu ce sa le inlocuiasca. Deja a fost nevoie de mana de lucru din China pentru a umple golurile de pe piata muncii, iar Bulgaria se confrunta cu aceeasi situatie".
Asa cum previziona corect un sondaj efectuat de World Federation of Personnel Management Association (WFMPA) in 2005, primele trei provocari actuale sunt managementul schimbarii, dezvoltarea leadershipului si eficienta organizationala. Si in Romania si in Bulgaria stabilitatea e de domeniul trecutului: organizatiile se transforma, fuzioneaza si se confrunta cu schimbari radicale. "Cand organizatiile sufera schimbari si oamenii trebuie sa se schimbe", spune Potter. A doua provocare pentru companii este criza de leadership la nivelul de middle management. Pentru rezolvarea acesteia, organizatiile trebuie sa se aplece mai mult asupra structurii corporatiste si a planului de succesiune, aflate in stransa legatura cu managementul talentelor, asa incat oamenii sa poata fi promovati mai rapid in organizatii. Rolul managerului de resurse umane se schimba, de la rolul traditional de manager de personal la acela de partener de business. Acum se asteapta de la managerii de resurse umane sa aiba competente comerciale, de business si sa se implice activ in planurile de dezvoltare a companiei. "Cei care nu se schimba vor esua. Doar organizatiile care au mentalitatea, dorinta si angajamentul necesar sa se schimbe, vor fi competitive. Se simte nevoia de a gandi anticipat, de a planifica oamenii potriviti, cu competentele potrivite. Solutia este planul de succesiune, planificarea strategica" avertizeaza Potter.
Legatura care se poate crea intre strategia de business si cea de resurse umane a fost intarita si de prezentarea Danielei Rohan, director de Resurse Umane la UniCredit Tiriac Bank. Ea a oferit informatii privind cele 37 de initiative de RU, create atat cu scopul de a facilita recrutarea numarului de persoane necesar dezvoltarii bancii UniCredit, cat si pentru a crea noua cultura organizationala si a creste gradul de motivare a angajatilor.
Profesorul Paul Turner, de la Ashcroft International Business School, a conclu-zionat ca provocarile cu care se confrunta profesionistii in resurse umane, in Romania si in alte state, sunt trei. Prima este determinata de schimbarile economice declansate de globalizare si efectele acestora asupra fortei de munca la nivel global. "E un razboi global pentru talente si sunt timpuri grele pentru recrutatorii nevoiti sa atraga, sa retina si sa dezvolte oamenii", a declarat pentru revista Cariere profesorul Turner. Cea de-a doua provocare este problema demografica, aparuta ca urmare a transformarilor uriase care se petrec in structura demografica a populatiilor din tarile europene. A treia provocare vine din schimbarea de atitudine si de comportament a oamenilor care au asteptari mai mari de la locul de munca in privinta echilibrului munca-viata, training si dezvoltare personala.
Din discutiile din cadrul Summitului a reiesit ca indiferent daca este vorba de Romania, Ungaria sau Bulgaria, problemele majore cu care se confrunta profesionistii de HR sunt retentia de personal si criza talentelor.
Yurga Draganova, HR Manager la Roca Bulgaria, a impartasit celor prezenti ca pentru compania sa cea mai mare problema este sa recruteze oameni pentru pozitiile administrative. "Daca fabrica este localizata in afara orasului (Varna), este foarte dificil sa convingi oamenii sa vina sa lucreze pentru tine". Pentru a face fata crizei de specialisti, compania sa a ales sa dezvolte parteneriate cu universitatile Varna si Schuman.
Luarile de pozitii din cadrul Summitului de la Bucuresti au convers catre ideea ca forta de munca imbatranita si cererea mare pentru muncitori calificati au creat o criza globala a talentelor. Managementul talentelor si retentia personalului sunt provocarile critice pentru managerii si profesionistii de resurse umane nu doar in Romania, ci in toata lumea. Recrutarea a inceput sa fie considerata o problema globala si nu specifica unei tari sau alteia. In viitor, companiile se vor axa si mai mult pe identificarea talentelor si isi vor muta operatiunile oriunde vor descoperi o noua sursa de forta de munca.