Previziunea netă de angajare, în scădere, în Capitală și în Ilfov
Studiul arată că cei mai optimiști sunt angajatorii din regiunea Sud care au raportat o Previziune Netă de Angajare de +28%, cea mai puternică din ultimii zece ani. Tot în regiunea Sud se raportează și cea mai consistentă îmbunătățire de la trimestru la trimestru, Previziunea consolidându-se cu 18 puncte procentuale față de trimestrul III/2018. Deși sunt favorabile și indică un ritm de angajare relativ, perspectivele din regiunea București și Ilfov sunt cele mai puțin luminoase din țară. Previziunea Netă de Angajare de +13% slăbește atât față de trim. III/2018, cu 2 puncte procentuale, cât și față de trim. IV/2018.
Un declin similar de la trimestru la trimestru și de la an la an se raportează și în regiunea Vest, unde Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul octombrie – decembrie 2018 este de +15%.
Perspectivele de angajare în Construcții s-au îmbunătățit considerabil
Trebuie să menționăm că cei mai optimiști sunt angajatorii din sectorul Construcții, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +36%, cea mai luminoasă din toate cele zece sectoare de activitate analizate și cea mai robustă prognoză din ultimii zece ani pentru acest sector (din trim. II/2008 până în prezent).
Perspectivele de angajare în Construcții s-au îmbunătățit considerabil față de trimestrul precedent, cu 16 puncte procentuale, și sunt cele mai îmbunătățite comparativ cu anul anterior din toate sectoarele analizate, consolidându-se față de trimestrul IV/2017 cu 25 de puncte procentuale.
La nivel de țară angajatorii români prognozează cel mai puternic climat de angajare din ultimii 10 ani. Planurile de angajare din trimestrul IV/2018 sunt cele mai optimiste din Europa, la egalitate cu Slovenia, și în topul celor mai optimiste din lume.
*** Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor. Pentru țările care au acumulat date cel puțin 17 trimestre consecutiv, printre care și România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepția cazului în care se specifică altfel.