Piața muncii: Trenduri în resurse umane pentru 2022
Locuri de muncă există, candidați există, voință există… să ne apucăm de treabă! Cam așa s-ar descrie pe foarte scurt situația la zi în resurse umane și planurile pentru anul 2022, așadar: Piața muncii: Trenduri în resurse umane pentru 2022.
Precum 2020, și 2021 a avut de trecut obstacolele lui pe piața muncii. Diferența majoră a fost că anul trecut, în ciuda tuturor dificultăților și restricțiilor, angajările s-au întâmplat într-un ritm mult mai intens decât în primul an de criză.
Companiile au demonstrat că sunt în continuare pregătite pentru munca de la distanță, iar candidații, că se pot adapta rapid la noile condiții de lucru. Desigur, viitorul angajărilor în 2022 e strâns legat de evoluția situației sanitare și a nivelului de restricții, dar, în cea mai mare parte, piața muncii ne anunță că va menține un trend ascendent și că trebuie să ținem cont de tendințe. Care să fie acestea?
Viteza, esențială în recrutare
Conform unei platforme de recrutare, numărul de joburi și numărul de aplicări sunt în creștere, ceea ce înseamnă că și lupta pentru talente va deveni mai acerbă. Soluția, deci? Viteza de recrutare. Folosind inteligența artificială și cele mai eficiente metode de recrutare, aceasta îți poate aduce talente cheie în timp record, chiar și pentru cele mai complexe roluri din compania ta.
Citește și: Structura anunțurilor de recrutare, cartea de vizită a angajatorului
Transparentizarea salariilor
E clar că beneficiile contează la fel cum contează și brandul de angajator, dar nimic nu e mai convingător într-un anunț de angajare precum e SALARIUL.
După un 2020 pandemic, cu plafonări și scăderi salariale, angajații români au devenit din ce în ce mai sceptici în 2021 în fața expresiilor precum „salariu competitiv” sau „salariu atractiv”, astfel că, în 2022, ei cer, mai mult ca niciodată, venituri transparente de la angajatori.
Topul priorităților în People Management
Mai departe de tactici, e bine să privim și către procese și să vedem exact ce trebuie să schimbăm la felul în care ne organizăm procedurile de recrutare și retenție.
Conform unui studiu, făcut de Gartner, pe un eșantion de 550 de lideri în HR, topul priorităților în People Management pentru 2022 va include:
- Regândirea proceselor de recrutare în jurul abilităților și nu a rolurilor – 47% dintre respondenții unui studiu realizat de o platformă de recrutare din România nu știu ce abilități au angajații lor, în timp ce 40% au răspuns că nu pot dezvolta soluții de skill development suficient de rapid pentru a acoperi nevoile companiei.
- Crearea unui context în care schimbările sunt și Pozitive – 55% au observat că angajații lor sunt epuizați din cauza schimbărilor din ultimii ani. Mai mult, într-un alt studiu Gartner, cercetătorii au descoperit că micile schimbări (colegi noi, manageri noi, proceduri noi) sunt mai frecvente și cu 2,5% mai obositoare pentru angajați decât marile schimbări organizaționale.
- Înțelegerea și integrarea viitorului muncii– 49% susțin că nu au niciun plan concret în ceea ce privește adaptarea strategiei lor la viitorul muncii, în timp ce o treime spun că iau în considerare doar munca remote. Dar adevărul e că pandemia a adus mult mai multe schimbări importante în felul în care se muncește astăzi și e important să ținem cont de tendințe în restructurarea strategiei de People Management.
Citește și: People first! O lecție de iubire și curaj
*Datele expuse în acest material, Piața muncii: Trenduri în resurse umane pentru 2022, au fost extrase dintr-un studiu al platformei de recrutare eJobs.
**Photo by Arpit Agrawal on Unsplash