Piața muncii în 2021: mai multe recrutări și angajări
Anul 2021 va fi unul al revenirii, atât din punct de vedere economic, cât și al angajărilor, arată datele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză publicate zilele acestea. Astfel, numărul mediu de salariați ar urma să crească cu 1,3% în 2021, față de 2020, conform Prognozei de Iarnă 2021.
Din punct de vedere al recrutărilor, datele noastre arată că anul trecut aproximativ 70% din rolurile recrutate au reprezentat înlocuiri și doar 30% au fost roluri noi. În 2021, ne așteptăm să recrutăm 50% roluri noi și 50% înlocuiri de manageri.
Dacă la capitolul bază de date în ceea ce privește top și middle management stăm foarte bine, deoarece piața românească oferă profesioniști foarte buni, în 2021 provocarea va fi în continuare recrutarea de specialiști. În primul rând, avem o lipsă a acestora pe piață, mulți preferând să lucreze în companii din străinătate, iar în al doilea rând, ne confruntăm cu mentalitatea generațiilor Y și Z. Din punct de vedere profesional, al tehnologiei și digitalizării, candidații tineri sunt foarte evoluați, însă întâlnim provocări legate de soft skills, toleranță și adaptabilitate.
Un alt pronostic al nostru pentru 2021 va fi acela că munca de acasă va continua în industriile care vor permite acest lucru. Aproximativ 50% vor lucra alternativ, de acasă și de la birou, iar 30% vor lucra numai de acasă și numai 20% se vor întoarce în totalitate la birou. Mediul de lucru pentru munca în mod fizic va fi preponderent în centre de coworking, iar cererile de angajări remote vor crește în continuare și în 2021.
Candidații se vor orienta anul acesta către companii stabile, orientate către angajați, flexibile și cu posibilitatea de a le oferi oportunități de dezvoltare a carierei. Pachetul salarial va rămâne și el important, dar nu în prim-plan.
Angajatorii vor cauta preponderent manageri cu experiență de a crea strategii pe termen scurt și mediu, care se adaptează ușor schimbărilor, cu viziune, cu competențe de lideri, capabili să coordoneze și motiveze echipele de la distanță. Companiile ar trebui să se concentreze pe retenția angajaților, motivarea lor și crearea unui employer branding și mai puternic.
Printre cele mai căutate roluri estimăm că vor fi cele de director financiar, de operațiuni, transformare și vânzări. De asemenea, specialiștii IT, marketing și comunicare, precum și cei din sectorul de banking și pharma vor fi în topul preferințelor angajatorilor.
În ceea ce priveşte oraşele în care se caută cei mai mulţi specialişti cu studii superioare, pe primul loc se află Capitala, urmată de Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov.
Interviurile recrutorilor se vor desfășura în continuare online în proporție de 70%. De asemenea, trendul digitalizării și al înlocuirii unor roluri cu softuri va continua, ceea ce va conduce la creare de noi roluri.
Economia și piața muncii vor depinde, din păcate, și în 2021 de evoluția pandemiei, de măsurile și strategiile guvernamentale de prevenție, vaccinare, ajutoare pentru redresarea economiei. Redresarea sectoarelor din aeronautică, automotive, HoReCa și turism vor avea o contribuție importantă la redresarea pieței muncii și a economiei, alături de menținerea măsurilor de sprijin financiar destinate angajatorilor și angajaților, precum șomajul tehnic și Kurzarbeit.
Companiile care au rezistat anului 2020 și s-au adaptat cu succes noii realități vor fi mai relaxate și își vor continua planurile de dezvoltare și implicit recrutările anul acesta. Însă nu putem vorbi de aceeași relaxare și în rândul angajaților. Majoritatea au fost afectați de stresul pandemiei, teama pierderii job-ului, incertitudine și schimbările bruște privind modul de lucru. De aceea, managerii direcți și psihologii au un rol important în această perioadă pentru a menține un echilibru în companie și în rândul angajaților.