Piaţa de outsourcing din România, de 10 ori mai mică decât media europeană
Peste 200.000 de angajaţi români sunt procesaţi prin outsourcing, potrivit datelor Smartree. Nici la nivel regional România nu se situează foarte bine în ceea ce privește piața de salarizare. Ca rată de adopție, țara noastră se află sub cele din Europa Centrală, precum Cehia, Polonia, Ungaria, dar peste Bulgaria și Republica Moldova.
Pe de altă parte, Germania stă foarte bine la acest capitol, peste 50% dintre companiile de acolo alegând salarizarea angajaților prin outsourcing. Țările nordice externalizează, de asemenea, foarte mult serviciile de HR pentru administrarea și salarizarea angajaților, dar şi Marea Britanie.
”Motivul pentru care există această mare diferență între România și țările din Europa de Nord și de Vest ține de gradul de maturitate a piețelor. În plus, în aceste țări, specialiștii în zona de salarizare au devenit foarte greu de găsit și reținut în companii, trend care se va propaga în curând și în România”, explică Bogdan Badea, Business Development & Strategic Alliances Director în cadrul Smartree.
Cu toate acestea, piața locală de profil va crește, pe măsură ce tot mai multe companii multinaționale vor deschide birouri în România, crede specilaistul.
Avantaje outsourcingului
PotrivitSmartree, principalele avantaje care conving companiile să opteze pentru outsourcing în cazul procesului de salarizare sunt creșterea confidențialității privind datele salariale, externalizarea riscului, diminuarea costurilor și controlul serviciilor. Compania de outsourcing va asigura permanent procesele necesare, având o echipă specializată în acest sens.
Un alt avantaj vizibil este legat de timp. Conform mai multor studii de specialitate, peste 50% din timpul de lucru în cadrul departamentelor de HR din companii este dedicat zonei administrative, care în mare parte include operațiunile de salarizare.