Perioada sabatică: Cum explici unui angajator acest gol din CV-ul tău
„Angajaţilor le este dificil să se deconecteze de la muncă, aşa că mulţi au nevoie să stea o perioadă îndelungată departe de birou ca să îşi regăsească cu adevărat echilibrul interior”, spune Rohan Mahadevan, vicepreşedinte senior al diviziei Asia-Pacific din cadrul PayPal.
Ce-i drept, într-o lume hiperconectată, în care eşti disponibil pentru job aproape tot timpul şi poţi fi găsit la un singur click sau mesaj distanţă, te încearcă (iar pe unii, îi şi doboară) senzaţia de copleşire. Care nu trece întotdeauna cu un city break şi nici măcar cu un concediu de 10 zile.
Deci perioada sabatică reprezintă o soluţie pentru unii. În fapt, potrivit unui studiu realizat în ţara noastră de My HR Lab, 80% dintre intervievaţi au spus că se gândesc de multe ori la acest lucru.
Iar dacă în sfârşit reuşeşti să îţi iei mai mult timp liber de la job, cu lunile sau chiar un an, revenirea în câmpul muncii poate reprezenta o provocare.
Rohan Mahadevan spune pentru CNBC că poţi explica sincer unui angajator de ce există un gol în CV-ul tău, iar sinceritatea este cea mai bună soluţie: „Nu prezenta motivele pentru care ţi-ai luat perioada sabatică, ci lucrurile pe care ţi-ai dorit să le obţii ca urmare a acestei experienţe. Nu intra, însă, în prea multe detalii, căci nu are rost să laşi impresia că te stresezi uşor la muncă”.
Iată cum poţi prezenta perioada sabatică în CV, ca angajatorii să nu se gândească la acest lucru ca la un gol:
- Menţionează doar anii, nu şi lunile, atunci când îţi prezinţi activitatea;
- Renunţă la modelul clasic de CV, în care îţi prezinţi experienţa profesională în ordine cronologică, şi adoptă modelul CV-ului bazat pe competenţe, în care să reliefezi proiectele la care ai lucrat, abilităţile dobândite, dar şi alte lucruri legate de formarea ta profesională;
- Scrie în CV toate activităţile de voluntariat sau relevante pentru cariera ta pe care le-ai făcut în perioada sabatică. Menţionează ce ai învăţat ca urmare a acestei experienţe şi cum te-au ajutat călătoriile în dezvoltarea ta profesională.
„În acest fel, un potenţial angajator vede într-o lumină pozitivă perioada sabatică. Mai mult, îi transmiţi că bateriile tale sunt complet încărcate şi ai capacitatea să abordezi un nou traseu profesional cu mai mult entuziasm”, explică Rohan Mahadevan.
CITEŞTE ŞI:
-
Concediu sabatic și concediu pentru dezvoltare personală, cele mai noi beneficii oferite de o firmă care face angajări în București
-
Românii care își iau un an liber de la job, ca să se reinventeze
- De la burnout la cut off