Pensiile facultative. Ce castiga angajatorii?
Reducerea fluctuatiei de personal
Incepand cu luna mai, una dintre solutii o reprezinta pensiile facultative. Companiile pot participa alaturi de angajati la plata contributiilor la un fond de pensii, in limita a 15% din salariul brut al angajatilor. Avantajele sunt insa de ambele parti. Pentru o companie, includerea unei pensii facultative in pachetul salarial al unui angajat contribuie in mare masura la reducerea fluctuatiei de personal. Solutia este evident una mai putin costisitoare decat cea a inlocuirii angajatilor care parasesc compania cu altii noi. Motivele nu sunt greu de ghicit. Experienta dobandita de angajat in cadrul companiei ar putea fi folosita in beneficiul altui angajator, uneori concurent direct; cheltuielile cu perfectionarea personalului (cursuri, specializari, teambuilding-uri etc.) nu mai pot fi recuperate, costurile de adaptare a noului angajat la cerintele noului loc de munca se reflecta in final tot in bugetul companiei. La acestea se adauga eventualele probleme de integrare in colectiv a angajatului, care pot sa apara la schimbarea unui loc de munca cu altul si care pot sa afecteze randamentul unui departament sau chiar al intregii organizatii. Pensiile facultative constituie un instrument menit sa contribuie la diminuarea sau chiar eliminarea acestor fenomene. Si asta pentru ca, spre deosebire de alte tipuri de beneficii oferite de companii (autoturism de serviciu, tichete cadou etc.), pensiile raspund unei nevoi sociale de prima importanta pentru angajati, cea a asigurarii unor venituri decente la varsta retragerii din activitate.
Deductibilitatea
In al doilea rand, participarea companiei la plata unei parti a contributiei angajatului la o pensie facultativa inseamna o cheltuiala suplimentara mult mai mica decat alte forme de motivare din pachetele salariale. Confom legii, contributiile platite de angajator in numele angajatilor sunt deductibile pentru companie in limita a 200 de euro/an. Prin aceasta, impozitul platit la stat pe profitul obtinut de companie va fi mai mic, venitul net al angajatilor va fi afectat intr-o mica masura, iar compania va reusi sa-si pastreze oamenii-cheie.
Pentru departamentele de resurse umane ale organizatiilor, etapele necesare pentru a oferi pensii facultative angajatilor sunt simplu de parcurs. Primul pas este stabilirea unui procent din venitul brut al angajatilor cu care compania va participa la plata contributiilor. Al doilea pas este plata directa de companie a contributiilor catre fondul de pensii facultative ales de angajat.
Nu in ultimul rand, este necesar ca angajatorul sa faciliteze accesul angajatilor la informatiile privind fondurile de pensii. Primul fond autorizat sa functioneze pe piata pensiilor facultative este cel al grupului ING, compania olandeza fiind, de altfel, si liderul asigurarilor de viata din Romania, cu o cota de circa 40% din piata de profil.