Orașele în care ai cele mai mari șanse să îți găsești un job
Țara noastră pune la dispoziție, în total, 5 universități politehnice de top, 59 de universități care au facultăți de profil și 174 de colegii private care oferă studii în IT. De aici, specialiștii Brainspotting au numărat 7.000 de absolvenți la nivel național, gata să ocupe posturi în companii. Și iată ce vor recrutorii de proaspeții absolvenți:
”În contextul curent, orice specialist IT trebuie să fie dispus şi capabil să înveţe într-un timp foarte scurt noi tehnologii de care un angajator poate avea nevoie la un moment dat. În acelaşi timp, trebuie să fie preocupat de propria dezvoltare, să investească continuu în formare şi în diversificarea cunoştinţelor şi a numărului de tehnologii cunoscute." , a declarat pentru Revista CARIERE, Silvia Mogoș – Recruitment Specialist Orange România.
„Dacă acum 5 ani tehnologiile folosite erau relativ limitate şi odată adoptate pentru un anumit proiect, acestea nu se schimbau în decurs de un an, în momentul acesta în proiectele IT tehnologiile se pot schimba chiar de mai multe ori pe parcursul unui an, de aici şi nevoia de adaptare a celor care lucrează în domeniu.”, completează specialistul.
Bucureștiul – cel mai ofertant oraș
După cum ne așteptam cu toții, Capitala concentrează mai bine de 50% din forța de muncă disponibilă în domeniul IT, cea mai mare diversitate de skilluri pe care le putem întâlni la un candidat, dar și cele mai mari salarii la nivel național. Mai mult, zeci de giganți din diverse industrii non-IT (OMV- Petrom, BCR etc) și-au adus departamentele tehnice în București, suplimentând astfel cererea de muncă din domeniu.
Totuși, deși Bucureștiul reprezintă o opțiune și pentru alte câteva sute de absolvenți de profil din provincie, recrutorii se plâng în continuare de o lipsă a profesioniștilor.
”În România, în ultimii ani numărul proiectelor şi investiţiile în ceea ce înseamnă cercetare şi dezvoltare de software au crescut vertiginos, într-un ritm care nu poate să fie susţinut prin numărul curent al specialiştilor. Cantitatea livrată este strâns legată de ponderea resurselor specializate disponibile în piaţă. Soluţia imediată poate consta în programe de calificare care să acopere lipsa cunoştinţelor în ceea ce priveşte noile tehnologii. " , precizează Silvia Mogoș.
Companiile din telecom investesc continuu în dezvoltarea angajaților prin traininguri, workshopuri, acces la platforma de e-learning, dar şi o serie de cursuri diferite de cele strict legate de competenţele profesionale.
Cei mai căutați angajatori pe zona de IT din București:
Timișoara – devansată de Cluj
Din cei 319.000 de locuitori, 1.100 de studenți își încheie studiile superioare în domeniul IT&C în fiecare an, în orașul care, până de curând, era al doilea cel mai puternic hub din domeniu.
Cu toate acestea, Timișoara rămâne în continuare un oraș care găzduiește numeroase companii de profil lucru care face ca piața locală din domeniu să se apropie de valorile de dinaintea crizei.
Angajatorii de top din IT – Timișoara:
Iașiul – orașul care atrage cel mai puțini investitori
Veste deloc surprinzătoare în contextul în care regiunea Moldovei este cea mai săracă în ceea ce privește investițiile în infrastructură și administrația locală, lucru care alungă investitorii.
Iașiul adună 20 de companii de profil (majoritatea companii mici, cu 500-800 de angajați), 4 universități care au facultăți în domeniul IT&C – cifre deloc îmbucurătoare ținând cont de numărul de locuitori ai orașului și potențialul economic și educațional.
Topul angajatorilor in IT – Iasi
Clujul – mic, dar puternic
Un oraș mic ca dimensiuni, dar mare ca valoare și populație activă, Clujul găzduiește 320.000 de locuitori și 1.700 de absolvenți de facultăți de IT&C în fiecare an, plansându-se pe locul 2, după București, la acest capitol.
Regiunea a atras, în ultimii patru ani, investitori de anvergură care s-au stabilit și dezvoltat acolo. Numărul mare de profesioniști în domeniile bine plătite, infrastructura dezvoltată și calitatea bună a educației în toate domeniile a făcut ca giganții internaționali să vadă în micul oraș o oportunitate de creștere.