Obține o diplomă, o recomandare și șansa de a lucra într-o companie de top
Această tendință nu a trecut neobservată de universitățile din afară care deja au început să își marketeze ofertele, una dintre aceste instituții fiind Mohawk Collage din Canada, ai căror reprezentanți au venit în România pentru a prezenta programele puse la dispoziția potențialilor studenți.
Situat în vecinătatea orașul canadian Hamilton, din statul Ontario, colegiul oferă potențialilor candidați posibilitatea de a studia una din cele 120 de discipline destinate studenților internaționali, potrivit spuselor Gabrielei Covaci, reprezentanta instituției de învățământ și reprezentanta echipei care a venit în România.
Costurile necesare urmării cursurilor colegiului se ridică la 6.000 de dolari canadieni pe semestru, la care se adaugă 300 de dolari lunar, minim, pentru locuit. În taxa de „tuition” este inclus și costul de transport. Pe de altă parte, reprezentanții Mohawk Collage oferă lunar între100-200 de dolari, bani ce pot fi utilizați de studenți pentru a-și cumpăra de mâncare sau pentru a se duce în diverse excursii.
Cum poți ajunge să studiezi la Mohawk?
Candidatul trebuie să trimită diploma de Bacalaureat, însoțită de foaia matricolă către reprezentanții colegiului, aceștia urmând să verifice dacă informațiile menționate sunt adevărate. După acest pas, reprezentanții instituției îl vor contacta pe candidat pentru a selecta un maximum de patru programe la care vrea să aplice. „Există o aplicație online pe ontariocolleges.ca, site-ul ministerului educație, unde candidații pot alege colegiul, specializarea pe care vor să o urmeze și programul. Acolo ei au dreptul să aleagă 4 programe, deoarece s-ar putea ca pe un anumit program să nu mai fie locuri disponibile”, precizează Gabriela Covaci.
După selectarea programelor, candidatul primește un „letter of acceptance pending”, document pe care îl va prezenta la ambasada Canadei pentru a putea aplica pentru viza de student. Odată obținută viza, candidatul trebuie să plătească taxa de școlarizare pentru primul semestru, practic aici luând sfârșit procesul de admitere. „Mai este și un test de engleză, dar nu este obligatoriu pentru înscrierea în școală”, adaugă Gabriela Covaci, care îi sfătuiește totuși pe viitorii studenți să îl susțină în țară, înainte de a pleca în Canada.
98% rata de angajare după absolvire
Studenții colegiului pot opta pentru două tipuri de programe, programe normele de studiu și programe co-op, care îmbină partea teoretică cu practica în diverse companii cu care instituția are parteneriate. Chiar și studenții care nu urmează programele co-op pot pune în practică cele învățate, luându-și joburi pe perioada vacanței. „Studentul nu va fi trimis să lucreze la McDonalds, ci eu mă duc să îi găsesc un job în zona în care el își face studiile, ca până trece în anul doi să aibă deja cunoștințele practice despre lucururile învățate în primul an” afirmă Gabriela Covaci, care se ocupă și de divizia de employment din cadrul colegiului.
Acest lucru face ca marea majoritate a absolvenților instituției de învățământ să își găsească un job în maxim un an de la finalizarea cursurilor. „98% este rata noastră de angajare într-o perioadă de șase luni până la un an după absolvire” declară reprezentanta Mohawk.
Totuși, majoritatea studenților internaționali care urmeaza cursurile facultății canadiene se întorc în țările de origine. Acest fapt are la bază două motive: pentru că în Canada nu se poate obține permis de muncă decât pe maximum trei ani de zile – permisul se acordă pentru o durată de un an și trebuie înnoit anual – dar și pentru că studenții aleg să studieze și să facă practică într-o companie multinațională din Canada, care are deschisă o filială în tara natală și astfel ar avea o șansă mai mare să obțină jobul dorit în cadrul companiei din țara sa.
„În 90% din cazuri, studenții se întorc în țările de origine. Pentru că majoritatea vin la noi cu următoarea idee: studiază la Mohawk, iar când pleacă din campus ne cer scrisori de recomandare. Studentul pleacă cu scrisoare de recomandare de la Telus Canada, spre exemplu, știind că firma deschide filială în România. Iar când el va veni în România cu această scrisoare de recomandare, șansele lui de a se angaja la Telus cresc considerabil. Ei chiar asta targetează. Când le căutam job îi întrebăm dacă au vreo preferința de companie în care ar vrea să lucreze. Și se observă că preferința este către companiile pe care ei le au în țara lor. Ca să poată să aibă o rampă de lansare sau o intrare”, subliniaza Gabriela Covaci.
În prezent în cadrul colegiului studiază aproximativ 25 de studenți internaționali români, la care se adaugă alți români care sunt rezidenți în Canada, în orașul Hamilton existând o comunitate de circa 8.000 de persoane care au emigrat din România.