O nouă platformă de recrutare pentru studenţi şi absolvenţi
Potrivit studiului, majoritatea studenţilor şi absolvenţilor, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, e de părere că oferta de joburi entry-level ar trebui îmbunătăţită. În scenariul în care aceștia nu își găsesc un job potrivit profilului de formare, 36% declară ferm că își redirecționează căutările spre oferte din afara specializării, în timp ce 49% spun că ar lua opțiunea în considerare.
Aceștia semnalează ca principale dificultăți în obținerea unui loc de muncă lipsa de experiență în domeniu (75%) și cerințele prea complexe ale angajatorilor (21%).
Studenții și absolvenții sunt de părere că este nevoie de acordarea unor internshipuri sau stagii de practică încă din timpul facultății, astfel, în lipsa experienței în domeniu, recrutorii ar trebui să ia în considerare la interviul de angajare motivația candidaților de a învăța.
În ceea ce îi privește pe angajatorii respondenți, principala tactică menționată de aceștia în recrutarea tinerilor este cea a recomandărilor interne. Acesteia i se adaugă, ca tactici secundare, anunțurile pe platformele online de joburi și anunțurile în social media.
Angajatorii au declarat că cele mai importante cerințe la angajare sunt proactivitatea candidaților, cunoștințele temeinice în domeniu și capacitatea de a lucra în echipă. La întrebarea ”Care este principalul motiv pentru care un student/absolvent nu obține un job entry level?”, răspunsul unanim a fost acela al lipsei de motivație și perseverență.
În cadrul serviciului Ctrl-D Joburi, companiile pot posta gratuit anunțuri de oferte de muncă entry-level și internshipuri din aceste trei domenii, iar potențialii candidați pot aplica ușor printr-un formular, fără a fi necesară crearea unui cont.