Norvegia a eliminat restricţiile de pe piaţa muncii. Joburi cu lefuri fabuloase îi așteaptă pe români
Guvernul norvegian este de părere că eliminarea acestor restricţii nu va produce perturbări pe piaţa muncii din Norvegia, caracterizată în prezent prin stabilitate şi o rată scăzută a şomajului, potrivit unui comunicat al Ambasadei Regale a Norvegiei.
Ministerul Afacerilor Externe salută decizia guvernului Regatului Norvegiei de a elimina restricţiile privind accesul pe piaţa norvegiană a muncii pentru cetăţenii români, începând din 15 iunie, se arată într-un comunicat al ministerului. „Liberalizarea totală a pieţei norvegiene a muncii pentru cetăţenii români reprezintă un factor favorizant în consolidarea relaţiilor economice româno-norvegiene şi un element de susţinere a comunităţii româneşti din Regatul Norvegiei. Prin liberalizarea pieţei muncii, executivul norvegian transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene şi care se regăsesc şi în Spaţiul Economic European.”, se mai arată în comunicatul dat publicităţii de MAE.
Criza m-a ajutat să am un trai mai bun
Mihai Andrei, în vârstă de 34 de ani, din Ploieşti, este inginer. Tânărul s-a văzut nevoit să îşi caute un job peste hotare după ce, acum trei ani şi jumătate, a fost disponibilizat din cauza crizei economice ce a afectat întrega piaţă a muncii din România. „În 2009, firma pentru care lucram a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă şi au început să se facă restructurări. Cum am fost ultimul venit în companie, m-am trezit fără loc de muncă încă din primul val de disponibilizări. Mi-am căutat un alt job în Ploieşti vreo două luni de zile, însă fără niciun rezultat”, îşi aminteşte Mihai de acea perioadă. Aşa că, tânărul a apelat la o firmă de recurtare şi plasare forţă de muncă pentru străinătate. „Nu voiam un job în Spania sau Italia. Ştiam că şi acolo sunt probleme mari şi riscam să nu am o slujbă pentru mult timp. Compania la care am apelat mi-a spus că pot să aplic la un job de inginer pentru Norvegia. Am fost selectat la interviul direct cu angajatorul şi în cele din urmă am reuşit să obţin postul. Practic, criza m-a ajutat să am un trai mai bun. Despre bani ce să vă spun? E prea mare diferenţa să pot face o comparaţie între căştigul de aici şi cel din ţară. Câştig 5.000 de euro pe lună, sunt mulţumit, vin în vacanţe acasă să-mi văd familia, vin şi ei să mă viziteze, dar în România nu am să mă întorc niciodată.”, afirmă Mihai Andrei.
Oferte de muncă pentru românii care vor să lucreze în Regatul Norvegiei
Companiile de recrutare şi selecţie pentru străinătate au scos la concurs sute de locuri de muncă pentru statul scandinav. Se găsesc oferte de muncă pentru Norvegia în toate domeniile de activitate, atât pentru persoanele cu studii superioare, cât şi pentru cei cu studii medii, profesionale şi lucrătorilor necalificaţi. Lefurile sunt atractive: între 17 şi 23 de euro pe oră. Exprienţa în domeniul vizat pentru aplicarea unui loc de muncă şi cunoaşterea limbii engleze la nivel conversaţional sunt cerinţe de bază pentru a putea pune mâna pe un post pentru statul scandinav.
8.000 de euro pe lună pentru medici specialişti
În perioada 13.06.2012 – 12.06.2012, pe platforma online a companiei de recrutare Tjobs.ro au fost înregistrate 13.718 de aplicări la anunţurile de muncă în Norvegia. Numărul total de oferte de muncă în această ţară, înregistrate pe Tjobs.ro în aceeaşi perioadă, a fost de 1.625. „Comparând aceste două cifre, numărul aplicărilor şi numărul ofertelor, se observă un interes ridicat al românilor faţă de locurile de muncă vacante în statul scandinav. Mai exact, numărul aplicărilor a depăşit de peste şapte ori numărul ofertelor, iar numărul căutărilor efectuate pe Tjobs.ro ce au vizat munca în Norvegia a depăşit, în perioada 13.06.2012 – 12.06.2012, de douăsprezece ori numărul ofertelor de muncă”, afirmă Brânduşa Ciucă, PR Manager al Tjobs.ro.
În acest moment, pe Tjobs.ro, sunt disponibile 169 de oferte de muncă pentru această ţară. 50 de oferte sunt destinate medicilor specialişti. Se asigură cazarea, masa, transportul, iar salariul este cuprins între 5.000 şi 8.000 de euro. Mai exact, se caută medici din următoarele specializări: psihiatrie adulţi (inclusiv psihiatrie forensica, adictologie, lucru cu imigranti), cardiologie (ideal cu dublă specializare în Medicina Internă, dar nu obligatoriu), urologie, geriatrie, radiologie, pediatrie (inclusiv cu experienţă în Oncologie, Hematologie, Neonatologie, Neurologie), anatomie patologică (dintre care un post – cu experienţă în Hemato-Patologie şi două cu experienţă în Citologie), pneumologie (ideal, cu dublă specializare în medicina internă) şi medicina muncii.
Experienţa de minimum şase luni este obligatorie, iar în etapa de selecţie este necesar un nivel avansat de limba engleză (B1).
Joburile sunt full-time, iar contractele sunt pentru spitale şi clinici de stat. Se oferă un program flexibil şi gratuit de pregătire lingvistică şi de integrare culturală ce poate fi urmat mai întâi de acasă şi apoi în campusul Paragona. În plus, veţi primi suport financiar pe toată durata programului de pregătire şi asistenţă la înregistrarea şi relocarea în tara de destinaţie.
Radiologii, câştiguri de 114.000 de euro pe an
Alte zece oferte sunt destinate medicilor radiologi, oferta salarială ajungând până la 114.000 de euro pe an. Şi asistenţii medicali au la dispoziţie 17 oferte de muncă în statul scandinav, remuneraţia pentru aceste poziţii fiind cuprinsă între 1.700 şi 3.000 de euro lunar.
Pe lângă ofertele de muncă destinate personalului medical şi sanitar se numără şi cinci poziţii pentru bucătari cu studii în domeniu, oferta salarială fiind negociabilă, în funcţie de experienţă şi calificare.
„Nu trebuie să ne aşteptăm la un exod. Sunt diferenţe majore între Norvegia şi Italia sau Spania”
„Odată cu ridicarea restricţiilor pentru românii care doresc să muncească în Norvegia, numărul celor care vor opta pentru ofertele din această ţară va creşte proporţional cu numărul ofertelor de muncă, dar nu trebuie să ne aşteptăm la un exod, la fel cum s-a întâmplat în cazul Italiei sau Spaniei, şi asta din mai multe motive. Ofertele de muncă venite din partea Italiei şi Spaniei au fost axate mai mult pe munca sezonieră şi necalificată şi au fost mult mai numeroase decât cele venite din partea Norvegiei, mai puţine la număr şi destinate, în proporţie mai mare decât în cazul acestor două ţări, personalului calificat şi absolvenţilor de studii superioare”, susţine cu tărie Brânduşa Ciucă, care mai spune că nu trebuie uitată nici bariera de limbă. „Dacă pentru un român este relativ uşor să înveţe destul de repede, cel puţin la nivel conversaţional, italiana sau spaniola, nu se poate spune acelaşi lucru despre limba norvegiană. Şi, bineînţeles, clima este şi ea un factor important”, conchide specialista.
Arhitecţi, decoratori interior şi stomatologi pentru statul scandinav
Şi compania de recrutare Work Experience a pus la bătaie numeroase locuri de muncă pentru Norvegia în aproape toate domeniile de activitate, în cadrul programului „Work Eperience Norvegia”. Iată domeniile şi poziţiile vacante:
- Construcţii: tâmplar, fierar betonist, zidar, pietrar, faianţer, gresier, zugrav, instalator, montator schele, maiştrii, operatori maşini industriale, ingineri constructori, electricieni, muncitori la asfaltări drumuri, macaragiu, muncitori pe acoperişuri, îngrijire spaţii verzi.
- Oferte pentru locaţii industriale: instalator industrial, operatori CNC, programator CNC, sudor, fierar, miner, mecanic, mecanic auto, vopsitori maşini, tinichigii, tehnicieni HVAC.
- Şantiere navale: electrician, mecanic, instalator, vopsitor, inginer mecanic, sudor.
- Logistică: şoferi, şoferi taxi, şoferi autoboze, şoferi tir, manager de depozite, asistent import, operator forklift.
- Sănătate: medici specialişti, stomatologi, asistente medicale, ajutor de asistente medicale, îngrjitoare.
- IT: ingineri, programatori, tehnicieni, web-designeri, administratori de reţea, administratori baze de date.
- Ingineri: ingineri constructori, ingineri mecanici, ingineri tehnici, bioingineri.
- Hospitality: receptionişti, ospătari, bucătari, cameriste.
- Petrol şi gaze: muncitor industrial calificaţi, instalatori industriali, ingineri, muncitori la producţie, sudori.
- Alte poziţii: măcelar, agent asigurări, arhitect, decorator interior, grădinar, farmacist, electrician.
Remuneraţie atractivă: între 17 şi 23 de euro pe oră
Aplicanţii trebuie să aibă între 25 şi 50 de ani, experienţa este obligatorie. Pentru poziţiile calificate ce presupun experienţă, candidaţii trebuie să dovedească un minim de cinci ani vechime în profesia pentru care aplică. În plus, pentru aceste poziţii aplicanţii trebuie să prezinte diplome sau certificate care să ateste experienţa profesională. Toate documentele trebuie traduse în limba engleză”, spune reprezentanţii firmei Work Experience.
Este bine de ştiut că poziţiile de răspundere necesită un nivel cel puţin mediu de limba engleză în funcţie de specificul ofertei şi cerinţele angajatorilor. De asemenea, cunoaşterea a încă unei limbi de cirulaţie internaţională constituie un avantaj.
Lefurile sunt mai mult decât mulţumitoare. „Salariul brut este cuprins între 130 şi 190 de coroane norvegiene (adică între 17 şi 23 euro pe oră). „Acesta depinde de poziţia pentru care a fost selectat fiecare aplicant, experienţele anterioare, eventuale diplome, certificate, nivelul limbii engleze”, mai spun reprezentanţii firmei de recrutare.
Durata contractelor este de minimum şase luni.
Se lucrează minimum 54 de ore pe săptămână. Orele lucrate peste program sunt plătite ca ore suplimentare.