Nesiguranta economica – firmele prefera angajarile pe perioada determinata
Trendul recrutarii pe perioada determinata este cauzat de lipsa de vizibilitate in privinta evolutiei economice pe termen mediu si lung.
„Am observat ca aceste contracte pe perioada determinata (de la 2-3 luni pana la jumatate de an) nu au ramas doar in zona personalului direct productiv, ci, de multe ori, se aplica si functiilor de specialisti si middle management – cu precizarea ca, in cazul acestor pozitii, vorbim de o perioada determinata de 6-8 luni pana la un an, pentru inceput”, ne-a declarat Minola Jac, PR & Marketing Manager in cadrul Gi Group.
In ultima perioada, exista o mult mai mare deschidere din partea companiilor fata de solutiile flexibile de munca oferite de agentii de munca temporara. Astfel, companiile pot beneficia de volumul optim de forta de munca exact pe perioada in care au nevoie, spune reprezentanta companiei de recrutare.
Prudenta in recrutare
Angajatorii sunt mult mai precauti in a activa procese de recrutare si selectie – cauta oameni strict pe pozitiile-cheie care nu pot fi redistribuite in cadrul echipei deja existente sau pentru care trebuie sa opereze inlocuiri.
„A crescut numarul companiilor care incearca sa recruteze prin forte proprii, chiar daca nu au un departament intern de HR. Volumul mare de CV-uri disponibile pe site-urile de job-uri si numarul tot mai mare de candidati care aplica direct la companii au creat iluzia ca se gasesc (mai) usor oameni pe piata muncii”, afirma Minola Jac.
Totusi, sustine reprezentanta Gi Group, numarul mare de CV-uri nu inseamna si o crestere calitativa. Daca pentru o pozitie deschisa pe un site de joburi aplica intr-o zi 400-500 de persoane, "nucleul" de profile potrivite, din care se poate selecta, ramane tot undeva pe la 8-10%. In cazul recrutorilor, creste, in schimb, consumul de timp si energie pentru sortarea aplicatiilor.