Munca s-a scumpit
Costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice, față de ultimul trimestru din 2017, arată datele publicate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (9,34%) şi în informaţii şi comunicaţii (6,03%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a noilor prevederi legale, astfel: în învăţământ cu 13,46%, în sănătate şi asistenţă socială cu 8,26% şi în administraţie publică cu 5,63%, anunță INS.
Trimestrul I 2018 comparativ cu trimestrul I 2017
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în majoritatea activităţilor economice.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă astfel: în învăţământ cu 23,57%, în administraţie publică cu 18,59% şi în sănătate şi asistenţă socială cu 14,01%.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Muncii, la 30 aprilie România avea 5.544.124 salariați activi din care peste un milion în sectorul bugetar.
***Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.